Κωνσταντίνος Κατσαρός – Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ

Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη με 28 παραγωγικές μονάδες σε έξι χώρες. Τα προϊόντα των εταιριών του Ομίλου πωλούνται σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ το 84% περίπου της παραγωγής του διατίθεται στην Ευρώπη. Τον όμιλο Viohalco, όπου βραβεύτηκαν 6 θυγατρικές εταιρείες, εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Ελβαλ, ο οποίος είπε τα παρακάτω:

 Την απονομή έκανε ο κ. Πάνος Καμμένος – Υπουργός Εθνικής Άμυνας.Katsaros-Kammenos

«Σε μένα έτυχε ο κλήρος πάλι να ξεκινήσω τις ομιλίες όλων των συναδέλφων οι οποίοι τη χρονιά που μας πέρασε – το 2014 – πέτυχαν πολύ μεγάλα αποτελέσματα. Πρώτον να ευχαριστήσω την ActiveGreece και την STAT BANK που για τέταρτη συνεχή χρονιά επέλεξαν να βραβεύσουν την ΕΛΒΑΛ για την εξωστρέφεια της. Όντως με έναν τζίρο λίγο πιο πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και διεθνείς πωλήσεις το 90% της παραγωγής μας – εκεί φτάσαμε στο 90% – και σε πάνω από 90 χώρες. Αποτελούμε το 4% των εξαγωγών της Ελλάδος εκτός πετρελαιοειδών. Στις πάνω από 90 χώρες, όπου κάνουμε εξαγωγές, περιλαμβάνονται οι χώρες την κεντρικής Ευρώπης και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α. – τώρα μας βοηθάει πιο πολύ η σχέση δολαρίου με το ευρώ -, η Βραζιλία, Αργεντινή, έχουμε φτάσει μακριά. Γι’ αυτό ανταγωνιζόμαστε με επιτυχία τις πολυεθνικές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το 2014 – βλέπω τον φίλο πρώην υπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη -, με πολύ μεγάλες προσπάθειες μειώσαμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όμως δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο για το φυσικό αέριο. Διάβαζα προχθές μια μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα, που λέει ότι το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται από την βιομηχανία στην Ελλάδα είναι 33% πιο ακριβό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αν μάλιστα κοιτάξουμε και λίγο δίπλα μας είμαστε 42% πιο ακριβοί από την Βουλγαρία, και – εξεπλάγην με αυτό – 72% πιο ακριβοί από την Τουρκία. Η Τουρκία μας ανταγωνίζεται πάρα πολύ στις διεθνείς αγορές.

Είχαμε και κάποια άλλα προβλήματα την χρονιά που μας πέρασε – και τα έχουμε ακόμη -, οι ναύλοι που πληρώνουμε πλέον για να πάμε τα προϊόντα μας στην κεντρική Ευρώπη, παρότι όπως όλοι ξέρετε το πετρέλαιο έπεσε πάρα πολύ, οι ναύλοι αυξηθήκαν, διότι λόγω της κρίσεως της χώρας μας δεν έχουνε ναύλο επιστροφής, δεν βρίσκουν οι εταιρείες εύκολα να γεμίσουν κάτι από την Γερμανία, από την Γαλλία, από την Αγγλία και να τα φέρουν εδώ. Και γι’ αυτό ακρίβυναν οι ναύλοι.

Βέβαια τα είπαμε και πέρυσι, το χρηματοοικονομικό κόστος τα ξέρουμε όλοι, η στενότητα του χρήματος, τα ακριβά επιτόκια και κυρίως για εταιρείες όπως εμείς που κάνουμε συνεχείς επενδύσεις, και εμείς μόνο πέρυσι κάναμε επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ και για φέτος έχουμε κάνει μια πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία θα ξεπεράσουμε τα 100 εκατ. ευρώ. Το χρηματοοικονομικό κόστος μας δεν μας βοηθάει, όμως έχουμε ένα πλεονέκτημα – όπως είπε και ο κ. υπουργός και ο κ. Γ. Βλάχος -, οι άνθρωποι μας, οι οποίοι με συνεχή εκπαίδευση προσφέρουν στην δουλειά τους όσο δεν μπορούν με πολλή μεγάλο ζήλο, έχουν πάρα πολλές ιδέες για καινοτόμα προϊόντα τα οποία σύντομα κάνουμε επενδύσεις για να μπορέσουμε να τα παράγουμε.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο και ευχαριστώ που με ακούσατε».