Στην φωτογραφία διακρίνεται ο  κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος

Παρέμβαση του κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, προέδρου του Ωνασείου Ιδρύματος κατά την αναγόρευσή του ως Dr of Science του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου

“Να αρχίζεις ότι μπορείς να κάνεις ή ότι ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις. Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη”. Την ρήση του Goethe επικαλέστηκε ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος Ενώπιον, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές νεανικό ακροατήριο του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Ήταν μία σημαντική στιγμή τόσο για τον ίδιο αφού αναγορεύτηκε Dr of Science του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου όσο και για τους ακροατές του αφού οι περισσότεροι συμμετείχαν στην τελετή αποφοίτησής τους από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της γηραιάς ηπείρου.

Ας ακούσουμε όμως τις πολύτιμες συμβουλές που ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε στους νεαρούς ακροατές του.

Είναι μεγάλη μου τιμή να με αναγορεύετε Dr. Of Science of City University, London. Δέχομαι αυτή την διάκριση η οποία αντικατοπτρίζει την εργασία μου στο ίδρυμα Ωνάση, καθώς και την αναγνώριση της σημαντικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται σε αυτό. Είναι επίσης, μια ιδιαίτερη στιγμή για εμένα, καθώς ο γιός μου Αλέξανδρος αποφοίτησε σήμερα ως απόφοιτος του MSC στο Shipping, Trade & Finance (Ναυτιλία και Χρηματοοικονομικά) με άριστα!

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους φοιτητές αυτού του σημαντικού Πανεπιστημίου: του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου και ιδιαίτερα του CassBusinessSchool που είναι ιδρύματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Κέντρα Παγκόσμιας Αριστείας».

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι σας παροτρύνω να εφαρμόσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας, ότι διδαχθήκατε από αυτά. Κάτι το οποίο μπορεί να σας εκπλήξει, τόσο εσάς, όσο και τους καθηγητές σας, είναι πως την ίδια στιγμή, σας παροτρύνω να ξεχάσατε τα όσα μάθατε.

Ενίοτε, θα πρέπει να ξεχνάτε αυτά που με τόσο κόπο μάθατε. Υπάρχει ένα ιδιαίτερα καλός λόγος για αυτό. Τόσο οι καλύτεροι, όσο και οι χειρότεροι ανταγωνιστές σας, διδάχθηκαν τα ίδια, από αυτό το Πανεπιστήμιο. Και ήδη ξέρουν, όσα ξέρετε. Αν είστε νεότεροι, μπορεί να ξέρετε ή να θυμάστε περισσότερα, αν θέλετε να τους καταστρατηγήσετε πρέπει να σκεφθείτε «outofthebox» καθώς και «outoftheirbox». Είναι αλήθεια, πως ο κανόνας της επιτυχίας είναι εύκολο να ειπωθεί, αλλά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Αγοράστε χαμηλά και πουλήστε υψηλά, είναι το ρητό για να έχετε κέρδος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αγοράζετε όταν όλοι οι άλλοι πουλάνε και το αντίθετο!

Μπορεί να υπάρχουν άριστοι λόγοι γιατί η αγορά έχει δίκιο και εσείς άδικο. Όπως είχε πει και ο RudyardKipling: “Θα θεωρηθείς άνδρας, αν μπορείς στην καταιγίδα να μην χάνεις την ελπίδα, κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σε έχουν αδικήσει”.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα έλεγα πως θα θεωρηθείτε σοφοί, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα τρέχουν να βρουν προστασία. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε τους λόγους-αιτίες πριν τρέξετε και εσείς μαζί με το πλήθος. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία θα πραγματοποιεί τις λάθος κινήσεις για τους λάθους λόγους, έχοντας απολέσει τη λογική της.

