Ανοιχτή διεπιστημονική/διεπαγγελματική συζήτηση με θέμα «Οδική ασφάλεια και Τουρισμός – Ασφαλή ταξίδια στην Πελοπόννησο» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016.
Με ιδιαίτερη χαρά, ο κύριος Γεώργιος Πολίτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Alkyon Resort Hotel & SPA, για μια ακόμα φορά στάθηκε αρωγός στην εκδήλωση η οποία ευγενικά φιλοξενήθηκε στους υπερσύγχρονους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου στο Βραχάτι Κορινθίας και συνδιοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και του ΕΜΠ, του ΕΛΟΤ και της Make Roads Safe Hellas.

• Εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας οδικής υποδομής (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ), της ξενοδοχίας (ΞΕΕ, Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας, ΤΕΜΕΣ ΑΕ – Costa Navarino), της ανάπτυξης και προβολής πολιτιστικών και άλλων εναλλακτικών διαδρομών (Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Βένικος Περιηγήσεις ΕΠΕ – Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας), Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και κοινοτήτων (ΕΜΠ και Αθηναϊκό Ίδρυμα Παιδείας & Έρευνας), του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του ΕΣΥΔ/ΕΛΟΤ, επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών ενώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Make Roads Safe Hellas, Ίδρυμα Άρη Σταθάκη – StAr – για την Οδική Ασφάλεια, Λέσχη Φίλων του Παλαιού Αυτοκινήτου – ΦΙΛΠΑ, και REACTION/ YOURS από την Κύπρο),
• με τη συμμετοχή ειδικών και ενδιαφερομένων, αναγνώρισαν τις παραμέτρους και πρότειναν μέτρα αποκατάστασης και πρόληψης ώστε να διασφαλίζεται το αναπτυξιακά (Ευρωπαϊκά) αποδεκτό επίπεδο προστασίας για τους ταξιδιώτες, τουρίστες/ φιλοξενούμενους και περιηγητές, που αποτελούν την πλέον ευάλωτη κατηγορία χρηστών του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού, που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού, ειδικότερα την πολιτιστική κληρονομιά, τον πολιτισμό και το φυσικό του πλούτο (π.χ. οινικό ή ελαιολάδου, γαστρονομικό κ.λπ.) και το ταξίδι.
Τα προτεινόμενα μέτρα εστιάζονται σε πρωτοβουλίες συνεργασίας και στην ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων που μπορούν «έξυπνα» και αποτελεσματικά να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση περιφερειακών, εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να υλοποιηθούν με την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των συμμετασχόντων φορέων.
Αξιοποιώντας τις βελτιώσεις στις συνθήκες ασφάλειας της οδικής υποδομής που είναι υπό ανάπτυξη και τις εξελίξεις στην ασφάλεια των οχημάτων, οι προτεινόμενες συνεργασίες αναφέρονται οριζόντια:
α) στην ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση ταξιδιωτών και τη συμφιλίωση με τον προορισμό τους,
β) στη σήμανση και πληροφόρηση χρηστών του οδικού δικτύου, με έμφαση στη σιμφιλίωση των χρήσεων, κατεξοχήν του επαρχιακού δικτύου,
γ) στην καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας,
δ) στη διαχείριση/ διαμοιρασμό γνώσης μεταξύ συντελεστών για την οδική ασφάλεια και την τουριστική βιομηχανία,
ε) στην καθιέρωση ορθών πρακτικών για την υπεύθυνη διαχείριση της οδικής ασφάλειας, και
στ) στις συνέργειες και συμπληρωματικότητα των συναφών ενεργειών.
