ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η ανάπτυξη των εξαγωγών της βιομηχανίας τροφίμων Μινέρβα ΑΕ, θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου PZ Cussons, η στήριξη των υπαρχόντων και το λανσάρισμα νέων ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων αλλά και η συνέχιση των επενδύσεων αποτελούν τους βασικούς στόχους της διοίκησης όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπούρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, η Μινέρβα γιορτάζει 111 χρόνια επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και δίνει την εκκίνηση για την επόμενη μέρα της με δυναμικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον όμιλο PZ Cussons. Ξεκινώντας τη δράση της στην ελληνική αγορά στις αρχές του 1900 στον τομέα του ελαιολάδου, η Μινέρβα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων με 4 παραγωγικές μονάδες, κύκλο εργασιών 74 εκατ. ευρώ, 210 εργαζόμενους και παρουσία σε 30 χώρες.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα πεποίθησή μας είναι ότι η ζωή προχωρά και οφείλουμε ως εταιρεία με ιστορία 111 χρόνων να συνεχίσουμε την πορεία μας παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Επιζητούμε σταθερότητα. Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον έτσι όπως πλέον διαμορφώνεται» επεσήμανε ο κ. Μπούρας.

Κληθείς να σχολιάσει μια πιθανή αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα τρόφιμα ανέφερε ότι«μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα που προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα είναι δύσκολο να τα αντέξει ο καταναλωτής».

Αναφερόμενος στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, ο κ. Μπούρας τόνισε ότι μέσα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομής σε 30 χώρες και στις 5 ηπείρους, η Μινέρβα προωθεί ένα ολοκληρωμένο καλάθι εξαγωγικών προϊόντων (ελαιόλαδο, φέτα, τυροκομικά, μαργαρίνες, βιολογικά τρόφιμα κ.ά.)

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Μινέρβα αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς άνω του 20%, μέσα από νέες στρατηγικές προώθησης προϊόντων και νέες συνεργασίες. Την τελευταία διετία, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά και το 2014 ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας πλέον το 9% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των αγορών όπου απευθύνεται όσο και του εξαγωγικού καλαθιού προϊόντων, ώστε στην επόμενη διετία να καλύψει το 15% του συνολικού της τζίρου. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία εξετάζει την προώθηση δικών της προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιείται Όμιλος PZ Cussons.

Παράλληλα, η Μινέρβα κάτω από δυνατά brand names, όπως το Χωριό, το Benecol, το ΤΟΠ, επενδύει στη στήριξη υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων. Η διοίκηση διερευνά την είσοδο της εταιρείας σε νέες προϊοντικές κατηγορίες και όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας χαρακτηριστικά «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις ευκαιρίες».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, με εξαγορές εταιρειών, παραγωγικών μονάδων και brands αλλά και συνεχείς επενδύσεις, η Μινέρβα διεύρυνε τις δραστηριότητές της με νέα προϊόντα βουτύρου, τυροκομικά είδη και πρόσφατα το ξύδι ΤΟΠ. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ ενώ πρόθεση της διοίκησης είναι οι επενδύσεις να συνεχιστούν.

Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι, αποτελεί ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Η τυροκομική μονάδα στα Ιωάννινα εξελίσσεται συνεχώς, με προγράμματα εκσυγχρονισμού και επέκτασης, νέες γραμμές παραγωγής και νέα προϊόντα. Επίσης, ο υπερσύγχρονος σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα εξυπηρετεί μια γραμμή παραγωγής και διανομής γάλακτος στη Δυτική Ελλάδα, με ξεχωριστές γραμμές συλλογής για τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα. Η πρόσφατη απόκτηση της μονάδας παραγωγής και του εμπορικού σήματος ξύδι ΤΟΠ διευρύνει την παρουσία της εταιρείας στο χώρο των τροφίμων και παράλληλα ενισχύει το καλάθι των εξαγωγικών της προϊόντων.

Μέρος της στρατηγικής της εταιρείας εστιάζει στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας μέσω καλλιεργητικών πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως είναι και οι στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρθηκε, από εφέτος η Μινέρβα προχωρά στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, με σκοπό την εκπαίδευση των αγροτών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πηγή: www.imerisia.gr