Την απόφαση να συγχωνευθούν, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο «κολοσσό» στον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων έλαβαν η ολλανδική Royal Ahold και ο βέλγικος όμιλος Delhaize.

Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι δυο εταιρείες «έδωσαν τα χέρια» για την υλοποίηση του μεγαλύτερου -σύμφωνα με τους αναλυτές- deal της τελευταίας δεκαετίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αφού από τη συνένωσή τους θα προκύψει η τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα τροφίμων στην Ευρώπη και η πέμπτη στις ΗΠΑ, με μερίδιο που θα υπερβαίνει το 4%. «Φέρνουμε μαζί δύο επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ahold, Dick Boer, ο οποίος θα ηγηθεί του νέου σχήματος από αυτή τη θέση.

Όπως έγινε γνωστό, η Ahold θα ελέγχει το 61% του νέου σχήματος και το 39% η Delhaize, ενώ οι μέτοχοι της τελευταίας θα λάβουν 4,75 μετοχές της Ahold για κάθε μία της Delhaize που σήμερα κατέχουν. Η συγκέντρωση των δύο εταιρειών, η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016 θα δημιουργήσει έναν όμιλο λιανικής με καθαρές πωλήσεις περίπου 54 δισ. ευρώ και 6.500 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, οι οποίες θα προκύψουν από βελτιώσεις στις προμήθειες και από την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποστηρικτικών δομών. Η είδηση έχει διχάσει τους αναλυτές, καθώς ένα μέρος τους θεωρεί ότι θα προσφέρει αξία στην αγορά, ενώ ένα άλλο υποστηρίζει πως πρόκειται για μια αμυντική κίνηση εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της ισχύος των αγορών στην Ευρώπη.

«Μένουμε Ελλάδα» 
H συμφωνία έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η Delhaize ελέγχει στην Ελλάδα την ΑΒ Βασιλόπουλος, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας με 12.000 εργαζομένους και περισσότερα από 300 σημεία πώλησης. Πηγές της ΑΒ επισημαίνουν πως δεν γνωρίζουν ακριβώς εάν και σε τι βαθμό θα επηρεάσει την ελληνική εταιρεία, ωστόσο θεωρούν ότι μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την ίδια.

Εκπρόσωπος της Delhaize πάντως με πρόσφατες δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι ο βελγικός όμιλος δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η πορεία των καταστημάτων της στη χώρα είναι ικανοποιητική. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι έχουν ληφθει μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων ώστε να προετοιμαστούμε για τις ενδεχόμενες συνέπειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Η ΑΒ είναι μια από τις πιο παραγωγικές θυγατρικές του βέλγικου ομίλου καθώς συνεισφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του, ενώ παρά την ύφεση και την κάμψη της κατανάλωσης στην Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή ανάπτυξη. Πέρυσι οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 68,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2015 στοχεύει σε καθαρές πωλησεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr