Παραμένει σε θετική τροχιά η Φάγε International κλείνοντας το φετινό εννεάμηνο με αύξηση εσόδων και καθαρή κερδοφορία στα 19,9 εκατ. δολ. (18,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις χθεσινές ισοτιμίες).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η ισχυρή γαλακτοβιομηχανία, στο εννεάμηνο του 2016 οι πωλήσεις της σε αξία κυμάνθηκαν στα 506,4 εκατ. δολάρια (464,6 εκατ. ευρώ) έναντι 500 εκατ. δολαρίων (458,5 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο διάστημα το 2015, καταγράφοντας αύξηση 1,3%.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, οι πωλήσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, η οποία ανέρχεται συνολικά στο 4,7%. Ανά αγορά η ενίσχυση των εσόδων διαμορφώνεται ως εξής: 2,8% στις ΗΠΑ, 6,5% στη Βρετανία και 13,2% στην Ιταλία.

Αντίθετα, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει η εγχώρια αγορά με τη μείωση του τζίρου να κυμαίνεται στο 14,6%, ενώ σε επίπεδο όγκου η πτώση αγγίζει το 28,2%.

Μάλιστα, η υποχώρηση στον όγκο πωλήσεων στην Ελλάδα συμπαρασύρει αρνητικά και τη συνολική εικόνα του όγκου του ομίλου στο εννεάμηνο, ο οποίος εμφανίζει εν τέλει μείωση 2,7%, μολονότι και οι τρεις λοιπές αγορές, ΗΠΑ – Βρετανία – Ιταλία, καταγράφουν αύξηση κατά 2,1%, 22,3% και 14,1% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τις αδύναμες επιδόσεις στην Ελλάδα, η εταιρεία αποδίδει την υποχώρηση των μεγεθών σε τρεις λόγους: στη συνεχιζόμενη κρίση που διέπει την εγχώρια οικονομία, η οποία εντάθηκε μετά και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και την επιρροή της στην κατανάλωση, στην απόφαση της Φάγε να μειώσει τις πωλήσεις προς ασυνεπείς πελάτες της σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο, καθώς και στην αποχώρηση από τη δραστηριότητα του γάλακτος τον Μάιο.

Σχολιάζοντας επίσης την αύξηση που εμφανίζει ο τζίρος έναντι της υποχώρησης του όγκου, η γαλακτοβιομηχανία αναφέρει ότι «η υποχώρηση των πωλήσεων γάλακτος είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους όγκους παρά στην αξία, καθώς η τιμή/κιλό για προϊόντα γάλακτος είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλα προϊόντα».

Όσον αφορά την εικόνα της κερδοφορίας, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα σε 251,3 εκατ. δολ. (231,1 εκατ. ευρώ) έναντι 245,5 εκατ. δολαρίων (225,5 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση κατά 2,4% σε σύγκριση με ίδιο διάστημα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται -σύμφωνα με την εταιρεία- με τη μείωση των τιμών γάλακτος στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα κατά 0,4% και 11,5% αντιστοίχως.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 33,9 εκατ. δολ. (31,1 εκατ. ευρώ) έναντι 63,6 εκατ. δολ. (58,4 εκατ. ευρώ) και κατ’ επέκταση τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν στα 19,9 εκατ. δολ. (18,2 εκατ. ευρώ) έναντι 41,6 εκατ. δολ. (38,2 εκατ. ευρώ).

Η υποχώρηση των κερδών αποδίδεται κυρίως στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και το κόστος της πρώιμης αποπληρωμής ομολόγων υψηλής εξασφάλισης με λήξη το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Φάγε έλαβε τον Αύγουστο την απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών, οι οποίοι επέδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον στην πρόταση προσφοράς της για την έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 420 εκατ. δολαρίων (περί των 386 εκατ. ευρώ), με ωρίμανση το 2026.

Είναι ενδεικτικό ότι οι προσφορές ήταν πολλαπλάσιες του επιδιωκόμενου στόχου της εταιρείας, καθώς έφθασαν στα 5,5 δισ. δολάρια.

(Στην φώτο διακρίνεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ κος Αθανάσιου Φιλίππου)