ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΑΥΞΗΣΗ 14,7% ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Νέο «ψήφο εμπιστοσύνης» στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» έδωσαν ξένοι και Έλληνες ταξιδιώτες και τον μήνα Σεπτέμβριο με την επιβατική κίνηση να σημειώνει αύξηση 14,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκαν 1,8 εκατ. επιβάτες έναντι 1,6 εκατ. επιβατών το 2014.

Σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σημείωσε ρεκόρ επιβατικής κίνησης αγγίζοντας τα 14 εκατ. επιβάτες!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΔΑΑ, τον Σεπτέμβριο οι επιβάτες εσωτερικού έφθασαν τους 636.000, επίδοση αυξημένη κατά 15,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου μετακινήθηκαν 552 χιλιάδες επιβάτες.

Στο εξωτερικό, τον ίδιο μήνα εξυπηρετήθηκαν 1,2 εκατ. ταξιδιώτες, αντί 1 εκατ. πέρυσι, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 14,4%. Επίσης, οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 25%, όμως οι Έλληνες ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 5%, λόγω της μειωμένης ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό. Στελέχη της αγοράς αποδίδουν τη μείωση αυτή κυρίως στην αβεβαιότητα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά και στη συνέχιση της εφαρμογής των capital controls, που έχουν κάνει τους Ελληνες να βλέπουν διστακτικά ένα ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Πάντως αν και ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν μήνας εθνικών εκλογών για τη χώρα και παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος δεν έχει λήξει, η αύξηση τόσο στην κίνηση εσωτερικού όσο και στην κίνηση εξωτερικού ήταν από τις πιο χαμηλές του εννεαμήνου. Για την κίνηση εσωτερικού η δεύτερη χαμηλότερη ήταν τον Απρίλιο και είχε διαμορφωθεί στο 18%, ενώ για την κίνηση εξωτερικού η δεύτερη χαμηλότερη αύξηση μετά τον Σεπτέμβριο ήταν το 17,1% τον Αύγουστο.

Για το διάστημα του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξυπηρετήθηκαν 14,1 εκατ. επιβάτες, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, όπου οι επιβάτες που διακινήθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασαν τα 11,6 εκατ.

Η κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση 24,6% φθάνοντας περίπου τους 5 εκατ. επιβάτες και η κίνηση εξωτερικού άνοδο 19,2 % σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγγίζοντας τους 9,1 εκατ. επιβάτες έναντι 7,6 εκατ.

Τέλος, το ίδιο διάστημα οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αύξηση κατά 12% και οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν επίσης άνοδο της τάξης του 28%.

Πτήσεις
Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έφτασαν τις 17,1 χιλιάδες και παρουσίασαν αύξηση 11,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014. Αναλυτικά, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν αύξηση, κατά 7,7% και 13,7% αντίστοιχα.

Συνολικά, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου έφτασε τις 137,7 χιλιάδες και κατέγραψε άνοδο της τάξης του 15,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με αύξηση και στα δύο σκέλη, εσωτερικού και εξωτερικού, κατά 13,2% και 17,9% αντίστοιχα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr