Στην φώτο διακρίνεται ο κ. Δημήτρης Κοιλιάρης-Διευθύνων Σύμβουλος της SABO S.A.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ 44 ΧΩΡΕΣ

Τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών της 30ετούς λειτουργίας της παρουσίασε το 2014 η εταιρεία Sabo, η οποία δραστηριοποιείται στη σχεδίαση, κατασκευή και εμπορία ολοκληρωμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθώς και στην εμπορία ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ελληνική εταιρεία αύξησε κατά 3% τον κύκλο εργασιών της το 2014 ο οποίος διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2013. Σημειώνεται ότι το 97,5% των συνολικών πωλήσεων της Sabo το 2014 προήλθε από εκτός Ελλάδος αγορές και ότι υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια για το 2015 ύψους 38 εκ. ευρώ.

Βελτιωμένο ήταν και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBIDTA margin), το οποίο ξεπερνά το 20,0% από 18,8% την παρελθούσα χρήση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραπάνω βελτίωση οφείλεται στην απόδοση των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, της τυποποίησης των κατασκευών, της βελτίωσης του σχεδιασμού και του προϋπολογισμού του κόστους, του εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων καθώς και της ανταγωνιστικότερης πολιτικής τιμών που υιοθετήθηκε.

Παράλληλα, συνεχίστηκε και κατά την χρήση 2014 η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων. Ειδικότερα, ο τραπεζικός δανεισμός της Sabo μειώθηκε κατά 47% περίπου σε 6,8 εκατ. ευρώ από 12,8 εκατ. ευρώ την χρήση 2013. Αντιστοίχως μειώθηκε και το χρηματοοικονομικό κόστος στο επίπεδο του 1,0 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 30% περίπου.

Εντός του 2014, η ελληνική εταιρεία παρέδωσε 6 έργα κατασκευής εργοστασίων κεραμοποιίας (turnkey plants) καθώς επίσης ολοκλήρωσε και άλλα 11 έργα εκσυγχρονισμού εργοστασίων κεραμοποιίας, σε συνολικά 8 χώρες (Ρωσία, Αλγερία, Κουρδιστάν, Μεξικό, Ελβετία, Ρουμανία, Σουδάν, Τουρκία).

Επιπρόσθετα, η Sabo διείσδυσε σε 5 νέες γεωγραφικές αγορές και πιο συγκεκριμένα σε Βραζιλία, Περού, Μαλαισία, Κίνα και Λευκορωσία, φτάνοντας σε σύνολο τις 44 χώρες όπου δραστηριοποιείται και έχει παραδώσει έργα. Ειδικότερα, το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας της θυγατρικής του ομίλου στην Βραζιλία, Sabo Impianti Brazil, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Όσον αφορά το 2015, βασικός πυλώνας της στρατηγικής της είναι η επέκταση και εδραίωση σε νέες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αγορές στις οποίες διαφαίνονται πολύ σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Πηγή: www.imerisia.gr