Στην φώτο διακρίνεται ο CEO της εταιρείας κύριος Νικήτας Θεοφιλόπουλος
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΕ 30 ΧΩΡΕΣ

Με την κατανάλωση να παραμένει υπό πίεση και το λαθρεμπόριο τσιγάρων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, η Παπαστράτος σε συνεργασία με τον μητρικό όμιλο της Philip Morris συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη των εξαγωγών της.

Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας, έως το φθινόπωρο του 2015 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση επτά νέων μηχανημάτων στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, οι οποίες θα στηρίξουν την εξαγωγική δραστηριότητα και τόνισε πως απώτερος στόχος είναι πάνω από το 50% του όγκου παραγωγής να κατευθύνεται σε 30 αγορές εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», Νικήτας Θεοφιλόπουλος, υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές είναι διασφαλισμένες, καθώς έχει συμφωνηθεί να απορροφούνται από θυγατρικές της Philip Morris, ενώ διευκρίνισε ότι οι νέες επενδύσεις που ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται πλήρως από τον μητρικό όμιλο.

Ειδική μνεία έγινε στην υπέρμετρη φορολόγηση των καπνικών, η οποία, όπως ειπώθηκε, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο και παράλληλα έχει συμβάλει στην αλματώδη άνοδο του λαθρεμπορίου.

Υπολογίζεται πως σήμερα ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι παράνομα, (ποσοστό 20%), όταν το 2008 το ποσοστό τους μετά βίας υπερέβαινε το 2%.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η έκρηξη του φαινομένου οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαδοχικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα καπνικά στη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες ενίσχυσαν το κίνητρο των λαθρέμπορων και έστρεψαν μια μεγάλη μερίδα των καταναλωτών στη λύση των «φθηνών» λαθραίων τσιγάρων (πωλούνται προς 1 με 1,50 ευρώ, όταν η μέση τιμή ενός νόμιμου πακέτου είναι 3,30 ευρώ).

Ο κ. Θεοφιλόπουλος υποστήριξε ότι ο κλάδος (καπνοκαλλιεργητές, καπνοβιομηχανίες, χονδρέμποροι, περίπτερούχοι και άλλοι λιανέμποροι) δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, προσθέτοντας πως ενδεχόμενη αύξηση των φόρων δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Αντίθετα, θα πολλαπλασίασει τις δυσμενείς συνέπειες και ταυτόχρονα θα διογκώσει τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία.

Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος «χάνει» σε ετήσια βάση φορολογικά έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και του χύμα καπνού παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στο φορολογικό πλαίσιο το 2013.

Εξορθολογισμός φόρων
Την ανάγκη σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των φόρων στα καπνικά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν έθεσε και υπόψιν της κυβέρνησης σε κατ’ ίδιαν συναντηση που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς, λέγοντας πως η φορολογία των καπνικών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. -το ποσοστό της κυμαίνεται στο 84% της τελικής τιμής- οι οποίοι όμως παρότι έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγουν με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της «Παπαστράτος» δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον και ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα, ακόμη και εάν αυτή εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αντίθετα, υπογράμμισε θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή, το εργοστάσιο και τους εργαζομένους της. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική και προσεκτική όσον αφορά στα «ανοίγματα» που έχει στην αγορά, διατηρώντας το αυστηρό πρόγραμμα πιστώσεων (από 5 ημέρες έως 15 ημέρες ανάλογα με τον συνεργάτη), το οποίο επανεξετάζει σε εβδομαδιαία βάση.

Να σημειωθεί τέλος ότι η «Παπαστράτος» στη διάρκεια της κρίσης ενίσχυσε το μερίδιό της, (ειδικά στη μάρκα Malboro ανήλθε στο 25,5% από 20% πριν, κερδίζοντας έδαφος από τον ανταγωνισμό), χωρίς να μειώσει μισθούς και θέσεις εργασίας, ενώ ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά με αύξηση πωλήσεων και βελτίωση των τελικών αποτελεσμάτων. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 800 εργαζομένους, ενώ απορροφά πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής σε καπνά ανατολικού τύπου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr