Σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, βρίσκεται η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που διευθύνεται από τον κ. Γρηγόριο Στεργιούλη (photo),  διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή πρακτορεία, αλλά και με βάση ελληνικές πηγές, στις προτεραιότητες του ελληνικού ομίλου, βρίσκεται η προμήθεια ιρανικού αργού, ενώ από την πλευρά των ιρανών, τίθεται ως όρος η διευθέτηση προηγουμένων οφειλών.

Όπως γράφει το dealnews.gr, στην Αθήνα θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αργού Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χοσεΐν Ζαμαμίνια, και αξιωματούχοι της εθνικής ιρανικής πετρελαϊκής εταιρείας για να συναντηθούν με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Η προμήθεια ιρανικού αργού βρίσκεται στις προτεραιότητες των ΕΛΠΕ και επ’ αυτού έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τουλάχιστον τρεις κύκλοι συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο η πλευρά του Ιράν φέρεται να θέτει ως προαπαιτούμενο για μια νέα συμφωνία την αποπληρωμή οφειλών του ελληνικού ομίλου που χρονολογούνται στο 2012, οπότε με την επιβολή κυρώσεων το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή φορτίων που είχαν παραλάβει τα ΕΛΠΕ.

Οι συζητήσεις για τη διευθέτηση αυτής τη οφειλής -που για τους Ιρανούς ανέρχεται στα 800 εκατ. δολάρια περίπου και για τα ΕΛΠΕ στα 500-600 εκατ. ευρώ- βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, με τους Ιρανούς σε αυτό το διάστημα να έχουν προτείνει και αποπληρωμή μέσω της αγοράς μετοχών του ελληνικού ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ιρανικού αργού, τα ΕΛΠΕ φέρονται να έθεσαν αρχικά ως στόχο ποσότητες 4 εκατ. βαρελιών τον μήνα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από το εμπάργκο του 2011 το Ιράν κάλυπτε το 20% των ετήσιων εισαγωγών τους.