Κέρδη να τα πιεις στο… ποτήρι

Ξεκινώντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με την ίδρυση εργοστασίου εμφιάλωσης αεριούχων ποτών στην πόλη των Ιωαννίνων – ικανού να στηρίξει με αξιώσεις την αγορά του νομού και των γύρω περιοχών –, ο καταγόμενος από το Ασπροχώρι στο Σούλι Ιωαννίνων, Ιωάννης Χήτος, θα χρειαστεί να περιμένει κάτι λιγότερο από τρεισήμισι δεκαετίες προκειμένου να αρχίσει να βλέπει να διαγράφεται το λαμπρό μέλλον της, μικρής αρχικά σε μέγεθος, προσωπικής του μονάδας αναψυκτικών. Με τη βοήθεια των δύο γιων του, Κωνσταντίνου και Αλκιβιάδη, τα πρώτα δείγματα γραφής της επιχείρησης θα είναι η παραγωγή των αναψυκτικών «Ερμής».

Σήμερα η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι μία από τις πλέον πρωτοπόρες και καταξιωμένες ελληνικές εταιρείες, με ηγετική παρουσία στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών, που συνεισφέρει διαρκώς και ουσιαστικά στην εθνική οικονομία. Διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού και δύο εργοστάσια εμφιάλωσης, με οκτώ παραγωγικές γραμμές, στις περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, της ευρύτερης περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Ταυτόχρονα διαθέτει μια τρίτη βιομηχανική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων, στην οποία παράγονται pet – preforms και πλαστικά πώματα καθετοποιώντας έτσι και υποστηρίζοντας τη λειτουργία των δύο εμφιαλωτηρίων. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 1.200 άτομα. Το ενδιαφέρον είναι ότι χωρίς απολύσεις και χωρίς μειώσεις μισθών η επιχείρηση κατόρθωσε να εμφανίσει κέρδη της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά της πορείας της επιχείρησης είναι τα όσα είπε ο κ. Νίκος Χήτος, αντιπρόεδρος της εταιρείας, κατά την παραλαβή της επιχειρηματικής διάκρισης DiamondsoftheGreekEconomy2014:

«Η σημερινή διάκριση, την οποία λαμβάνουμε επί τέσσερα χρονιά, αποτελεί μεγάλη τιμή για μας. Είναι μια διάκριση που επιβραβεύει όλες τις αξίες που έχουμε ως εταιρεία και μας οπλίζει με δύναμη να επενδύσουμε στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Όλοι λέμε ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Για μας στη Χήτος ΑΒΕΕ ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας εστιάστηκε τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές, ενώ παλαιότερα δεν αποτελούσε πρώτο στόχο μας. Διαπιστώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης ότι τα προϊόντα μας όχι απλά είναι καλά, όχι απλά είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά, αλλά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από γνωστά προϊόντα του εξωτερικού. Μπορούν άνετα να πρωταγωνιστήσουν σε όλες τις αγορές του εξωτερικού και να είναι πάρα πολύ πετυχημένα. Άρα στόχος μας είναι να κάνουμε το Ζαγόρι, το φυσικό μεταλλικό νερό, άξιο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Σήμερα το Ζαγόρι, εκτός του ότι είναι πρωταγωνιστής στην ελληνική αγορά, εξάγεται σε 20 χώρες παγκοσμίως. Είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία στις εξαγωγές νερού και αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για μας να βλέπουμε το προϊόν μας να ταξιδεύει από την Αυστραλία ως τον Καναδά και από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ως την Κίνα και την Αφρική. Κατορθώσαμε δηλαδή να συνδυάσουμε το πλεονέκτημα της γενναιόδωρης ηπειρωτικής γης με την εταιρική μας φιλοσοφία.

Δεν θέλω να κουράσω, μόνο μια παρατήρηση: Βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες στιγμές, κάθε μέρα καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες. Η Ελλάδα όμως αλλάζει, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε όλα τα επίπεδα αρχίζουν να αποδίδουν. Μπορεί οι αλλαγές να είναι απότομες, είναι όμως απαραίτητες και επιτακτικές. Ας μην έχουμε όμως καμία αμφιβολία και ας μη γελιόμαστε. Η πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι κουβεντιάζουμε δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο από το υγιές επιχειρείν. Αυτό που όλοι εμείς σήμερα πρεσβεύουμε και που πρέπει να εμπνεύσουμε ως παράδειγμα. Σας ευχαριστώ πολύ».