H ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία μέσα στην κρίση κάνει προσλήψεις!

Δεν είναι πολλές οι βιομηχανίες που μέσα στην κρίση αυξάνουν το προσωπικό τους. Είναι λίγες αυτές που αυξάνουν μισθούς και παροχές προς τους εργαζομένους. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και σε πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση η περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ, η οποία προσφάτως έλαβε τη διάκριση Diamonds of the Greek Economy 2014 σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Active Business Publishing.

Ενδεικτικά της πορείας της ΕΛΠΕΝ αλλά και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι τα όσα είπε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της επιχείρησης, κατά την παραλαβή της διάκρισης δίνοντας ένα στίγμα αισιοδοξίας για τη διέξοδο που πρέπει να ακολουθήσουμε με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Ευχαριστώ πολύ την επιτροπή για τη διάκριση Diamonds of the Greek Economy 2014. Ειδικά αυτή την περίοδο νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να αποδεχόμαστε αυτές τις διακρίσεις, κάτι το οποίο δεν γινόταν τόσο έντονα στο παρελθόν καθώς κρατούσαμε σχετικά χαμηλό προφίλ. Νομίζω ότι ειπώθηκε και την προηγούμενη φορά κατά τη βράβευση της εταιρείας μας. Είναι ξεκάθαρο ότι για να δώσουμε μια προοπτική στη χώρα μας να βαδίσει μπροστά πρέπει να αναδείξουμε όλοι μαζί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα καθώς και πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες που έχουμε και οι οποίες μας βοηθούν να πάμε μπροστά.

Πράγματι και η δική μας εταιρεία, συνολικά θα έλεγα ο όμιλος ΕΛΠΕΝ, μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της κρίσης, και όχι μόνο. Ξέρετε, για πολλά χρόνια ήμουν πρόεδρος και σήμερα αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Και η ΕΛΠΕΝ αλλά και οι υπόλοιπες φαρμακοβιομηχανίες κληθήκαμε – πέραν των συνεπειών της κρίσης – να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο, που δυστυχώς η ελληνική βιομηχανία δέχτηκε μέσα στον ίδιο της τον τόπο. Έναν πόλεμο ανεξήγητο, διότι έχουμε καταφέρει να δώσουμε πολύ σημαντικά οφέλη στην απασχόληση, στην έρευνα και σημαντικά έσοδα από τις τεράστιες εξαγωγές που κάνουμε σε δεκάδες χώρες του πλανήτη. Έχουμε αναρωτηθεί τι οφέλη προκύπτουν από τα εισαγόμενα φάρμακα; Για να μην παρεξηγηθώ: οι πολυεθνικές κάνουν πολύ καλή δουλειά στην έρευνα και στα νέα φάρμακα, ελέγχοντας παγκοσμίως μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται στο 65%. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι στη χώρα μας έχουμε παραδώσει αμαχητί σημαντικό έδαφος στις ξένες επιχειρήσεις. Και όταν λέω αμαχητί εννοώ χωρίς η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη για την εγχώρια παραγωγή, την έρευνα και τη φορολόγηση μέσα στη χώρα μας. Έχουμε δώσει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 85% στα εισαγόμενα φάρμακα, όταν οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν με επιτυχία να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος και σε άλλες χώρες.

Παρά λοιπόν τις αποδεδειγμένες δεξιότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είναι γεγονός ότι αν καταθέσει η ΕΛΠΕΝ ή η Φαρματέν ή ο Δέμος ή η Βιανέξ ή ο Πετσιάβας ή η Γαλένικα μια αίτηση για έγκριση από τον ΕΟΦ ενός εθνικού φαρμάκου μπορεί να κάνει ως και τέσσερα χρόνια να λάβει το οκέι και τη σχετική άδεια κυκλοφορίας του. Αντιθέτως, το εισαγόμενο φάρμακο παίρνει αυτή την ίδια άδεια μέσα σε ένα χρόνο! Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είναι μόνο τα προβλήματα οικονομικής δυσπραγίας αλλά και το βασικό πρόβλημα ότι δεν βρέθηκε ποτέ μια πολιτική ηγεσία να κάνει “μπαϊπάς” σε έναν άρρωστο οργανισμό όπως ο ΕΟΦ και να φτιάξει ένα ανεξάρτητο σύστημα ώστε τα ελληνικά φάρμακα να αδειοδοτούνται στη χώρα μας και μέσω αυτού να αδειοδοτούνται και στο εξωτερικό.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω, όμως υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα. Εν πάση περιπτώσει, κόντρα σε όλα αυτά τα εμπόδια, η ελληνική βιομηχανία παρά το μικρό τζίρο της άντεξε. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι εταιρείες που ανέφερα προηγουμένως αλλά και κάποιες άλλες – συνολικά υπάρχουν 15 ελληνικά εργοστάσια – που προσπαθούν να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς πάνω από το 15% μέσα στη χώρα μας και θα τα καταφέρουμε!

Εμείς κάνουμε πολλά πράγματα στο εξωτερικό. Η δική μας εταιρεία, για παράδειγμα, ο όμιλος ΕΛΠΕΝ, αυτή τη στιγμή έχει 860 εργαζομένους, έναν κύκλο εργασιών γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, έχουμε εξαγωγές σε πάνω 60 χώρες, έχουμε πατέντα σε πάνω από 100 χώρες ειδικά για το αναπνευστικό αλλά και για κάποια αντιβίωση, για κάποια φάρμακα αντιβιοτικά. Πριν από ενάμιση χρόνο ήμασταν η πρώτη ελληνική βιομηχανία που δημιουργήσαμε θυγατρική στη Γερμανία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα εμπόδια για να διεισδύσουμε στη Γερμανία ήταν λιγότερα από τα αντίστοιχα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, και μάλιστα στη διάρκεια μιας κακής συγκυρίας για την Ελλάδα. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς Γερμανό ιατρικό επισκέπτη να εκπροσωπεί ελληνική εταιρεία και να πείθει τον Γερμανό γιατρό. Έχουμε θυγατρική στη Σουηδία. Από εκεί και πέρα τουλάχιστον 8% επενδύεται σε έρευνα και ανάπτυξη στο ερευνητικό μας εργαστήρι στο Πικέρμι. Αυτά είναι κάποια δεδομένα καινούργια τα οποία παρουσιάζουμε προς τα έξω.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει πάρα πολλά να δώσει και εμείς αυτόν τον αγώνα κάνουμε σήμερα. Βασιζόμενοι ο καθένας στα δικά του δεδομένα και στα μεγέθη της επιχείρησης του, προσπαθούμε μέσω συνεργασιών να εκμεταλλευθούμε και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιχειρούμε να αποδείξουμε ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί και θα πάει μπροστά.

Να σας ευχαριστήσω φέροντας και εγώ ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι μέσα από την κρίση μπορούμε, κρατάμε, αντιστεκόμαστε, αντιμετωπίζουμε με ορθές πολιτικές και κυρίως παράγοντας ποιοτικό φάρμακο, χρήσιμο για τον Ευρωπαίο ασθενή και τον ασθενή σε όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια».