Τρεις νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας θα περιλαμβάνει η κύρια αγορά του Χ.Α. από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α. κ. Λαζαρίδη. Όπως σημειώθηκε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα θέσει σε λειτουργία μια νέα έκδοση του ΟΑΣΗΣ που περιλαμβάνει τις 3 νέες κατηγορίες.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Μέσω αυτών των κατηγοριών θα προσδιορίζονται τα spreads των μετοχών της κύριας αγοράς, αλλά και η μέθοδος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος. Συγχρόνως θα δίδονται κίνητρα στους ειδικούς διαπραγματευτές που αναπτύσσουν δραστηριότητα στη χαμηλή κατηγορία έναντι εκείνων της υψηλής.

Επίσης αναμένεται η τροποποίηση του αλγόριθμου του υπολογισμού της τιμής κλεισίματος στην κύρια αγορά με προσαρμογή στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης. Ο νέος αλγόριθμος θα οδηγεί σε αντιπροσωπευτικότερες τιμές κλεισίματος προσαρμοσμένες στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης και οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από τις αδυναμίες του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τα συστήματα διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Την ίδια στιγμή, λειτουργικές θα καταστούν οι καλυμμένες πωλήσεις με αξιοποίηση των ειδικών χαρακτηριστικών και των τεχνικών πλεονεκτημάτων. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να βελτιωθεί η διαχείριση του ρίσκου.

Ακόμη η διοίκηση του Χ.Α. αναφέρθηκε στη δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας σε συνεργασία με άλλους φορείς της αγοράς, ενώ σημείωσε και τις επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ETF’s ώστε οι εγχώριοι επενδυτές να μπορούν να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα που ακολουθούν τους ξένους δείκτες.

Παράλληλα, μέσω της προσαρμογής στην καινούρια οδηγία CSD regulation αναμένεται να υπάρξει εναρμονισμένη διαδικασία αδειοδότησης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα αποθετήρια να παρέχουν διασυνοριακά υπηρεσίες εντός Ε.Ε. μέσω passporting. Ενισχύεται η ασφάλεια σε διακανονισμό και τήρηση τίτλων σε άυλη μορφή με κοινή διαδικασία κεφαλαιακής επάρκειας και προληπτικής εποπτείας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, πραγματοποίησε τον απολογισμό της αγοράς για το 2016, σύμφωνα με τον οποίο η χρονιά θα κλείσει με 20%-25% μείωση του τζίρου, όταν ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου στην Ευρώπη είναι 16,5%. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιείται από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης οδεύει προς μια ακόμη πτωτική χρονιά.

Σημείωσε ακόμη ότι το Χ.Α. κινήθηκε με αξιώσεις μέσα στην κρίση, σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίων (κυρίως λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών), αφού κατέλαβε για το διάστημα αυτό την 4η θέση μετά το Euronext, το ισπανικό και το ελβετικό Χρηματιστήριο με αντληθέντα κεφάλαια 52,861 δισ. ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαζαρίδης το κλάσμα της κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ που στις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται σε 71,8% και στην Ελλάδα στο 19,8% καταγράφει ένα βαθύ αλλά τελικώς ελπιδοφόρο χάσμα αφού η μεγάλη διαφορά είναι αυτή που διαμορφώνει ευκαιρίες εισόδου για το 2017.

Είναι απολύτως προφανές, ανέφερε ακόμη, ότι το 2017 θα αποτελέσει μια σύνθετη χρονιά για το ελληνικό Χρηματιστήριο όπου επιχειρείται να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να επιτελέσει τον ρόλο της, δηλαδή να αντληθούν κεφάλαια από τις εισηγμένες και μη επιχειρήσεις με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί η κεφαλαιαγορά να προσφέρει τέτοιου είδους κεφάλαια. Σε συνάντηση, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Χρηματιστηρίου και Τραπεζών υπήρξε όπως φάνηκε σημαντικό ενδιαφέρον για το Ηλεκτρονικό Βιβλίο προσφορών, κάτι που προδίδει το ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς εταιρειών για τη χρηματοδότησή τους μέσω εκδόσεων κυρίως ομολογιακών.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Ο πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ιάκωβος Γεωργάνας, ανέφερε πως το 2016 κλείνει σταθεροποιητικά σε επίπεδο οικονομίας, χωρίς όμως να αναστραφεί η ψυχολογία, αντιθέτως αυτή επιδεινώθηκε. Για το 2017 οι εκτιμήσεις δείχνουν πως θα υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας, όμως αυτό «μένει να φανεί εάν θα επηρεάσει θετικά τους επενδυτές, οι οποίοι επί του παρόντος δεν δείχνουν εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν 85% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, ήτοι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εάν όμως συνυπολογιστεί ο πολιτικός παράγοντας το ποσοστό αυτό πέφτει στο 55%.