Το πρώτο κοντέινερ της Αθηναϊκής ζυθοποιίας με μπύρες Heineken ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι με προορισμό την Κίνα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι την έναρξη εξαγωγών μπίρας Heineken για τις αγορές της Κίνας και της Ιταλίας.

Η πρώτη αποστολή μάλιστα έγινε σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Κηφισό παρουσία εκπροσώπων από τις πρεσβείες της Κίνας και της Ιταλίας.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μηνά Ζωούλλη, διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας, έρχεται να ενισχύει την παραγωγή της εταιρίας και τις εξαγωγές της.

Τα προϊόντα που θα εξάγονται σε Κίνα και Ιταλία, παράγονται στο εργοστάσιο της Πάτρας, για το σκοπό αυτό έγινε επένδυση 2 εκατ. ευρώ, και η διακίνησή τους θα γίνεται για τη μεν Κίνα μέσω του λιμένα Πειραιώς και για τη δε Ιταλία από το λιμάνι της Πάτρας.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη σε συνεννόηση με τη μητρική εταιρεία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, θα ενδυναμώσει την απασχόληση στις τοπικές κοινωνίες καθώς αξιοποιεί ελληνικό κριθάρι και εγχώριες πρώτες ύλες.

Μάλιστα ήδη η εταιρεία σχεδιάζει για το καλοκαίρι προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα παράγονται περί τα 160.000 εκατόλιτρα μπίρας Heineken για τις δύο αυτές αγορές και η ενισχυμένη παραγωγή θα απαιτήσει επιπλέον 5.000 τόνους κριθαριού.

Στόχος της εταιρίας είναι οι εξαγωγές προς την Ιταλία και την Κίνα τη φετινή χρονιά να αντιπροσωπεύσουν το ήμισυ και πλέον των συνολικών εξαγωγών της, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 20,5 εκατ. ευρώ φέτος από 9,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Σημειώνεται από την αρχή της κρίσης η εταιρία έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές ύψους 122 εκατ. ευρώ. Η ανοδική αυτή πορεία οφείλεται στο δυναμικό και αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της εταιρίας, που αποτελούν αγαπημένες μάρκες μπίρας όπως οι Heineken, Amstel, ΑΛΦΑ, Fischer, το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, καθώς και καινοτόμα προϊόντα με βάση τη βύνη, που προορίζονται αποκλειστικά για αγορές του εξωτερικού, όπως η Fayrouz.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την Κίνα η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση σε μπίρα αγγίζει τα 31 λίτρα με τις εισαγόμενες μπύρας να έχουν στη χώρα του Δράκου ισχυρή παρουσία.

Ο κ. Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για να φέρουμε στην Ελλάδα την παραγωγή Heineken για την Κίνα και την Ιταλία. Η επιτυχία μας οφείλεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας, στις υψηλές παραγωγικές μας δυνατότητες, στις αναμφισβήτητες ικανότητες των ανθρώπων μας και στην κορυφαία ποιότητα των προϊόντων μας σε ανταγωνιστικό κόστος. Αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας στο μέλλον, δημιουργεί αξία για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που μας φιλοξενούν και ενδυναμώνει τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια ακόμα πιο δυναμικά».

Ο Πρέσβης του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, εξοχότατος Jan Versteeg στην ομιλία του ανέφερε: «Είμαι περήφανος που μια εταιρία όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δείχνει αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους της και στην κοινωνία, ενώ επίσης δίνει έμφαση σε έννοιες όπως η καινοτομία και παραγωγή νέων προϊόντων. Θα ήθελα να συγχαρώ την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τον Όμιλο Heineken για το σπουδαίο αυτό επίτευγμα για την Ελλάδα, με τις εξαγωγές προϊόντων σε μεγάλες διεθνείς αγορές».

Από πλευράς της, η εμπορική ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κυρία Zhou Ruojun εστίασε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας: «Το διεθνές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξεως του 24% το 2014 σε σχέση με το 2013. Αυτή η εξέλιξη μου επιτρέπει να εκφράσω σήμερα την αισιοδοξία μου, ότι η εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα είναι ταχύτατη και ομαλή».

Τέλος, ο εμπορικός ακόλουθος της Ιταλικής Δημοκρατίας κύριος Marco Midolo, αναφερόμενος στη συμφωνία, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα σε μια τέτοια συγκυρία, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της στήριξης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί απτό παράδειγμα συνεργασίας χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Πηγή: www.newmoney.gr