Το ενδιαφέρον στην πορεία της επιχείρησης Φειδάς-Boxer είναι ότι η θετική πορεία στα οικονομικά μας αποτελέσματα συνδέθηκε με την ομαλή εξέλιξη του επενδυτικού της προγράμματος. Έτσι, η εταιρεία λειτουργεί στις νέες εργοστασιακές της εγκαταστάσεις. «Αντλούμε ιδιαίτερες δυνάμεις από το γεγονός ότι οι Έλληνες αγαπούν τα προϊόντα μας και αυτό μας δίνει κουράγιο να προχωρήσουμε» λέει η κυρία Μίνα Φειδά Φειδά προσθέτοντας «η δυναμικότητά μας δεν μας επέτρεπε να κινηθούμε έντονα στην κατεύθυνση των εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι είχαμε ζήτηση και από το εξωτερικό. Με τις νέες μας υποδομές η τόνωση των εξαγωγικών μας επιδόσεων θα είναι δυνατή».

The Story

Ο Παππούς Γιάννης Φειδάς έφερε το 1919 από την Αμερική τα πρώτα μηχανήματα στην Καλαμάτα για να οργανώσει το μηχανοποίητο καλό παπούτσι. Όμως, είχε προηγηθεί της εποχής του, πούλησε για παλιοσίδερα τις μηχανές και έτσι έστησε την πρώτη Βιοτεχνία του καλού χειροποίητου παπουτσιού και έγινε προμηθευτής των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιά – Αθηνών – Πελοποννήσου).

Ο γιός του Δημήτρης Φειδάς χαρισματικό ταλέντο ζωγραφικής, έγινε ο ξεχωριστός σχεδιαστής και μετα- κατοχικά στου Ψυρρή δημιούργησε μαζί με τη γυναίκα του Μαρία, την πρώτη βιοτεχνία για το καλό, ανδρικό Παπούτσι.

Στην πρώτη πανελλήνια έκθεση στο Ζάππειο, είχε την διάκρισή του μέσα στο χώρο του Ελληνικού ξεχωριστού παπουτσιού.

Στη συνέχεια η κόρη του Μίνα, αφού τελείωσε τις οικονομικές της σπουδές και με τον άνδρα της Γιάννη Νταή, συνέχισαν να προσθέτουν ορόφους στην οικογενειακή υποδομή, στα Πατήσια, στην πλατεία της Λαμπρινής, που μετονομάστηκε σε πλατεία Φειδά για την κοινωνική προσφορά του Δημήτρη Φειδά στην περιοχή.

Μετά από πορεία 8-10 ετών η εταιρεία μετεγκαθίσταται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην Λεωφόρο Καραμανλή 150 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, στο δεύτερο ιδιόκτητο εργοστάσιο και γραφεία, σε γήπεδο 12 στρεμμάτων και 7.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων.

Το 1990 μετά το θάνατο του Γιάννη Νταή και το γκρέμισμα της Σοβιετικής Ένωσης, όπου έφερε μεγάλη οικονομική αναστάτωση στον κλάδο, όχι μόνο του δέρματος, αλλά πολλών προϊόντων, και με την είσοδο της Ελλάδος στην Ε.Ε, η Μίνα Φειδά – Νταή, αποφασίζει να μη γίνει μεταπράτης, όπως την ωθούσαν οι περιστάσεις, αλλά αποφασίζει να επενδύσει παραγωγικά.

Το πείραμα, παρά τις δυσκολίες των εποχών, πέτυχε. Τα Boxer της Φειδάς απέδειξαν, ότι μπορούν να επιβιώσουν, όχι μόνο στις ξένες χώρες αλλά και στην εσωτερική αγορά, όπου γίνονται το πρώτο παραγωγικό όνομα. Έχοντας μια καλή παραγωγική και διοικητική ομάδα με τον γιο της Παναγιώτη Νταή στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, ξεπερνάει και την καταστροφή του σεισμού του 1999 και τώρα βρίσκεται, στην ευχάριστη θέση να παράγει και να διοχετεύει στην αγορά (3.200) τρείς χιλιάδες διακόσια ζευγάρια την ημέρα, γυναικεία-ανδρικά και παιδικά παπούτσια, σε όλους τους τύπους, που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, για να βαδίζουν άνετα, ωραία και σταθερά.

Το 1996 παίρνει το Boxer της Φειδάς, το Euroαwαrd από τις Βρυξέλλες για την Ποιότητά του και από το ΕΒΕΑ, το Βραβείο Επώνυμου Προϊόντος. Το 2003 παίρνει το Βραβείο Ολικής Ποιότητας από το ΕΒΕΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το 2010 θα ήταν η χρονιά μετεγκατάστασης στις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης ενώ το 2011 η εταιρεία συνεχίζει τις εξαγωγικές της προσπάθειες για το άνοιγμα νέων αγορών.