Θετικές είναι πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη του τουρισμού το 2016, όπως δείχνει η πορεία των κρατήσεων ως τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρίας Έλενα Κουντουρά.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, παρουσιάζοντας το τριετές σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές από τη μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων αλλά και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από το γενικότερο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας το σύνολο των φορέων του ελληνικού τουρισμού σε συνεργασία με κοινό στόχο να βγει δυναμικά ο ελληνικός τουρισμός στις διεθνείς αγορές.

«Είμαι δίπλα σας, στην προσπάθεια αυτή, στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε για να ενισχύσουμε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς ως η παγκόσμια τουριστική δύναμη που της αξίζει να είναι», δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι το 2016 είναι χρονιά μεγάλης ευθύνης αλλά και μεγάλης ευκαιρίας.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε με στοχευμένο σχέδιο όλοι μαζί για να κεφαλαιοποιήσουμε την περσινή μας επιτυχία των επιδόσεων- ρεκόρ και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και φέτος στον τουρισμό, τον τομέα που δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι κυριαρχεί στην προσπάθεια ανάτασης της εθνικής μας οικονομίας» ανέφερε.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην εποικοδομητική συνεργασία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο με τις Περιφέρειες, τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση της νέας, ενιαίας τουριστικής εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Επισήμανε ότι το Υπουργείο σχεδιάζει συντονισμένα το νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού και στηρίζει κάθε προσπάθεια προβολής και παρουσίας στο εξωτερικό.

«Συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα διεθνή γεγονότα, μεγαλώνει ο ρόλος μας και η ευθύνη μας να έχουμε φέτος μία πετυχημένη τουριστική χρονιά. Το κλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή δείχνει μέχρι στιγμής μία παγωμένη εικόνα στις κρατήσεις για την επόμενη περίοδο, και η ασφάλεια δείχνει να αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο επιλογής προορισμών φέτος. Παρόλο που μέχρι στιγμής, στις κρατήσεις για την Ελλάδα, διαφαίνεται ότι θα έχουμε θετικό πρόσημο το 2016, ο ανταγωνισμός μας, είναι πολύ σκληρός στη Μεσόγειο και επιβάλλει να βγούμε στις διεθνείς αγορές παρουσιάζοντας συνολικά ένα φρέσκο πρόσωπο, μία νέα και ολοκληρωμένη πρόταση ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.

«Η στρατηγική μας πρέπει επομένως να είναι πολύ ανταγωνιστική, πολύ στοχευμένη και πολύ επιθετική, διότι όπως φαίνεται θα έχουμε εικόνα κρατήσεων τελευταίας στιγμής όλο το χρόνο και σε αυτό πρέπει να επιδείξουμε αυξημένα αντανακλαστικά», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός.

Ακόμη, τόνισε ότι:

-Θέτουμε νέους υψηλούς στόχους, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη σημαντική συμβολή της στον τουρισμό, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία, θα έχει ουσιαστική συμμετοχή και ενεργό ρόλο. Προσδοκούμε ότι το στρατηγικό σας σχέδιο θα ενισχύσει σημαντικά την παρουσία των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Και είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε.

-Έχουμε ξεκινήσει μία στενή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες, τους φορείς του τουρισμού της χώρας και τον ιδιωτικό τομέα για να προβάλλουμε τη νέα ενιαία τουριστική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αξιοποιούμε τις σημαντικές δυνατότητες τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με οφέλη που θα διαχέονται σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια , μέσω των αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το νέο ΕΣΠΑ και ο επικείμενος αναπτυξιακός νόμος.

-Ενισχύουμε την εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού. Είμαστε μαζί σας στην παρουσία σας στις διεθνείς εκθέσεις και roadshows και προβάλλουμε διαρκώς στο εξωτερικό μέσα από επικοινωνιακές δράσεις ότι η Ελλάδα και οι ελληνικοί προορισμοί είναι ασφαλείς, ελκυστικοί, και προσφέρουν ανεξάντλητες αυθεντικές εμπειρίες.

-Στηρίζουμε ειδικότερα τα προγράμματα προβολής και μάρκετινγκ και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει ο κάθε προορισμός και η κάθε περιοχή στις παραδοσιακές και στις νέες αγορές όπου έχουμε κάνει ανοίγματα.

-Προβάλλουμε νέους ελληνικούς προορισμούς, νέες εμπειρίες και νέες θεματικές μορφές τουρισμού σε όλη τη χώρα που εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων και υψηλών απαιτήσεων.

-Από φέτος προχωρούμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου από 20 Μαρτίου έως και 30 Νοεμβρίου, αρχικά στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – όπως και στην Κρήτη – λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών που το επιτρέπουν στις δύο αυτές περιφέρειες. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου ήταν πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού και πλέον προχωράμε στην υλοποίηση του αιτήματος αυτού, με στόχο επιτέλους να πετύχουμε το στόχο άμβλυνσης της εποχικότητας και αύξησης της ροής των τουριστών τους μήνες εκτός αιχμής.

-Διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Έχουμε αποφασίσει και προχωρούμε στο σχηματισμό αυτοτελούς διεύθυνσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο υπουργείο με αντικείμενο την προώθηση τους σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.