“Η πορείας της ΕΛληνικής οικονομίας από τα μέρα του 2013 και ιδιαίτερα κατά το1ο εξάμηνο του 2014 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς βλέπουμε να επιταχύνεται η πορεία εξόδου της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και να ενισχύονται οι ενδείξεις για καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το γ′ τρίμηνο του έτους”, αναφέρει σε ανάλυση της η Τράπεζα Πειραιώς. “Ταυτόχρονα, και το σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο-χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω επιτάχυνση της βελτίωσης. Καθώς λοιπόν η Ελληνική οικονομία αλλά και η Ελληνική κοινωνία γενικότερα ξεπερνά οριστικά τα χειρότερα σενάρια του (πολύ) πρόσφατου παρελθόντος, οφείλουμε να προβληματιστούμε ουσιαστικά πάνω στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και τους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση των οικονομικών προοτικών”, προσθέτουν οι αναλυτές της Τράπεζας.

Οι αναλυτές προβλέπουν ΑΕΠ άνω του 2% στα τέλη του 2014 και ρυθμούς ανάπτυξης μεσοσταθμικά κοντά στο 3% για το 2015, ενώ παρουσιάζουν 4 παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας:

  • Ανάγκη για μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα προληπτικής αποταμίευσης (Precautionary Saving).
  • Εξέλιξη επενδύσεων
  • Προσαρμογή στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα
  • Εκλογίκευση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους

Τέλος, δεν μπορούμε παρά να επαναλάβουμε τη σημαντική αρνητική εοίδραση που κατά την άποψη μας θα έχει, τόσο για τις δημόσιες επενδύσεις όσο και για τη ρευστότητα της Ελληνικής οικονομίας, η χρησιμοποίηση των σημαντικών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους του Ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τιυ Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μόνο μέσα στην τριετία 2014-2016 θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 17,2 δις. ευρώ ενώ μαζί με ANFA & SMP και Αποκρατικοποιήσεις το ποσό αυτό θα φτάσει τα 30,5 δις.

 

Πηγή: Χρηματιστήριο (Έντυπη Έκδοση)