Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας – Πρόεδρος ΣΕΒ
ΣΕΒ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Ανακούφιση για τη συμφωνία που κρατά τη χώρα στο ευρώ αλλά και ανησυχία για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων μέτρων εκφράζουν οι επιχειρηματικοί φορείς, με τον ΣΕΒ να προτάσσει την ανάγκη για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας, υιοθετώντας για τον σκοπό αυτό ανακοίνωση που εξέδωσε η «BusinessEurope», το όργανο που εκπροσωπεί τις εργοδοτικές οργανώσεις της Ε.Ε.

«Ο ΣΕΒ κατέβαλε εργώδη προσπάθεια σε συνεργασία με τη BusinessEurope προκειμένου να αποφευχθούν εθνικά επώδυνες και οικονομικά υφεσιακές δεσμεύσεις… Αναδεικνύεται η ανάγκη λήψης ειδικότερων μέτρων για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας, καθώς και την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα μας», αναφέρει ο ΣΕΒ και παραθέτει τη δήλωση του ΒusinessEurope προς την ηγεσία της Ε.Ε.:

«Η επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης ενωμένη χαιρετίζει τον συμβιβασμό στον οποίο ομόφωνα κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται να παραμείνει ενωμένη και δυνατή… Η τελική επιτυχία εξαρτάται από την έγκαιρη και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας, που βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην υπευθυνότητα που θα επιδείξουν όλες οι πλευρές. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας στην Ελλάδα απαιτεί την άμεση εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες πολίτες και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την υποστήριξη της επαναλειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επείγον η Ευρώπη να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που θα έχει ως οδηγό τις επενδύσεις. Η Ευρώπη, και η Ελλάδα ειδικά, χρειάζονται περισσότερες αποφάσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και συγχρόνως θα ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους ως επενδυτικούς προορισμούς. Στόχος μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να βελτιώσουμε το επίπεδο διακυβέρνησης και περαιτέρω σύγκλισης προς μια δυνατή Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε: «Με την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους της, η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., ωστόσο, τα φορολογικά μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία εξακολουθούν να κινούνται σε μία αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και να θέτουν προσκόμματα στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα», τονίζει σκωπτικά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι η υπερφορολόγηση θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην οικονομία και στην απασχόληση? «Αυτή τη στιγμή μεγάλο ζητούμενο για την οικονομία και την αγορά είναι να επιλυθεί τάχιστα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο έχει μπλοκάρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και την επαναλειτουργία υπό κανονικές συνθήκες των τραπεζών. Βεβαίως, εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Το πακέτο των 35 δισ. ευρώ αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν στη βάση ενός εθνικού σχεδιασμού, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ας μην υπάρχει, όμως, καμία παρεξήγηση: με τη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, η Ελλάδα δεν σώθηκε. Έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, αλλά εξακολουθεί να παραπαίει, με την οικονομία της διαλυμένη και με την αξιοπιστία της ξανά στο ναδίρ. Ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει η χώρα είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα».

Φαύλος κύκλος
Την ανησυχία του ότι θα κλονίσει τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο «λουκέτων» και απολύσεων, λόγω της μετάταξης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι η συμφωνία πρέπει να αποτιμηθεί ολοκληρωμένα.

 

 

Β. Κορκίδης: Αποκατάσταση της ομαλότητας

Για δυναμικό «grentry» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι οι παραγωγικοί φορείς του τόπου θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν και να στηρίξουν με «οικονομικό πατριωτισμό» το νέο πρόγραμμα, ώστε αυτή η δύσκολη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους να σηματοδοτήσει το τέλος του «Grexit» και την αρχή ενός δυναμικού «Grentry» στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. «Για τους μικρομεσαίους της αγοράς δεν είναι ώρα για αντιρρήσεις στα σκληρά μέτρα και διαμαρτυρίες στις τεράστιες αδικίες, αλλά για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της ομαλότητας στην εγχώρια αγορά, την επαναλειτουργία των τραπεζών, την ελαστικοποίηση των capital controls και την εμπορική επανασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα μέτρα λιτότητας δεν περιλαμβάνουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από όσα μας είχαν προετοιμάσει να περιμένουμε. Η συμφωνία μπορεί να έφερε ανακούφιση, αλλά δεν παύει να μας απασχολεί σοβαρά ότι το τίμημα επίτευξής της είναι αναμφίβολα πολύ βαρύ, ενώ η εφαρμογή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για όλους», είπε. Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι οι Έλληνες μικρομεσαίοι δεν θεωρούν τη συμφωνία, ως το τέλος της δοκιμασίας τους, αλλά ως μια δύσκολη αρχή και μια ακόμα δυσκολότερη συνέχεια. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι «για την αγορά, η συμφωνία δεν είναι το τέλος της αβεβαιότητας, αλλά η αρχή μιας δύσκολης προσπάθειας. Για το εμπόριο δεν είναι το τέλος μιας εποχής, αλλά η αρχή μιας νέας περιόδου».

Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο με το οποίο είχε διαφωνήσει κάθετα η ΕΣΕΕ στο παρελθόν.