Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός ΠΕΚΑ

Κυρίες και κύριοι, είναι τιμή μου να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας και οφείλω να συγχαρώ τον κ. Κτενά για την πρωτοβουλία του. Πρέπει να σας πω ότι ερχόμενος εδώ είπα ότι θα δώσω για μια φορά στον εαυτό μου το δικαίωμα να μιλήσω όπως ακριβώς αισθάνομαι, χωρίς χαρτιά, χωρίς προετοιμασία και θα το επιχειρήσω εδώ μπροστά σας, μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους που συγκροτούν την Ελλάδα της δημιουργίας, της ελπίδας, την Ελλάδα που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, την Ελλάδα που δεν εξαρτάται από το κράτος, την Ελλάδα στην οποία οφείλουν να κλείνουν το γόνυ όσοι έχουν στην ζωή τους φιλοδοξία να κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο.

Δεν αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ το πολιτικό σύστημα της χώρας διότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα θα έπρεπε να σας ζητήσουν μια βαθιά συγνώμη. Μια χώρα η οποία ζούσε μέχρι πριν λίγες μέρες με ένα σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, έχει σήμερα και ένα τρίτο εξίσου σοβαρό πρόβλημα: διαλύεται ο τραπεζικός της τομέας και έτσι θα κλυθούμε – ανεξάρτητα από το πιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – να καλύψουμε ένα ακόμη κενό.

Είμαι πολύ στενοχωρημένος και ανήσυχος διότι πια η πατρίδα μας πέφτει στον γκρεμό και παλεύει να βρει το κλαδί που θα την κρατήσει όρθια, και το μοναδικό κλαδί που υπάρχει σε αυτή την πτώση είναι οι άνθρωποι της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους, το μεράκι τους, την αγωνία τους, τα ξενύχτια τους, την προσπάθεια τους για να παράξουν αξία, για να παράξουν πλούτο όχι για να καταναλώσουν πλούτο. Γι’ αυτό αισθάνομαι ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές μόνο ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να πει το πολιτικό σύστημα της χώρας στον ιδιωτικό τομέα που επιχειρεί, που παίζει τα λεφτά του, που ζει σε αυτό τον τόπο με την οικογένεια του και που ζει και άλλες οικογένειες.

Εύχομαι και ελπίζω ο ελληνικός λαός να μην ζήσει ακόμη μια τραγωδία, σαν αυτές τις τραγωδίες που τις έχουμε νιώσει μόνο επειδή τις διαβάσαμε στα σχολικά βιβλία, και θέλω να τονίσω και κάτι άλλο ας διώξουμε μακριά από τις συζητήσεις μας, από τις παρέες μας, τις οικογένειες μας, από τις φιλίες μας αυτούς που θέλουν να μας διχάσουν σε προδότες και πατριώτες. Ας διώξουμε μακριά αυτούς που θέλουν να χωρίσουν τον Ελληνικό λαό σε δήθεν αξιοπρεπείς, που όμως απλώνουν το χέρι για δανεικά, και σε δήθεν πεμπτοφαλλαγήτες που δεν αγαπάνε την πατρίδα τους γιατί είναι Γερμανοτσολιάδες. Τέλος με όλα αυτά. Η Κυριακή θα είναι η Κυριακή της κρίσης για τα επόμενα πολλά χρόνια. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι επειδή πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα της δημιουργίας, πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα που τα νέα της παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλους τους διεθνής ανταγωνισμούς, πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα που οι επιχειρηματίες της αν δεν ανακατευτεί το κράτος για αυτούς μπορούν να τα καταφέρουν πάρα πολύ καλά, για αυτό έχω βαθιά πεποίθηση ότι ο Ελληνικός λαός θα στείλει ένα βροντερό «ναι» στην Ελλάδα, «ναι» στην ελπίδα, «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στο μέλλον αυτού του τόπου. Σας ευχαριστώ πολύ.