Ο κ.Τάκης Ζαριφόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου αποκαλύπτει στους NewTimes τα μυστικά της επιχειρηματικής του δραστηριότητας

 

Συνέντευξη στον Διονύση Βασιλόπουλο

 

«…Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει να επιδείξει αρκετά διαμάντια μέχρι τώρα, αλλά ίσως όχι τόσα ακόμα, για να δημιουργήσει ισχυρό και διακριτό ρεύμα στην ανταγωνιστική και εξ ΄ ολοκλήρου παγκοσμιοποιημένη πια, αγορά. Για να γίνει αυτό , απαιτείται σωστή εκτίμηση και συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα, σχέδιο, υποστήριξη και όχι επέμβαση του κράτους, αλλά κύρια, δυναμική και αποτελεσματική επιχειρηματική ηγεσία, βασισμένη σε ένα αποδεκτό όραμα για την πορεία της ιδέας του, της εταιρίας του, από όλους γύρω του».

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη στο New Times ο κ. Τάκης Ζαριφόπουλος , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου, που δραστηριοποιείται στον χώρο των υπηρεσιών ασφάλειας & ελέγχου και περιλαμβάνει 6 εταιρίες, στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, με ενοποιημένο τζίρο 16 εκ. ευρώ για το 2013.

 

Ας παρακολουθήσουμε, όμως τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο κ. Ζαριφόπουλος στην συνέντευξη που μας παραχώρησε :

 

 

Κύριε Ζαριφόπουλε, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της εταιρίας σας, ως ένα από τα Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας για το 2014, από την StatBank, μάθαμε αρκετά περισσότερα για τον Όμιλο και τις Εταιρίες Ζαριφόπουλος. Μπορείτε να μας δώσετε μία συνοπτική, αλλά ουσιαστική εικόνα για τις δραστηριότητές σας;

Κύριε Βασιλόπουλε, η Εταιρία Ζαριφόπουλος, δραστηριοποιείται από το 1972, στον χώρο της Ασφάλειας , Πυρασφάλειας και Ελέγχου. Κατά την διάρκεια των 42 αυτών χρόνων, καταφέραμε με συνέπεια , συνέχεια και πίστη στο Όραμα μας, να αποκτήσουμε Ηγετική θέση στον Κλάδο, κυρίως στο Επιχειρηματικό & Β2Β κομμάτι , την οποία διατηρούμε και επεκτείνουμε. Ο Τζίρος μας το 2013 (ενοποιημένος του Ομίλου Εταιριών Ζαριφόπουλος ), ανήλθε στα 16 εκατομμύρια ευρώ , ενώ παρ ΄ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε επίπεδο Ζήτησης και Ρευστότητας, λόγω της γνωστής κρίσης, τα Κέρδη προ Φόρων άγγιξαν το 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Ο Όμιλος Ζαριφόπουλος αποτελείται από έξη (6) εταιρίες, 3 στην Ελλάδα, και από μία στην Κύπρο, Αλβανία και Βουλγαρία.

Η Εταιρία διαθέτει ένα εκτεταμένο Δίκτυο Πωλήσεων με 18 υποκαταστήματα και αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα , την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Μας εμπιστεύονται ήδη , πάνω από 10.000 Πελάτες σε όλο το φάσμα και κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, του Ιδιωτικού αλλά και του Ημιδημόσιου & Δημόσιου Τομέα της χώρας.

Άφησα για το τέλος της Εικόνας που μου ζητήσατε τους 178 Εργαζομένους της Εταιρίας Ζαριφόπουλος, που με την εξειδίκευση και την εμπειρία που διαθέτουν, αποτελούν τον πιο κρίσιμο κρίκο της επιτυχημένης Πορείας μας, όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Ποιά είναι η εξειδίκευση του ομίλου και των εταιρίες του;

Κοιτάξτε, ασχολούμαστε με όλο το πεδίο προϊόντων Ασφάλειας-Πυρασφάλειας και Ελέγχου, προσφέροντας ολοκληρωμένες Υπηρεσίες στον Πελάτη μας που περιλαμβάνουν, από ένα απλό σύστημα Συναγερμού σε ένα τυπικό ελληνικό διαμέρισμα ή μονοκατοικία … , μέχρι το πιο εξειδικευμένο και μοναδικό στην χώρα μας, σύστημα πυρανίχνευσης για τον Μετροπόντικα, τον λεγόμενο και TBM , που σκάβει τις σήραγγες στην γραμμή 2 του Μετρό της οποίας η κατασκευή βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Από την άλλη μεριά, η ίδια η εξέλιξη της Αγοράς, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη και η «Διαφήμιση» των Πελατών μας μέσα από την πολύχρονη διάρκεια συνεργασίας μας, δημιουργεί μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση άρα και -υπό προϋποθέσεις οδηγεί σε- ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ανάληψης έργων του ίδιου Κλάδου : αναφέρω για παράδειγμα τον Τραπεζικό τομέα όπου έχουμε δεσπόζουσα θέση, με πάνω από το 60% του Κλάδου ή, σε πάνω από 25 Ελληνικά Μουσεία , που έχουμε μελετήσει, εγκαταστήσει και διαχειριζόμαστε τα Συστήματα Ασφάλειας & Πυρασφάλειάς τους.