Οι πιλοτικές δράσεις μπορεί να σχεδιάζονται από συνεργατικά δίκτυα, που συντονίζονται από την Περιφέρεια ή αναπτυξιακές εταιρείες, ανά προορισμό (π.χ. Δήμου ή ευρύτερης περιοχής), προς εξυπηρέτηση της στρατηγικής ενδογενούς περιφερειακής ανάπτυξης με καταλύτη τη διαμόρφωση βιώσιμου τουρισμού. Στην προκειμένη περίπτωση εξυπακούεται η ανάδειξη τουριστικών προϊόντων με βάση πολιτιστικές και άλλες θεματικές τουριστικές διαδρομές ανά οδικό άξονα (άξονα ανάπτυξης – σε συνέπεια με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και τον υποκείμενο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό). Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς απόδοση της κοινωνικής τους ευθύνης, καλούνται να υλοποιούν σχετικές ενέργειες για την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη των τουριστικών περιηγήσεων/διαδρομών ή να υποστηρίζουν ενέργειες άλλων. Χαρακτηριστικά, μια πρωτοποριακή δράση για την ειδικότερη περιοχή αναφοράς της εκδήλωσης (Ισθμός-Λουτράκι-Κόρινθος-Λέχαιο-Βραχάτι-Νεμέα) θα μπορούσε να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα θετικά γνωρίσματα του αμπελοοινικού τουρισμού, μετατρέποντας την πρόκληση του θαυμασμού και της λατρείας των κρασιών Νεμέας σε ευκαιρία εμπέδωσης και καθιέρωσης ορθών πρακτικών για την υπεύθυνη διαχείριση της οδικής ασφάλειας.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μια φιλική γνωριμία με κρασιά προερχόμενα από την περιοχή της Νεμέας, από μέλη του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, από τον οποίο και προσφέρθηκαν. Ακολούθως συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, στο πλαίσιο της εξαιρετικής φιλοξενίας που παρείχε το Alkyon Resort Ηotel & Spa, το θαυμάσιο γεύμα που επιμελήθηκε ο chef του ξενοδοχείου κος Σαμουήλ Κατσίνης και η δημιουργική ομάδα του, με αγροτρόφιμα της περιοχής και με τη συνοδεία των εκλεκτών κρασιών της Νεμέας.

Λίγα λόγια για το Alkyon Hotel Resort & Spa 5★ :
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, βρίσκεται στο Βραχάτι Κορινθίας. Χτισμένο σε μια έκταση 25.000 τ.μ. μέσα σε κατάφυτους κήπους, αποτελεί μια όαση γαλήνης και πολυτέλειας για τους επισκέπτες του, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες πολυτελούς διαμονής, υγείας και ευεξίας, εστίασης, οργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων.
Στο Sky Lounge με το επιβλητικό αίθριο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ώρες χαλάρωσης στα αναπαυτικά καθιστικά με τα τζάκια και να γευτεί πλούσιο ελληνικό πρωινό και υπέροχες γαστρονομικές εμπειρίες από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο στο Sky Βar Restaurant.
Το ξενοδοχείο διαθέτει άρτια εξοπλισμένες αίθουσες με υψηλή αισθητική, μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας, ενώ παράλληλα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ώστε κάθε επαγγελματική διοργάνωση να σφραγιστεί με κύρος και επιτυχία. Όλες οι αίθουσες μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των συνεδρίων, επαγγελματικών συναντήσεων και εκδηλώσεων όλο το χρόνο. Πλήρως εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα μέσα και με φυσικό φωτισμό μπορούν να φιλοξενήσουν από μια μικρή σύσκεψη έως και μια εκδήλωση 1.100 ατόμων.
Το βραβευμένο ‘Spa Center’ προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση σε όσους επιθυμούν υψηλές υπηρεσίες χαλάρωσης, ομορφιάς, αντιγήρανσης, αναζωογόνησης και ευεξίας. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν: Εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, θερμαινόμενο Jacuzzi 6 θέσεων, Turkish bath, Hamam, 2 Saunas, Spa jet, Γυμναστήριο, Κομμωτήριο, Τμήμα αντιγήρανσης, 5 ατομικές καμπίνες θεραπειών, Spa Suite, Αρωματικό λουτρό υδρομασάζ & Spa Boutique.
Η προνομιακή του θέση του Alkyon Resort Hotel & Spa, σε απόσταση μόλις μιας ώρας από την Αθήνα και μερικών μέτρων από την βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Βραχατίου, το καθιστά πρώτο στην προτίμηση των επισκεπτών για τις μικρές ή τις μεγάλες αποδράσεις τους, όλες τις εποχές του χρόνου.