Οι επιχειρηματικές κινήσεις της Nestlé αναμένεται να επηρεάσουν και τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα

 

Σε νέα εταιρεία που θα συστήσει από κοινού με τη βρετανική R&R σχεδιάζει να μεταφέρει η Nestlé τις δραστηριότητες παγωτού σε Ευρώπη, Αίγυπτο, Φιλιππίνες, Αργεντινή και Βραζιλία. Πρόκειται για επιχειρηματική κίνηση που θα επηρεάσει και τον κλάδο παγωτού στην Ελλάδα, στον οποίο η Nestlé Hellas δραστηριοποιείται εντατικά από το 2006, όταν εξαγόρασε τη Δέλτα Παγωτού.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κάποιος την εξέλιξη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η μεταφορά τής εν λόγω δραστηριότητας σε κοινοπραξία με άλλον «παίκτη» του κλάδου αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξ ολοκλήρου πώληση της συμμετοχής της στις δραστηριότητες παγωτού. Πρόσφατα άλλωστε, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η R&R εξαγόρασε τη δραστηριότητα παγωτού της Nestlé στη Νότια Αφρική.

Το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή τη δραστηριότητα παγωτού της Nestlé στην Ελλάδα και αν αυτό μεταφράζεται σε διακοπή, συνέχιση ή ενίσχυση της παραγωγής επί ελληνικού εδάφους μένει να το δούμε, καθώς ούτε η Nestlé Hellas ανακοινώνει περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν το 2006 η Nestlé εξαγόρασε από τη Δέλτα τη Δέλτα Παγωτού, πήρε και το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο, όπου παράγονται παγωτά για την ελληνική αγορά αλλά και για άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Nestlé.

Στην κοινή εταιρεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού, Nestlé και R&R θα συμμετέχουν με ποσοστό 50% εκάστη. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί σε πάνω από 20 χώρες και θα απασχολεί πάνω από 10.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο, στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετέχουν με ισάριθμα μέλη και επικεφαλής θα τεθεί ο Λουί Κανταρέλ, που σήμερα κατέχει το αξίωμα του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Nestlé για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στην κοινοπραξία η Nestlé θα εισφέρει και τον κλάδο κατεψυγμένων τροφίμων που έχει στην περιοχή της Ευρώπης, εξαιρουμένης της πίτσας. Πρόκειται για δραστηριότητα πάντως που η Nestlé δεν έχει αναπτύξει στην ελληνική αγορά. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες της συμφωνίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος αυτής ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Η R&R Ice Cream προήλθε από τη συγχώνευση το 2006 της βρετανικής Richmond Foods και της γερμανικής Roncadin και ανήκει στο fund PAI Partners. Η έδρα της είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει εργοστάσια στην ίδια χώρα, όπως επίσης και στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Πολωνία, όπου παράγει παγωτά ιδιωτικής ετικέτας για τις κορυφαίες αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς επίσης και επώνυμα παγωτά για λογαριασμό, μεταξύ άλλων, της Nestlé και της Mondelez (πρώην Kraft Foods). Με τη Nestlé συνεργάζεται εδώ και 14 χρόνια, αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία και πρόσφατα στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική.