Ο μοναδικός λόγος που δεν πετύχαμε την πραγματική φιλία με την Τουρκία είναι το γεγονός ότι στην Άγκυρα επικράτησαν οι φωνές της μισαλλοδοξίας και στην Αθήνα φωνές ηττοπάθειας. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών που έγινε με αφορμή την επέτειο μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Μελισσανίδης ζητά να αναγνωριστεί από την Τουρκία η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μελισσανίδη έχει ως εξής:

«Κάθε χρόνο, η 19η Μαΐου, εκτός από ημέρα Τιμής και Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί και μια ευκαιρία ενότητας των Ελλήνων, ανεξαρτήτως καταγωγής, γύρω από το παλλαϊκό και πανεθνικό αίτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, με τελικό στόχο την αναγνώρισή της από την ίδια την Τουρκίας.

Ο κύριος, αν όχι ο μοναδικός, λόγος που δεν πετύχαμε μέχρι σήμερα την ουσιαστική προσέγγιση και την πραγματική φιλία με τη γείτονα Τουρκία, είναι το γεγονός ότι εκεί, στην Άγκυρα, επικράτησαν οι φωνές της μισαλλοδοξίας και της συνέχισης πολιτικών αντίστοιχων που οδήγησαν στη Γενοκτονία, από το 1914 μέχρι το 1923, και εδώ, στην Αθήνα, φωνές ηττοπάθειας, που έδωσαν τροφή στην τουρκική επιθετικότητα.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι σύσσωμος ο Ελληνισμός πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με όλες τις προοδευτικές φωνές στην ανθρωπότητα αλλά και μέσα στην ίδια την Τουρκία, για να αναγνωριστεί τελικά η Γενοκτονία και να μπει επιτέλους τέλος στον κύκλο της βίας και του αίματος στην περιοχή μας.

Αυτός, είναι ο πιο προοδευτικός και ίσως ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας και να αναπαυθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας».