Καθήκον των ελλήνων επιχειρηματιών να στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας

«Πρέπει  να  κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας μας» Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε σε πρόσφατη  συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο  κ. Ευάγγελος  Μυτιληναίος, επικεφαλής ενός εκ των  σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας, όπου απασχολούνται περίπου 2.700 εργαζόμενοι και ο οποίος δραστηριοποιείται σε μια σειρά χώρες μεταξύ των οποίων η Αλγερία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, το Ιράκ, το Πακιστάν, η  Ινδονησία και η Ολλανδία. «Όλοι οι Έλληνες χρειάζεται να συνδράμουμε και να στηρίξουμε τη χώρα, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης, όσο και για την παραμονή της στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας  «αυτό που χρειάζεται είναι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ξένοι εταίροι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να «κάνει τη δουλειά της» υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο αποτελεί και επιθυμία των ξένων εταίρων της» Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο, επεσήμανε ότι είναι «πολύ σκληρό» να είναι κανείς σήμερα επιχειρηματίας στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, εδώ και περίπου τρία χρόνια οι ελληνικές εταιρείες λειτουργούν στην ουσία χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού συστήματος. Σημειώνοντας ότι η ρευστότητα όσον αφορά την πραγματική οικονομία έχει κυριολεκτικά «στραγγίσει», τόνισε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή την τακτική ακολουθεί ο Όμιλος, φροντίζοντας, παράλληλα, να διατηρεί θετικές ταμειακές ροές, ώστε να έχει μικρή εξάρτηση από εξωγενείς πηγές χρηματοδότησης. Η έξοδος από το ευρώ θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά ότι, αν και η επιστροφή στη δραχμή θα ωφελούσε επιχειρηματικά τον Όμιλο, σαν Έλληνας και σαν πατριώτης η επιθυμία του είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Who is  Who
Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί τη μετεξέλιξη οικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησης από το 1908, σε έναν από τους μεγαλύτερους Βιομηχανικούς Ομίλους στη χώρα μας.  Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα στους τομείς της Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Έργων EPC και Βιομηχανίας Οχημάτων και παράλληλα διαθέτει σημαντική διεθνή δραστηριότητα.
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €1 δις και απασχολεί συνολικά περίπου 2.700 εργαζομένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1991 έως το 1994, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, συγκεντρώθηκαν στη μητρική Εταιρία όλες οι δραστηριότητες των θυγατρικών. Το 1995 η Εταιρία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετέχει στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20.
Τα τελευταία χρόνια η Εταιρία σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, τόσο του κύκλου εργασιών, όσο και των κερδών της, και συνέβαλλε αποφασιστικά, μέσω των δραστηριοτήτων της, στη δημιουργία υποδομών στη χώρα. Η εξαγορά της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», στις αρχές του 2005, έθεσε τις βάσεις για τη νέα εποχή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ενισχύοντας την ήδη σημαντική εμπορική παρουσία του Ομίλου στο κλάδο της Μεταλλουργίας με την είσοδο και στη βιομηχανική παραγωγή.
Η εδραίωση του Ομίλου στον κλάδο της Ενέργειας αποτέλεσε σημαντική πρόκληση και μεγάλο στοίχημα, που εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο το 2007 με την συνεργασία με την ισπανική Endesa για τη δημιουργία της Endesa Hellas, η οποία τοποθέτησε την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε μεταξύ των ηγετών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της Ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι και τη μελλοντική δυναμική της ανάπτυξη.
Η μεθοδικότητα ανάπτυξης σε αυτόν τον Τομέα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά μέσα στο 2008, με την υπογραφή συμφωνίας (Joint Venture Agreement) με τη ΜOTOROIL για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων πάνω από 800MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, εντός των εγκαταστάσεων της MOTOROIL στους Αγ.Θεοδώρους Κορινθίας.
Η δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ συνδέεται άρρηκτα με τις αρχές της Εταιρικής Υπευθυνότητας και της Αειφόρου Ανάπτυξης. Για εμάς, Αειφόρος Ανάπτυξη σημαίνει επιδίωξη επιχειρηματικής υπεροχής με αφοσίωση στο όραμα μας και με σεβασμό προς την κοινωνία, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τους μετόχους. Η πολιτική βιωσιμότητας της εταιρίας, στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της με τις ανάγκες των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. υποστηρίζει ενεργά σημαντικές ενέργειες στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Εταιρείες ομίλου
Στον τομέα της μεταλλουργίας και των μεταλλείων ο όμιλος ελέγχει κατά 100% τις εταιρείες Αλουμίνιο ΑΕ και Δελφοί Δίστομον ΑΜΕ. Στον τομέα της ενέργειας ελέγχει κατά 100% την Protergia AE κατά 50% την M& M ΑΕ και κατά 65% την Κόρινθος Power AE. Τέλος στον τομέα των έργων EPC  κατά 57,4% την εταιρεία ΜΕΤΚΑ.