Περαιτέρω αύξηση των εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 5% – 5,5% προβλέπουν για φέτος οι διεθνείς οργανισμοί, ενώ το 2014 αναμένεται να κλείσει με υποχώρηση της τάξης του 2% – 2,5% στη συνολική αξία των εξαγόμενων προϊόντων. Την ίδια στιγμή, η αύξηση άνω του 4% που καταγράφεται στα έσοδα από εξαγωγές αγαθών την ίδια περίοδο, σε σχέση με το 2013, επιβεβαιώνει την εξομάλυνση ως προς τις πληρωμές από το εξωτερικό λόγω ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων.

Αυτά ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημειώνοντας ότι «η πορεία των εξαγωγών στα έξι χρόνια της κρίσης επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να σταθεί ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναδεικνύει την αναγκαιότητα διαμόρφωσης φιλοαναπτυξιακού επιχειρηματικού και σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η Ε.Ε. αποτελεί τον φυσικό χώρο και την κυριότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα», ενώ για την αναθέρμανση των εξαγωγών και την επιτάχυνση των ρυθμών αύξησής τους, πέρα από το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, η πρόεδρος του ΠΣΕ υπογράμμισε την προώθηση μεταρρυθμίσεων και άμεσων μέτρων που συνοψίζονται στους εξής βασικούς άξονες:

• Ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, από προγράμματα προχρηματοδότησης εξαγωγών και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

• Ελάφρυνση επιβαρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων με μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μονάδες παραγωγής.

• Επιθετική προώθηση – προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

• Μεταφορά εξαγωγικής τεχνογνωσίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κίνητρα αύξησης της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής επιχειρήσεων.

• Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών εξωτερικού εμπορίου, που σύμφωνα με την Ε.Ε. θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση εξαγωγών κατά 30%, ή κατά 16 ακόμα δισ. ευρώ.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr