Στην φώτο διακρίνεται ο κύριος Ανδρέας Μεταξάς, Διευθ.Σύμβουλος «Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία Α.Ε.»

«Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία Α.Ε.»

πρότυπο πιστοποίησης «Wedolocal»

 

1)     Ποια ήταν η ιδεά από την οποία δημιουργήθηκε η εταιρεία «Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία Α.Ε.»;

Το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας είναι κορυφαίας ποιότητας, την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σταθερά, με το πέρασμα όμως των χρόνων, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχασαν τον προσανατολισμό τους, έχασαν τον χαρακτήρα τους και μυήθηκαν σ’ ένα ξενικό τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς. Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για επανατοποθέτηση του τουριστικού μας προϊόντος, αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, προβολή της ιδιαιτερότητας του τόπου μας και στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Για το σκοπό αυτό λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα

να ενωθούμε πολλές τουριστικές μονάδες, συγκεκριμένα 12 επιχειρηματίες της Κρήτης, για την ανάπτυξη και διάδοση μίας φιλοσοφίας κάτω από την οποία θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις γενικότερα, ένα νέο προϊόν φιλοξενίας καθώς και ένα ισχυρό εργαλείο marketing για την προώθηση τους, το Wedolocal.

 

2) Ποια είναι η φιλοσοφία του εγχειρήματος αυτού;

Το Wedolocal είναι ένα πρότυπο πιστοποίησης που δημιουργήθηκε για την σωστή ένταξη των επιχειρήσεων στην εταιρεία Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία ΑΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία πιστοποιήσεων Cosmocert A.E. και την εταιρεία υπηρεσιών ολοκληρωμένης ανάπτυξης Local Food Experts. Το πρότυπο We do local απευθύνεται, προς το παρόν, σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν ή επιθυμούν να λειτουργήσουν με μία συγκεκριμένη φιλοσοφία: 1) Να διαδίδουν τα τοπικά ήθη και έθιμα μέσα από διάφορους τρόπους, εντάσσοντας στο πρόγραμμα ψυχαγωγίας διάφορες δραστηριότητες, όπως οι τοπικοί χοροί, τα γλέντια, ο τρύγος, το αλώνισμα, οι κουρές η τυροκόμηση κ.α. 2) Να παρουσιάζουν την τοπική κουζίνα μέσα από τα εστιατόρια τους, 3) Να υποστηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς προμηθευόμενοι με πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς, 4) Να σέβονται το περιβάλλον και την αειφορία του τόπου και 5) Να στηρίζουν το τοπικό εργατικό δυναμικό, πολεμώντας έτσι την ανεργία του τόπου.

 

 3) Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα του Wedolocal και ποια οφέλη μπορούν να αποκομίσουν;

Το πρότυπο έχει δημιουργηθεί για να πιστοποιήσει αρχικά τουριστικά καταλύματα ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορούν να ενταχθούν και άλλες εταιρείες.

Τα μέλη που θα πιστοποιηθούν με το πρότυπο We do local δημιουργούν ένα νέο διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, που είναι ένας ακόμη λόγος για να επιλεγεί από τους τουρίστες ο προορισμός γι’ αυτό που πραγματικά είναι και όχι σαν ένας τόπος με καταλύματα που θα μπορούσαν να βρούν οπουδήποτε στον κόσμο. Το διακριτικό σήμα του We do local θα βοηθάει τον πελάτη να διακρίνει και να επιλέγει ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις, την επιχείρηση εκείνη που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες, στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του.

Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις που θα πιστοποιηθούν με το Wedolocalέχουν ένα επιπλέον ανταγωνιστικό εργαλείο προώθησης, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να έχουν διεθνή προώθηση της επιχείρησής τους μέσω της εταιρείας «Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε.» η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, να προωθεί συστηματικά και με επαγγελματισμό το Wedolocal, καταφέρνοντας έτσι, παράλληλα με την διαφοροποίησή τους, και τη μείωση των δαπανών των προωθητικών ενεργειών τους. Τέλος, εξίσου σημαντικό προνόμιο, που δεν πρέπει καθόλου να ξεχνάμε, είναι, ότι θα έχουν μία επιχείρηση η οποία λειτουργεί πάνω απ’ όλα με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

 

4) Ποιες επιχειρήσεις έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα?