Θα έχουν σοβαρές αιτιολογίες, που όμως θα τους οδηγήσουν προς τις λάθος κατευθύνσεις. Θα υπάρξουν περιπτώσεις investment bankers, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν επιχειρηματικά παραδείγματα για να υποστηρίξουν επενδύσεις, που όμως θα αποδειχθούν λάθος στο μέλλον. Θα είναι λανθασμένα επειδή θα έχουν ακολουθήσει τις πρακτικές που ακολουθεί η μάζα. Θα επιβιώσει όποιος κρατήσει το κεφάλι του καθαρό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Γιατί πολλοί έξυπνοι πλοιοκτήτες υποστηριζόμενοι από investment bankers επένδυσαν $140M σε πλοία στην κορυφή της αγοράς υπολογίζοντας πως για να πραγματοποιήσουν BreakEven θα χρειάζονταν μέσο κέρδος $75.000/day για 10 χρόνια; Πίστευαν πραγματικά πως η αγορά θα παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα για 11 χρόνια; Πώς ένας ευφυής εφοπλιστής αγόραζε ένα πλοίο τύπου capsize όταν οι παραγγελίες έφταναν στα 430 (22% του παρόντος στόλου);

Μπόρεσαν να προβλέψουν ότι η πληρότητα στα συγκεκριμένα πλοία θα είναι μόνο 65%-70% σήμερα. Αφ’ ετέρου θα αγόραζες ένα 5χρονο panama σήμερα, για $17Μ όταν η τιμή του ήταν $23Μ, 8 μήνες πριν;

Η συμβουλή μου προς εσάς, είναι η εξής: Μάθατε πολλά σε αυτό το εξαιρετικό Πανεπιστήμιο, αλλά πρέπει να συνεχίσετε να μαθαίνετε. Δεν θα έχετε ποτέ όλες τις πληροφορίες έτσι ώστε να έχετε μια απολύτως ακίνδυνη στρατηγική.

Ο καθένας θα πρέπει να σκεφθεί με τον δικό του τρόπο, με την δική του προσωπικότητα. Ο καθένας σας, πρέπει να σκεφθεί μόνος του, το τι έμαθε σε αυτό το πτυχίο.

Θα το βρείτε στην αναλυτική μεθοδολογία και στον κριτικό τρόπο σκέψης, που αυτή η σχολή έχει δημιουργήσει. Θα τον βρείτε επίσης, εκτός της σχολής, εκεί που δεν το περιμένετε. Αλλά για να το ανακαλύψετε θα πρέπει να κάνετε το εξής: Να διαβάζετε, να διαβάζετε, να διαβάζετε.

Να διαβάζετε βιβλία, τους κλασσικούς, να ξεχάσετε τα εγχειρίδια. Να μάθετε από την «Τέχνη του Πολέμου» του SunTzu, το πώς να καταλαβαίνετε τον αντίπαλο. Από τον Ξενοφώντα, το σθένος, από την «Οδύσσεια» θα μάθετε το τι σημαίνει να προσαρμόζεσαι στις συνεχόμενες και απρόβλεπτες αλλαγές της τύχης.

Από τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες, το πότε θα πρέπει να παίρνετε ρίσκα. Από τον Σωκράτη, το πώς να λύνετε τα αινίγματα.

Όπως είπε ο Goethe: “Να αρχίζεις ότι μπορείς να κάνεις ή ότι ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις. Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη”.

Μια συμβουλή: Μην προσπαθήσετε να βγείτε σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να έχετε θέσει γερά θεμέλια με αυτά που μάθατε εδώ, σε αυτή τη σχολή.

Θα χρειαστεί μια κριτική ματιά, όπως έπραξε ο Οδυσσέας όταν συνάντησε τις Σειρήνες, όταν δεχόταν τις πέτρες από τους κύκλωπες, όταν ο Ποσειδών ήταν εναντίον του.

Αυτά από εμένα, μια τελευταία συμβουλή η οποία έρχεται από την εμπειρία, μια φράση του Falkner (Φώκνερ): “Μην προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος από τους σύγχρονους ή τους προκατόχους σου. Προσπάθησε να γίνεις καλύτερος από τον εαυτό σου”.

Σας ευχαριστώ!