Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις δύο βασικές αγορές του ομίλου FF Group- Κίνα και Ελλάδα-, έχουν συμπιέσει μέν τα περιθώρια κέρδους, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν πρόβλημα, σε επίπεδο επιδόσεων. Ο όμιλος μάλιστα δεν σταματά να αναζητεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες, έχοντας προϋπολογίσει για εφέτος συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ στα 44,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτά ανέφερε στους αναλυτές ο επικεφαλής της Folli Follie κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με αφορμή το σχολιασμό των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, το οποίο ήταν δυνατό για τον όμιλο με συνεχή αύξηση του μεριδίου αγοράς παρά το δύσκολο περιβάλλον της απόλυτης αβεβαιότητας και της κακής ψυχολογίας του καταναλωτικού κοινού. Εν μέσω capital controls, οι επιδόσεις στην Ελλάδα κινούνται υψηλότερα των προσδοκιών μας, αν ληφθεί υπόψη ότι οι πωλήσεις τον Ιούλιο ήταν σταθερές, ενώ τον Αύγουστο ύπηρξε εκ νέου σημαντική αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων στην Ελλάδα, με αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών και ώθηση από τον τουρισμό τόσο για τον κλάδο των πολυκαταστημάτων του ομίλου όσο και για τον τομέα χονδρικής.

Η αγορά παραμένει στην Ελλάδα δύσκολη, ωστόσο κρύβει πολλές ευκαιρίες, ενώ η στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου σε περιοχές με υψηλό τουριστικό ρεύμα δημιουργεί τάσεις μερικής διαφοροποίησης από την εσωτερική καταναλωτική αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσολιούτσος. O επικεφαλής του ομίλου ανέφερε ακόμη ότι λόγω της μακροχρόνιας, καλής συνεργασίας του ομίλου με τους προμηθευτές του, δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά προβλήματα όσον αφορά το κομμάτι των πληρωμών και της προμήθειας εμπορευμάτων λόγω των capital controls, πέραν της αρχικής αναστάτωσης, ενώ το γεγονός ότι ο όμιλος έχει υγιή εικόνα χρηματοοικονομικά, επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Για την αγορά της Κίνας όπου η Folli Follie διαθέτει αυτή την στιγμή εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων (διαθέτει περίπου 250 καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή -Κίνα, HongKong, Macau), ο κ. Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι επί του παρόντος οι επιδόσεις των καταστημάτων δεν έχουν επηρεαστεί. Παράλληλα, έχουν εμφανιστεί και μεγαλύτερες ευκαιρίες όσον αφορά τις μισθώσεις καταστημάτων σε καλά εμπορικά σημεία, ενώ το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι Κινέζοι ταξιδεύουν λιγότερο συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση μέσα στη χώρα τους.

Ο κ. Κουτσολιούτσος ρωτήθηκε από τους αναλυτές και για το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Η απάντηση του επικεφαλής του ομίλου ήταν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο η διοίκηση είχε επανεξετάσει και τη δύσκολη περίοδο του 2012 και η μη επιλογή του τελικά δικαίωσε την εταιρεία, η οποία διαθέτει τη κεντρική διοίκηση, την έδρα της και μεγάλο αντικείμενο δραστηριότητας στην ελληνική αγορά.

O κ. Κουτσολιούτσος, αν και, όπως επεσήμανε, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις ανά τρίμηνο», διατήρησε την πρόβλεψη για εφέτος για διψήφια αύξηση των πωλήσεων του ομίλου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 594,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με 479 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (+24,1%). Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 128,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 10%, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 73,2 εκατ. ευρώ.