 

 

Απ ΄ ότι καταλαβαίνουμε λοιπόν, ο Όμιλος Ζαριφόπουλος , ασχολείται κυρίως με το Β2Β κομμάτι της αγοράς ;

Η πελατειακή μας διάρθρωση σε επίπεδο τζίρου, σαφώς έχει βαρύτητα λόγω κόστους Έργων σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Θεωρούμε όμως, ότι το Β2C, δηλαδή η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων & Υπηρεσιών Ασφάλειας & Πυρασφάλειας στον Ιδιώτη, αυξάνεται και θα αυξάνεται συνέχεια, λόγω εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων. Για αυτό και ήδη το συγκεκριμένο τμήμα της Εταιρίας μας, έχει μία πελατειακή βάση 6.500 πελατών, που συνεχώς διευρύνεται.

Θα απαντούσα λοιπόν στην ερώτησή σας λέγοντας, ότι το Β2B παραμένει το “maincorebusiness” του Ομίλου, αλλά το Β2C, είναι μία από τις «Στρατηγικές» προτεραιότητες μας.

 

 

Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες μας αλλά και εγώ καλύτερα, την «αρχιτεκτονική» των υπηρεσιών που προσφέρει η Ζαριφόπουλος, η Εταιρία εισάγει συστήματα από το εξωτερικό, ή έχει και δικά της προϊόντα;

Εύστοχη η ερώτησή σας. Καταρχήν η Εταιρία Ζαριφόπουλος είναι μία Εταιρία Εμπορίας & Διάθεσης Προϊόντων αλλά και Ελληνικής Προστιθέμενης αξίας. Και εξηγούμαι :

Αντιπροσωπεύουμε και εισάγουμε μία μεγάλη γκάμα συστημάτων και υποσυστημάτων Ασφαλείας & Ελέγχου, από τους μεγαλύτερους Οίκους,   όπως Honeywell, Inim και άλλα.

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας όμως, βάσει των ειδικών αναγκών του κάθε Πελάτη μας είναι που διαμορφώνει, μετά από Μελέτη, Προσαρμογή και Ενοποίηση, την βέλτιστη ολοκληρωμένη Λύση-Υπηρεσία-Προϊόν.

Ουσιαστικά αλλά και συμβολικά λοιπόν, αυτή είναι η Ελληνική Προστιθέμενη αξία του Ομίλου Ζαριφόπουλος.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε και προωθούμε – σε συνεργασία και με άλλες Ελληνικές εταιρίες – Συστήματα ή Λύσεις καινοτόμων υπηρεσιών, που ήδη έχουν πάρει έναν επιτυχημένο δρόμο στην Ελληνική Αγορά και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικά αναφέρω, το προϊόν μας EnergyBox , ένα προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας Κτιρίων και Εγκαταστάσεων τύπου ΒΕΜS που ανέπτυξε η Εταιρία μας, το οποίο χάρη στα «έξυπνα» χαρακτηριστικά του, εξασφαλίζει μείωση μίνιμουμ 30 % στην κατανάλωση Ενέργειας. Εταιρίες και κυρίως Βιομηχανίες με μεγάλες εγκαταστάσεις και αποθήκες όπου έχουμε εγκαταστήσει το EnergyBox, απολαμβάνουν ήδη την μεγάλη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, βοηθώντας τους να ρίξουν περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη των εταιριών τους αφού περιορίζουν σημαντικά ένα από τα πιο κρίσιμα λειτουργικά τους έξοδα.

 

 

Πως βλέπετε να κινείται η αγορά από εδώ και πέρα;

Ξεκινώντας από την παγκόσμια Αγορά Ασφάλειας & Ελέγχου, διαπιστώνω ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο αναδιαμόρφωσης των Υπηρεσιών και Προϊόντων που μας αφορούν, επηρεαζόμενη προφανώς από τις νέες τεχνολογίες αλλά και την όλο και μεγαλύτερη ανάγκη των Πελατών για tailormade ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Βέβαια όλα αυτά σε ένα φόντο μεγάλης οικονομικής και αναπτυξιακής ανασφάλειας, που κρύβει πολλούς κινδύνους αλλά έχει και ευκαιρίες.