Οι πρώτες επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι και από τους 4 Νομούς της Κρήτης. Είναι οι παρακάτω:

ANEK Lines ΚΡΗΤΗ I, Bluegr Minos Beach Art Hotel, Bluegr Sensimar Minos Palace, Bluegr Candia Park Village, Cactus Royal Spa & Resort, Creta Maris Beach Resort, Apollonia Beach Hotel, Santa Marina Hotel, Sitia Beach Hotel, Enagron Cretan Ecotourism Village, Cavo Spada Luxury Resort & Spa, Santa Marina Beach Hotel, Grand Bay Beach Resort, Santa Marina Plaza Luxury Boutique Hotel, Lato Boutique Hotel, Minoa Palace Resort & Spa, Rethymno Mare, St.Nicolas Bay Resort Hotel & Villas.

 

 

5) Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας; 

Στόχος μας είναι να διαδώσουμε τη φιλοσοφία και το πρότυπο We do local σε όλη την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και παράλληλα, το πρότυπο και όλα τα μέλη που έχουν ήδη πιστοποιηθεί να προωθούνται στις εκάστοτε ενδιαφερόμενες αγορές.

Για το λόγο αυτό προσκαλώ όλους τους επιχειρηματίες απ’ όλη την Ελλάδα του τουριστικού κλάδου, και όχι μόνο, να συμβάλλουν στην πρόσπαθεια μας αυτή, να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα και ολοένα και περισσότεροι να πιστοποιούνται με το πρότυπο We do local έτσι ώστε η ομάδα μας συνεχώς να μεγαλώνει και όλοι μαζί να παρατηρούμε τα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτών των πράξεων μας για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας.

Διότι, “πράττουμε τοπικά” σημαίνει επί της ουσίας, “πράττουμε ομαδικά”.

 

Ανδρέας Μεταξάς

Διευθ.Σύμβουλος «Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία Α.Ε.»

 

 

WHO IS WHO

                 We do local πράττουμε τοπικά, όλοι μαζί για τον Τουρισμό

Σύσσωμη η αγορά του τουριστικού επιχειρείν, τοπικοί φορείς και παράγοντες του τουρισμού της Ελλάδας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας εταιρείας «Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία Α.Ε.», του νέου προτύπου πιστοποίησης επιχειρήσεων We do local και την απονομή του στις πρώτες επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλοίο ΚΡΗΤΗ Ι της ΑΝΕΚ Linesστο λιμάνι του Ηρακλείου, μέσα σε ένα ιδιαίτερα εορταστικό και αισιόδοξο κλίμα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης κατά την παρουσίαση της, στο πλαίσιο μιας καλής και συντονισμένης συνεργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης για την προώθηση τους, ιδρύθηκε η «Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία Α.Ε.», η Ανώνυμη Εταιρεία Προώθησης Επιχειρήσεων που στηρίζουν την τοπική παραγωγή, σέβονται το περιβάλλον και προβάλλουν τον πολιτισμό, την γαστρονομία και την φιλοξενία της περιοχής τους.

Η ίδρυση της εταιρείας Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε. πραγματοποιήθηκε από δώδεκα σημαντικούς παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας όλης της Κρήτης. Αναφέρομε κατ’ αλφαβητική σειρά τον κ. Γιώργο Αλεξανδράκη, τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον κ. Μανώλη Βαρκαράκη, τον κ. Μανώλη Γιαννούλη, τον κ. Λευτέρη Καραταράκη, τον κ. Γιώργο Μαθιουλάκη, την κα Τζίνα Μαμιδάκη, τον κ. Μανώλη Μανούσο, τον κ. Ανδρέα Μεταξά, τον κ. Γιάννη Παπαδάκη, τον κ. Μανώλη Τσακαλάκη και τον κ. Νίκο Χαλκιαδάκη με την ελπίδα να προσελκύσουν στο μέλλον ακόμη περισσότερους και από άλλες περιοχές.

 

Για την άρτια λειτουργία της εταιρείας αυτής και την σωστή ένταξη των επιχειρήσεων σε αυτή, σε συνεργασία με την εταιρεία πιστοποιήσεων Cosmocert A.E. και την εταιρεία Local Food Experts δημιουργήθηκε ένα πρότυπο με την ονομασία “We do local”. Είναι ένα νέο πρότυπο που δημιουργήθηκε για την επανατοποθέτηση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, για να αναδείξει την ιδιαίτερη τοπική φιλοξενία και να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής  παραγωγής και οικονομίας.

