Κέρδη έστω και μειωμένα για τις εταιρείες δεξαμενόπλοιων και ζημιές για τις εταιρείες με πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και containerships ανακοίνωσε ο ναυτιλιακός όμιλος της Αγγελικής Φράγκου, που ελέγχει τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν εν πολλοίς και την εικόνα των ναυλαγορών ξηρού και υγρού φορτίου.

Αναλυτικότερα, στο τρίτο τρίμηνο του 2016 τα έσοδα ήταν μειωμένα στα 113,08 εκατ. δολάρια έναντι 130,9 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο πριν, ενώ οι ζημιές αυξήθηκαν στα 27,5 εκατ. δολάρια αντί των 22,06 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2015 στη Navios Μaritime Holdings, τη ναυαρχίδα του ομίλου της κας Φράγκου. Η εταιρεία για το ίδιο διάστημα μείωσε ως έναν βαθμό και τις ζημιές της στα 61,3 εκατ. δολάρια από 73,5 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Πάντως, οι προσαρμοσμένες ζημιές ανά μετοχή ήταν ελαφρώς μικρότερες απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή αντί των 0,26 δολαρίων ανά μετοχή.

Η πτώση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις λιγότερες ημέρες απασχόλησης του στόλου, αλλά και την πτώση των ναύλων, καθώς η ναυλαγορά πέρυσι κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι φέτος.

Επίσης, αρνητικά επέδρασε και η μείωση των εσόδων στον τομέα των logistics, που ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο στα 63,4 εκατ. δολάρια από 67,3 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Holdings, Αγγελική Φράγκου, σημείωσε ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στη μείωση του κόστους με αποτέλεσμα να έχει ένα από τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη στον κλάδο. Η Navios έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου το 2017 να μειώσει το όριο του cash breakeven κατά 1.274 δολ. ή 10,4%.

Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επαναγορά μη εξασφαλισμένων ομολόγων ύψους 60 εκατ. δολαρίων, μειώνοντας το μέσο κόστος του στόλου και τα χρεολύσια του χρέους. Επίσης, επαναγοράστηκε το 36% των προνομιούχων μετοχών αντί 61 εκατ. δολαρίων. Όσον αφορά τα έσοδα, η απόδοση της εταιρείας ήταν 50% πάνω από το μέσο επίπεδο της spot αγοράς, γεγονός που πρόσθεσε επιπλέον 40 εκατ. δολάρια στα έσοδα από ναύλους, σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα είχε η εταιρεία εάν τα πλοία ήταν ναυλωμένα στον μέσο όρο της spot αγοράς.

Η Navios Holdings ελέγχει έναν στόλο από 66 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 6,7 εκατ. dwt, εκ των οποίων 40 είναι ιδιόκτητα και 26 ναυλωμένα με μακροχρόνιες συμφωνίες. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η Navios Holdings έχει ναυλωμένο το 93,2% και το 35,2% των ημερών λειτουργίας του στόλου για το υπόλοιπο του 2016 και το 2017, συμβολαιοποιώντας έσοδα ύψους 29,9 εκατ. δολαρίων και 18,6 εκατ. δολαρίων αντιστοίχως.

Ζημιές ανακοίνωσε και η Navios Maritime Partners, με έναν στόλο από 32 πλοία εκ των οποίων οκτώ containerships και 24 bulkers. Στο τρίτο τρίμηνο του 2016 τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8%, στα 50,3 εκατ. δολάρια αντί των 57,1 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι ζημίες ανήλθαν στα 33,86 εκατ. δολάρια έναντι κερδών 11,76 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά 19,1 εκατ. δολάρια από την πώληση μετοχών της HHM που είχε αποκτήσει η Navios Partners στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε γίνει με την κορεάτικη εταιρεία για αποπληρωμή ναύλων σε μετοχές. Επίσης, άλλα 20,5 εκατ. δολάρια ήταν οι λογιστικές ζημιές από την απομείωση της αξίας δύο πλοίων της.

Σε αντίθεση με τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες, η Navios Maritime Acquisition, με 36 δεξαμενόπλοια στον στόλο της, ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2016 κέρδη, έστω και μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν στα 68 εκατ. δολάρια έναντι 77,6 εκατ. δολαρίων έναν χρόνο πριν και τα κέρδη στα 8,81 εκατ. δολάρια έναντι 23,3 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2015. Να σημειωθεί ότι η Navios Maritime Acquisition Corporation δάνεισε και 70 εκατ. δολάρια στη Navios Holdings.

Τέλος, κέρδη για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε και η άλλη εισηγμένη του Ομίλου, η Navios Midstream, η οποία ελέγχει στόλο από έξι VLCC. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 5,5 εκατ. δολάρια έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο πριν, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 22,2 εκατ. δολάρια έναντι 22,5 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2015.