Το μεγαλύτερο πάρκο στον κόσμο υπόσχεται για την Αθήνα η Lamda

Αφιέρωμα του Σπύρου Κτενά στους new times.

Η Αθήνα της κρίσης και των ασύλληπτων προβλημάτων δεν έπαψε ούτε μια στιγμή να αποτελεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με απαράμιλλο συνδυασμό πλούσιας ιστορίας, φυσικής ομορφιάς και κλίματος. Δεν έπαψε – εκτός από κάποιες δυσάρεστες στιγμές – να αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο, που πλέον την τοποθετούν ξανά στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Κάτι νέο γεννιέται στην Αθήνα, την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, όπου ο αρχαίος και ο σύγχρονος κόσμος γίνονται ένα. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο στα έργα που το Ίδρυμα Νιάρχου χρηματοδοτεί στο Φαληρικό Δέλτα ούτε στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Αποκαλύπτεται επίσης και στο υπό εξέλιξη έργο αναβάθμισης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού: ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στην Ευρώπη ενδέχεται να φιλοξενήσει η Αθήνα.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ήταν ένα βήμα πριν από την πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development. Η εταιρεία που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό προσήλθε στο Ταμείο και προσέφερε για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. 915 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της επιχείρησης, η ανάπτυξη του Ελληνικού αναμένεται να ωφελήσει την τοπική και εθνική οικονομία προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ που θα αναζωογονήσουν την Αθήνα, την Ελλάδα και τον τουρισμό εν γένει, δημιουργώντας παράλληλα 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο τίμημα των 915.000.000 ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή. Επιπλέον δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι που θα προκύψουν για το Δημόσιο και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την περίοδο που το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Με την ανάπτυξη του έργου θα αφαιρεθούν πάνω από 3 εκατ. τ.μ. τσιμέντο. Μόνο το κόστος αποξήλωσης των αεροδιαδρόμων, ανακύκλωσης της τεράστιας ποσότητας υλικών που θα εξαχθούν και της αναγέννησης του εδάφους που έχει μολυνθεί από την κηροζίνη των αεροπλάνων επί δεκαετίες ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Θα ανακαινιστούν παλαιά κτίρια και θα βελτιωθούν σημαντικά τα τοπικά έργα υποδομής. Οι κάτοικοι της Αθήνας και οι επισκέπτες της θα απολαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως, έκτασης άνω των 2 εκατ. τ.μ., μια παραλία ελεύθερης πρόσβασης, μήκους 1 χλμ., και παγκοσμίου επιπέδου εγκαταστάσεις άθλησης και πολιτισμού.

Το MarinaResidentialTower θα είναι ένα θεαματικό τοπόσημο, ορατό από παντού, με απαράμιλλη θέα της ακτογραμμής της πόλης και του ευρύτερου τοπίου. Μια μοναδική πεντακάθαρη παραλία μέσα στον ιστό της πόλης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν στο μέγιστο το υπέροχο κλίμα της Αττικής.

Μια παραθαλάσσια πόλη που συνδυάζει την απόλυτη διασκέδαση, την ψυχαγωγία και την πολυτέλεια πάνω στο κύμα. Οικιστικά συγκροτήματα δίπλα στο πάρκο θα προσφέρουν έναν ιδανικό και σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο, από τα πλέον εμβληματικά τμήματα του Ελληνικού, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά πάρκα στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του πάρκου 2.000 στρεμμάτων θα κοστίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ και επιπλέον 950 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία των υποδομών.

Το Εμπορικό Κέντρο πλησίον του Επιχειρηματικού Πάρκου των Υποδομών R&D και εκπαίδευσης θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα δίκτυα μετρό και τραμ. Η μαρίνα σε συνδυασμό με το παράκτιο μέτωπο θα προσφέρει πολλαπλές επιλογές αγορών και διασκέδασης δημιουργώντας έτσι μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και τη νύχτα.

Το Πάρκο είναι ένα όραμα για έναν νέο τρόπο ζωής.