Για την Ελλάδα, δεν είμαι σε θέση ακόμα να πω πολλά πράγματα…, μπορεί στον κλάδο μας να υπάρχουν προοπτικές και με την διεύρυνση & ανάπτυξη συμπληρωματικών Αγορών και Υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε, στο FacilityManagement παραδείγματος χάρη, είμαι όμως επιφυλακτικός ακόμα αλλά και μαζί, συντηρητικά αισιόδοξος.

 

 

Θεωρείτε ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία και κατ ΄ επέκταση στην ελληνική αγορά έχει περάσει ;

Θεωρώ κ.Βασιλόπουλε, ότι περνάμε στο τελευταίο στάδιο και ίσως κρισιμότερο της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει περάσει η χώρα τα τελευταία 70 χρόνια… και μυαλό δεν βάλαμε ! Εννοώ δηλαδή, ότι πράγματι υπάρχουν κρίσιμα πρόδρομα οικονομικά μεγέθη που δείχνουν μία καλύτερη πορεία… και πραγματικά μπράβο στους Κυβερνώντες αλλά κυρίως σε όλους μας που αντέξαμε και αντέχουμε ακόμα, αλλά είμαι παράλληλα και ιδιαίτερα σκεπτικός βλέποντας διάφορα φαινόμενα, είτε αργοπορίας είτε ακόμα χειρότερα, κωλυσιεργίας στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην θεσμική αλλά και πραγματική ζωή μας στην Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες όχι μόνο του Επιχειρείν, αλλά και της ίδιας της ζωής των Πολιτών που έτσι και αλλιώς είναι η πραγματική Αγορά που δραστηριοποιούμαστε όλοι νομίζω…

 

 

Ο όμιλος Ζαριφόπουλος , πως ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών;

Με συνεχείς προσαρμογές Πλάνων, Σχεδίων και Στρατηγικών, προσπαθώντας , πιστεύω μέχρι τώρα επιτυχημένα, να μην χάσουμε κανένα τρένο ! Κρατώντας βέβαια πάντα τις αξίες μας εκείνες που μας έφθασαν μέχρι εδώ , Υψηλή Ποιότητα Υπηρεσιών, Αξιοπιστία και Εμπιστοσύνη από και προς τους Πελάτες μας , αλλά και πίστη στο έμπειρο Ανθρώπινο Δυναμικό μας που, τέσσερεις δεκαετίες τώρα, μοιραζόμαστε μαζί το ίδιο Όραμα.

 

Κύριε Ζαριφόπουλε, δεν σας κρύβω ότι πριν από αυτή την Συνέντευξη , μιλήσαμε με στελέχη Εταιριών, Συνεργατών σας στον χώρο, ακόμα και με Ανταγωνιστή σας… Όλοι αναφέρθηκαν στην Ζαριφόπουλος με σεβασμό και αναγνώριση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρετε. Πως το πετυχαίνετε αυτό και τι μήνυμα θα δίνατε στον Επιχειρηματία και κυρίως στον νέο Έλληνα Επιχειρηματία που ξεκινάει τώρα την Επιχείρησή του, μέσα στον δαιδαλώδη κόσμο της Αγοράς;

Νομίζω ότι απάντησα ήδη στο ερώτημά σας, αλλά ευχαριστώ για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Ελληνικό Επιχειρείν, η Ελληνική επιχειρηματικότητα δηλαδή και ο Έλληνας Επιχειρηματίας, έχει να επιδείξει αρκετά διαμάντια μέχρι τώρα, αλλά ίσως όχι τόσα ακόμα, για να δημιουργήσει ισχυρό και διακριτό ρεύμα στην ανταγωνιστική και εξ΄ ολοκλήρου παγκοσμιοποιημένη πια, Αγορά. Για να γίνει αυτό , απαιτείται σωστή Εκτίμηση και συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα, Σχέδιο, Υποστήριξη και όχι Επέμβαση του Κράτους, αλλά κύρια, Δυναμική και αποτελεσματική Επιχειρηματική Ηγεσία, βασισμένη σε ένα κοινώς αποδεκτό όραμα για την πορεία της Ιδέας , της Εταιρίας του, από όλους γύρω του.

Το μήνυμα μου λοιπόν, ειδικά στους νέους συναδέλφους, είναι μία ξεχασμένη νομίζω ρήση του Πωλ Βάλερυ :

«Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, είναι να τα πραγματοποιήσεις» , αν και στην παρούσα φάση θα παράφραζα την ρήση του Νίτσε και θα έλεγα ότι :

« …όσοι αντέξουν, θ ΄ αντέξουν επειδή έγιναν καλλίτεροι σε όλα !».

 

Κύριε Ζαριφόπουλε, ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη.

Εγώ ευχαριστώ κ.Βασιλόπουλε, και εύχομαι καλή συνέχεια στην έγκριτη και ενδιαφέρουσα εφημερίδα σας.