Υπεράκτιες δραστηριότητες ανεφοδιασμού καυσίμων στη Νότια Αφρική ξεκινά η Aegean Marine Petroleum συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη (photo). H απόφαση της διοίκησης του ομίλου της Aegean να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Νότια Αφρική έρχεται ύστερα από μία ακόμη σημαντική κίνηση: τα εγκαίνια ενός νέου γραφείου στη Σαγκάη ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα και του σύνεγγυς τους πελάτες της εταιρείας στη Κίνα και να διευρύνει την παρουσία της στην Ασία.
Με την νέα της επιχειρηματική κίνηση η Aegean Marine Petroleum «δένει σκοινιά» στο λιμάνι Port Elizabeth που αποτελεί εμπορική πύλη και συνδέεται άμεσα με την καρδιά της αφρικανικής ηπείρου αλλά και με ολόκληρο τον πλανήτη. Βρίσκεται στον κόλπο Algoa Bay, στη νοτιο-ανατολική άκρη της Αφρικής. Το λιμάνι έχει έναν από τους πέντε μόλις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στη Νότια Αφρική. Οι υπόλοιποι τέσσερις βρίσκονται στα λιμάνια Durban, East London, Nqqura και Cape Town.
Σχεδιάζοντας την κίνησή τους αυτή οι άνθρωποι της Aegean έλαβαν υπ΄ψη τους ότι κάθε χρόνο 12.000 σκάφη καταπλέουν σε λιμένες της Νότιας Αφρικής ενώ η Aegean αναμένει επιπλέον προσέλκυση πλοίων με την έναρξη των νέων δραστηριοτήτων της. Εκτός δε από το αγκυροβόλιο του κόλπου Algoa, κανένα από τα λιμάνια της Νότιας Αφρικής δεν επιτρέπει ανεφοδιασμό καυσίμων. Ο φυσικός κόλπος του Algoa BAY στον οποίο δραστηριοποιείται η Aegean περιλαμβάνει δύο λιμένες – το Port Elizabeth και τον λιμένα Coega- και είναι η πρώτη τοποθεσία στη Νότια Αφρική, όπου επιτρέπεται επισήμως ο ανεφοδιασμός καυσίμων για πλοία εντός του αγκυροβολίου.
Η Aegean έχει δημιουργήσει μια τοπική ιδιωτική εταιρεία, την Aegean Bunkering Marine Services Pty Ltd για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Aegean Marine Petroleum σε τοπικό επίπεδο. Μερίδιο 26% έχει παραχωρηθεί σε ένα νοτιο-αφρικανό εταίρο. Τα σκάφη θα είναι σε θέση να προμηθευτούν ναυτιλιακά προϊόντα με φορτηγίδες στο αγκυροβόλιο χωρίς να απαιτείται ελλιμενισμός, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο απόκκλισης, τις καθυστερήσεις και τις συνήθεις αμοιβές που κατά κανόνα ακολουθούν την είσοδο ενός πλοίου στο λιμάνι.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Αρχή της Νοτίου Αφρικής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και η Aegean Bunkering Marine Services έχουν συμφωνήσει για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για νέους που θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής . Για το πρόγραμμα αυτό η Aegean θα παρέχει βιωματική εκπαίδευση σε πλοία της που δραστηριοποιούνται στη Νότια Αφρική και σε διεθνές επίπεδο καθώς και ευκαιρίες απασχόλησης σε ειδικευμένους ναυτικούς της Νότιας Αφρικής στα πλοία της Aegean.