Aπο αριστερα προς δεξια: Κωνσταντινος Παναγουλιας, Αναπλ. Προεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Πασχαλης Αποστολιδης, Προεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Jim Sage, Προεδρος ΔΣ PFIZER.

Δραματική έκκληση των εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στην κυβέρνηση

Δραματική έκκληση στην Πολιτεία να παγώσουν τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής, τα οποία θα σηματοδοτήσουν αποεπένδυση, μαρασμό των μονάδων, μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις με επιστροφές και έλλειμμα στην πρόσβαση των ασθενών για νέες θεραπείες, απηύθυναν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του  ΣΦΕΕ από το Ζάππειο Μέγαρο.

Οκτώ εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ελληνικής και πολυεθνικής) έστειλαν ενωτικό μήνυμα πως είναι η ώρα να σταματήσουν οι πειραματισμοί, να αλλάξει το μείγμα της φαρμακευτικής πολιτικής και να πραγματοποιηθούν επιτέλους τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα.

Είμαστε παράδειγμα προς αποφυγήν, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος τόνισε πως ακόμη και η Αμερική που βίωσε την δυσκολότερη κρίση το 1929, κατάφερε να εξέλθει αυτής μετά από 4 χρόνια, ενώ εμείς βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο και με τα νέα μέτρα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δραματικά.

Οι ασθενείς στην Ελλάδα μπορεί να περιμένουν ακόμη και 2,5 χρόνια για νέες θεραπείες, την ώρα που δεν έχουν ελεγχθεί ο όγκος και η ζήτηση των φαρμάκων ενώ το τελειωτικό χτύπημα είναι το clawback και το rebate το οποίο αποτελεί σχεδόν το 40% του τζίρου των επιχειρήσεων που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος. Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης  η κυβέρνηση βαφτίζει το clawback σε rebate, καθώς σύμφωνα με την Μνημοναική υποχρέωση, το clawback από το 2017 θα πρέπει να μειωθεί κατά 30%, το ίδιο και το 2018, και αντί να γίνουν μεταρρυθμίσεις το clawback θα μετονομαστεί σε rebate.

Όπως τόνισε ο κ. Κων. Ευριπίδης, το clawback αντιπροσωπεύει το 1/3 των πωλήσεων  ενώ αποκλείεται να έρθει νέο προιόν στην Ελλάδα με έκπτωση 50%.  Ακόμη, τόνισε με νόημα, πως όταν οι κυβερνώντες έφτιαξαν την φαρμακευτική δαπάνη, δεν υπήρχαν ούτε ανασφάλιστοι ούτε πρόσφυγες.

Σημειωτέον το κόστος των ανασφάλιστων (1,8 εκατ. ατόμων)  σήμερα ανέρχεται σε 7 με 8 εκατ. ευρώ, ενώ να θυμίσουμε πως η Ελλάδα φιλοξενεί και 60.000 πρόσφυγες.

Ο κ. Αποστολίδης πρόσθεσε ακόμη, ότι από το 2012 δεν έχει πληρωθεί clawback της τάξης των 45 εκατ. ευρώ και ο νόμος λέει ότι στην περίπτωση αυτή, τα σκευάσματα θα πρέπει να βγούν εκτός θετικής λίστας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφορικά με τον όγκο, τόνισαν πως καίτοι διαθέτουμε από τα καλύτερα συστήματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, δεν υπάρχει σωστός έλεγχος καθώς το 2009  είχαμε 4,5 εκατ. συνταγές τον μήνα και το 2016 6,5 εκατ. τον μήνα.

Οι τιμές των φαρμάκων που τελικά αποζημιώνει το κράτος είναι ήδη πολύ χαμηλές, υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης, προσθέτοντας, ότι με τα νέα μέτρα, θα καταλήξουμε να έχουμε σκευάσματα μόνο για πλουσίους , ή για όσους έχουν μεγάλη ανάγκη. Στο σημείο αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι πιλότοι της Aegean όπως παλιά της Ολυμπιακής, θα φέρνουν τα φάρμακα από το εξωτερικό.

Όπως και να βαφτίσουν πάντως τα νέα μέτρα, δεν συνιστούν αλλαγές συμπλήρωσε.

Ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σκοτώσει τα σπουργίτια με κανόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Pharma Innovation Forum κ. Jim Sage, αναφέρθηκε στο κλίμα της αποεπένδυσης που σηματοδοτούν τα νέα μέτρα, σημειώνοντας πως δεν βλέπει να έρχονται νέες επενδύσεις.  Αναφέρθηκε ακόμη στην αξία της έρευνας και της καινοτομίας και πως οι νέες θεραπείες σώζουν ζωές.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας, επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος έφερε τρεις φορές στελέχη της EFPIA (του Ευρωπαικού ΣΦΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η κυβέρνηση δεν άκουσε ποτέ.

Νατάσσα Σπαγαδώρου

sfee_zappeio_01

Aπό αριστερά προς δεξιά: Μαρία Λεοντάρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπλ. Πρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ, Χρήστος Δάκας, Μέλος ΔΣ ΣΦΕΕ, Jim Sage, Πρόεδρος ΔΣ PFIZER