Ο Διευθ. Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Μεταξάς παρουσίαζοντας το πρότυπο Wedolocalαπηύθηνε πρόσκληση στις τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ομάδα τουWedolocalκαι να συμβάλλουν και αυτές στην διάδοση της φιλοσοφίας του η οποία είναι:

  • Διαδίδουμε τα τοπικά ήθη και έθιμα
  • Παρουσιάζουμε την τοπική κουζίνα
  • Υποστηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς
  • Σεβόμαστε το περιβάλλον και την αειφορία
  • Στηρίζουμε το τοπικό εργατικό δυναμικό

Το πρότυπο έχει δημιουργηθεί για να πιστοποιήσει αρχικά τουριστικά καταλύματα ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορούν να ενταχθούν και εταιρείες εστίασης, φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και λοιπές επιχειρήσεις.

Το We do local είναι ένα πρότυπο το οποίο στηρίζει, αναγνωρίζει και επιβραβεύει άλλα πρότυπα πιστοποίησης συμπεριλαμβάνοντας τα στα απαραίτητα κριτήρια πιστοποίησης όπως το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ISO, Travelife, Green Key κ.α. Η επιθεώρηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση των επιχειρήσεων έχει ετήσιο κύκλο.

 

Τα πρώτα πιστοποιητικά Wedolocal απονεμήθηκαν στις παρακάτω επιχειρήσεις:

ANEK Lines ΚΡΗΤΗ I, Bluegr Minos Beach Art Hotel, Bluegr Sensimar Minos Palace, Bluegr Candia Park Village, Cactus Royal Spa & Resort, Creta Maris Beach Resort, Apollonia Beach Hotel, Santa Marina Hotel, Sitia Beach Hotel, Enagron Cretan Ecotourism Village, Cavo Spada Luxury Resort & Spa, Santa Marina Beach Hotel, Grand Bay Beach Resort, Santa Marina Plaza Luxury Boutique Hotel, Lato Boutique Hotel, Minoa Palace Resort & Spa, Rethymno Mare, St.Nicolas Bay Resort Hotel & Villas.

Στο τέλος της απονομής, όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τοπικά εδέσματα, από τον μπουφέ που είχε διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση, γιορτάζοντας το νέο αυτό εγχείρημα αλλά και ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικές με το χώρο του τουριστικού επιχειρείν στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 

Η εταιρεία Cosmocert

Η εταιρεία COSMOCERT A.E. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ είναι Φορέας Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και Βιολογικών Προϊόντων. Είναι ο Φορέας Πιστοποίησης του προτύπου We Do Local. Ιδρύθηκε το 2013, με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και καινοτομίας στους τομείς της Πιστοποίησης των Βιολογικών Προϊόντων, των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας (Πρότυπα ISO), της Βιοτεχνολογικής Έρευνας και της επινόησης υψηλής τεχνολογίας. Διαπιστευμένη από το Ε.ΣΥ.Δ. και εγκεκριμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, η COSMOCERT επιβεβαιώνει εμπράκτως την πολιτική της που αρθρώνεται γύρω από 3 άξονες: την ικανοποίηση των πελατών της, την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την αξιοπιστία της πιστοποίησης.

 

Η εταιρεία Local Food Experts

Η “LOCAL FOOD EXPERTS – s.c.e” είναι μία νέα εταιρεία η οποία εντάσσεται στην καινοτομική δραστηριότητα των Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας που τα τελευταία έτη εμφανίζονται ως Τρίτος Τομέας δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρία ιδρύθηκε τον 11ο/2013 με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και δραστηριοποιείται παρέχοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες στους τομείς: 1)Οργάνωση πρωτογενούς παραγωγής, 2)Ανάπτυξη – οργάνωση εταιρειών τροφίμων, 3) Ανάπτυξη – οργάνωση μορφών αειφορικού τουρισμού, 4) Δημιουργία διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Στο δυναμικό της ενσωματώνει εξειδικευμένα στελέχη με 20ετή επαγγελματική εμπειρία, τα οποία έχουν παρουσιάσει προτάσεις επιχειρηματικής δράσης σε πελάτες στην Ελλάδα, σε 8 χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία) και στις ΗΠΑ.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: +30 2810 231709, κιν: +30 6971872663

email: info@wedolocal.gr, ιστοσελίδα: www.wedolocal.gr

διεύθυνση: Λεωφ.Αλ.Παπαναστασίου 28Α, Ηράκλειο Κρήτης Τ.Κ. 71306