Η εικόνα της Ελλάδας και η πορεία της όπως αυτή αποτυπώνεται στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης

«Το Grexit είναι στρατηγική φόβου που καλλιεργεί η Γερμανία…» έγραψε η ισπανική ElPais, ενώ το CNN σημείωσε ότι «Αν ο Τσίπρας θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, είναι δύσκολο να τηρήσει τις υποσχέσεις του». Το Bloomberg μίλησε για τον κίνδυνο «η Ελλάδα να βυθιστεί σε μια νέα βαθιά κρίση» ενώ η Moody’s θεώρησε ότι «είναι απίθανο το Grexit για τη χώρα μας». Η WashingtonPostέγραψε ότι «είναι αναπόφευκτο το κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, όπως έγινε στη Γερμανία το 1953», γεγονός το οποίο εκπρόσωπος του Σόιμπλε διέψευσε ακαριαία, ενώ την ίδια στιγμή το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά το ήμισυ».

Αυτοί είναι μερικοί από τις δεκάδες χιλιάδες πηχυαίους τίτλους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού, που δικαίως έχουν στρέψει τους προβολείς τους στη χώρα μας. Άλλωστε κατανοούν ότι τα τεκταινόμενα στο «εργαστήριο» που λέγεται Ελλάδα μπορούν να κρίνουν όχι μόνον το μέλλον της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Οι NewTimes δίνουν μια μικρή εικόνα όλων όσα γράφτηκαν αυτές τις ημέρες για τη χώρα μας στο εξωτερικό, τα οποία είναι αλήθεια ότι καλύπτουν μια ευρεία γκάμα τοποθετήσεων: από τον τίτλο της «Ντόιτσε Βέλε» σύμφωνα με τον οποίο «τυχόν Grexit θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Μέρκελ» ως τον τίτλο του «Economist» που ήταν: «Ελλάδα, φύγε αν πρέπει». Ο πλέον γλαφυρός ωστόσο τίτλος εφημερίδας ήταν αυτός των «IrishTimes», ο οποίος κάνει λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στην περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς βλέπουν οι ξένοι την κατάσταση στη χώρα μας και την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση:

 

DWDW: «Τυχόν Grexit η μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία της Μέρκελ»
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αναγκαστεί να διαπραγματευθεί με πιθανή κυβέρνηση Τσίπρα ως συνέπεια της μέχρι τώρα πολιτικής της

Η ρητή διαβεβαίωση της καγκελαρίου Μέρκελ από το Λονδίνο, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής ρότας του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα, δίνει τέλος στις εικασίες περί κινδύνου Grexit που τροφοδότησαν πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Το μήνυμα της κυρίας Μέρκελ είχε αποδέκτη «τους ανθρώπους και τους συμμετέχοντες στις αγορές», όπως τόνισε, που αντέδρασαν με μεγάλη νευρικότητα όταν διάβασαν παρόμοια άρθρα, τελευταία από την Bild, ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα αναγκαστεί να διαπραγματευθεί με τον Τσίπρα

Οι διαβεβαιώσεις Μέρκελ αποτελούν τη λογική συνέχεια της στρατηγικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια «για να φέρει τους Έλληνες στο δρόμο της αρετής, με ένα μείγμα πολιτικής του μαστιγίου και του καρότου, οικονομική στήριξη έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή, σύμφωνα με τις δικές της λέξεις, αλληλεγγύη έναντι αλληλεγγύης, στρατηγική που κινδυνεύει αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές», παρατηρεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Άρα η συνέπεια τυχόν αθέτησης των υποχρεώσεων της Αθήνας θα ήταν η διακοπή κάθε βοήθειας προς την Ελλάδα και έξοδός της από την ευρωζώνη. Ο αρθρογράφος επιχειρεί ωστόσο να στοιχειοθετήσει τους λόγους που θεωρεί ότι θα αναγκάσουν την Άνγκελα Μέρκελ να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και να διαπραγματευθεί. «Αν και ορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι πολύ θα ήθελαν μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου να δείξουν στην Αθήνα τα μέσα βασανισμού που διαθέτουν (σε περίπτωση αθέτησης των υπεσχημένων), πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί», όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξαρχής λανθασμένη».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα ήταν το χειρότερο. «Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότατα και χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χανόταν, γεγονός που θα σήμαινε απώλειες, ύψους πολλών δισ. ευρώ, για τους Γερμανούς φορολογουμένους. Θα ήταν μια μέρα γιορτής για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική επιλογή για τη Γερμανία» (AfD) και το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)».
Γερμανοί: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Η αγωνία των Γερμανών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επιστροφής της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης καταγράφεται σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD. Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους οπαδούς του ευρωφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι πολύ υψηλότερο και αγγίζει το 86%.
Μια συντριπτική πλειοψηφία του 80% υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μάλιστα το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση αθέτησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Το 53% πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε λιγότερο δραματικές επιπτώσεις από ό,τι πριν από λίγα χρόνια.
Στη δημοσκόπηση τέθηκε και το ερώτημα περί κουρέματος του χρέους. Ποσοστό του 68% απέρριψε μια τέτοια διευκόλυνση, ενώ το 28% το θεωρεί ως ένα αποδεκτό ενδεχόμενο.
Πρώτο στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων παραμένει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 41%, ενώ ο πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με την καγκελάριο στη δεύτερη θέση και με ενισχυμένη τη δημοτικότητά της. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΠΗΓΗ: dw.de

 

Την συνέχεια του άρθρου, με τα υπόλοιπα ΜΜΕ, μπορείτε να την διαβάσετε στην εφημερίδα NewTimes: http://issuu.com/timetv/docs/trt_107/6