Στη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής, συμφώνησαν μεταξύ των άλλων, στο Παρίσι ο ΣΕΒ και ο ομόλογός του γαλλικός Σύνδεσμος βιομηχάνων και εργοδοτών – MEDEF.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποίησε στη γαλλική πρωτεύουσα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Θεόδωρο Φέσσα, με κορυφαίους θεσμικούς εκπροσώπους της γαλλικής επιχειρηματικής σκηνής, επόμενο πρακτικό βήμα της θεσμικής συνεργασίας των δύο κορυφαίων Συνδέσμων είναι η πραγματοποίηση γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, τον προσεχή Δεκέμβριο, με σκοπό τη διερεύνηση επενδυτικών πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών συμπράξεων.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του γαλλικού συνδέσμου MEDEF, ο ΣΕΒ πραγματοποιεί σήμερα (Δευτέρα, 28.9.2015) και αύριο (Τρίτη, 29.9.2015) επαφές με την πολιτική ηγεσία και με εκπροσώπους κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, αναλύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν για νέες επενδύσεις και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι, στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από ευρύ φάσμα τομέων, όπως οι κατασκευές, ενέργεια, βιομηχανία (μέταλλα), φάρμακα, λιανεμπόριο, πληροφορική & επικοινωνίες, ασφάλειες, τράπεζες και βιομηχανικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ είχε σήμερα συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν καθώς και με τη Διοίκηση του γαλλικού Συνδέσμου MEDEF, με την οποία παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου στα γαλλικά ΜΜΕ, ενώ η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι ολοκληρώνεται, αύριο, Τρίτη, με τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης οι δύο σύνδεσμοι MEDEF και ΣΕΒ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας, η οποία επισυνάπτεται ξεχωριστά.

Κοινή διακήρυξη ΣΕΒ-MEDEF
Ο πρόεδρος του γαλλικού εργοδοτικού συνδέσμου MEDEF, κ. Pierre Gattaz και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας συναντήθηκαν στο Παρίσι με σκοπό την προώθηση των ελληνο-γαλλικών επιχειρηματικών σχέσεων και την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από εξέχουσες ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις, από τους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, της πληροφορικής και επικοινωνιών, της ενέργειας, των τραπεζών, της ασφάλειας, της αμυντικής βιομηχανίας, των φαρμάκων, του λιανικού εμπορίου, των βιομηχανικών προϊόντων, κ.α.

Όπως τονίστηκε:

1. Και οι δυο πλευρές επεσήμαναν τη μακρά ιστορία των ελληνο-γαλλικών οικονομικών σχέσεων και των επιχειρηματικών συνεργασιών, με το διμερές εμπόριο να ανέρχεται περίπου στα 3 δις ευρώ. Σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στη Γαλλία, ενώ περισσότερες από 120 γαλλικές εταιρείες, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τις επενδύσεις τους να αγγίζουν τα 3 δις ευρώ, τα τελευταία χρόνια.

2. Και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν την ισχυρή τους στήριξη στις επιχειρηματικές συνεργασίες ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων και στις διασυνοριακές επενδύσεις. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι κλειδί για την επιτυχία στην παγκόσμια αγορά είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων στο γόνιμο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με στόχο την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών δεσμών, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να αναλάβουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

α. Επιχειρηματική συνεργασία. Ο MEDEF και ο ΣΕΒ παραμένουν δεσμευμένοι στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ανάδειξη νέων επιχειρηματικών συμπράξεων στην Ε.Ε., στην περιοχή της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. Δεσμεύονται να υποβάλλουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, έως τον Νοέμβριο του 2015, με σκοπό την ενθάρρυνση των μελών τους για επενδυτικές πρωτοβουλίες και ευκαιρίες συνεργασιών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και αλλού. Επίσης, θα αναπτύξουν δράσεις, όπως επενδυτικές συναντήσεις, B2B εμπορικές συναντήσεις, κοινά roadshows, δράσεις στρατηγικής πληροφόρησης, κ.α., μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επισκόπησης προόδου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του MEDEF στην Ελλάδα με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων.

β. Πολιτικές Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο MEDEF και ο ΣΕΒ θα εργαστούν από κοινού για την προώθηση πολιτικών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα ενισχύσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής αμοιβαίου ενδιαφέροντος με σκοπό την ενδυνάμωση βιομηχανικών δικτύων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή μιας άνεργης (jobless) οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μιας συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος. Η ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο 2015 και στη συνέχεια ο MEDEF και ο ΣΕΒ, συμφώνησαν να παρουσιάσουν τις κοινές προτάσεις πολιτικής στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, καθώς και στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων.

Ο κ. Pierre Gattaz δήλωσε: «Και στις δυο χώρες, γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς την εφαρμογή στιβαρών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη λύση. Δυνατή Ελλάδα, σημαίνει Δυνατή Ευρώπη και κατ’ επέκταση, Δυνατή Γαλλία. Οι χώρες μας έχουν μακρά ιστορία αποδοτικών εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών, που μπορούν να ενισχυθούν μέσα από τη βελτίωση του οικονομικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος και στις δυο χώρες. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες για τις αναγκαίες αλλαγές και να κάνουν πράξη την ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε από κοινού να προετοιμαστούμε, ώστε να αδράξουμε τις ευκαιρίες για τη δημιουργία αξίας και νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.»

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε: «Η επίσκεψη του ΣΕΒ στο Παρίσι είχε ως στόχο τη μεταφορά δυο βασικών μηνυμάτων. Πρώτον, ότι ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη της σταθερότητας στην οικονομία και στην ανάκαμψη. Δεύτερον, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες γαλλο-ελληνικές επιχειρηματικές συνέργιες και συμπράξεις. O ΣΕΒ, ως ο κορυφαίος πρεσβευτής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα κοινό επιχειρηματικό μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη, με συμμάχους τους ευρωπαίους εταίρους μας.»

 

Πηγή: www.newmoney.gr