Lonely at the top

Η Σάνη Α.Ε. είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια από τους γονείς των σημερινών ιδιοκτητών και διαχειριστών και η οποία αποτελεί πρότυπο νοικοκυρεμένης ξενοδοχειακής εταιρείας. Απόδειξη; Για μία ακόμη χρονιά η επιχείρηση αυτή – συμφερόντων Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη και κ. Ζησιάδη – εμφάνισε ελαφρά αύξηση του κύκλου εργασιών της, που πλέον προσεγγίζει τα 51 εκατ. ευρώ ενώ η κερδοφορία της αυξήθηκε κατά 13% για να φθάσει σχεδόν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Η Σάνη Α.Ε. είναι η πλέον κερδοφόρος ξενοδοχειακή επιχείρηση της χώρας.

Ενδιαφέροντα από αυτή την άποψη είναι τα στοιχεία της έρευνας της ActiveBusinessPublishing, σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων της χώρας την περυσινή χρονιά παρουσίασαν αισθητή βελτίωση τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας. Ειδικότερα, σε δείγμα 220 επιχειρήσεων οι συνολικές ζημιές περιορίστηκαν στα 30 εκατ. ευρώ το 2013 από τις τεράστιες ζημιές των 147 εκατ. ευρώ το 2012. Παράλληλα οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17% για να προσεγγίσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Στις εταιρείες που ξεχώρισαν το 2013 είναι η Σάνη Α.Ε., ο όμιλος επιχειρήσεων Μήτση, τα AquisHotels, το PortoCarras, οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας (CostaNavarino), η Λάμψα (Μεγάλη Βρεταννία) και η Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton). Κορυφαία από άποψη διαχείρισης και οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν η Σάνη Α.Ε. Πρόσθετο στοιχείο βελτιστοποίησης της διαχείρισης της τελευταίας είναι το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις της μειώθηκαν.

Η επιχείρηση ελέγχει το Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, έναν συναρπαστικό τόπο διακοπών, ένα οικολογικό καταφύγιο όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά, σε μια ιδιωτική έκταση 4.500 στρεμμάτων με θέα στον Όλυμπο και το Αιγαίο. Στο συγκρότημα αυτό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το SaniBeachHotel, το SaniBeachClub, το PortoSaniVillage και το SaniAsteriasSuites. Η μαρίνα του συγκροτήματος αλλά και οι πολυτελείς βίλες που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Σάνης συγκροτούν την πρώτη περιοχή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα.

Πέραν της Σάνης Α.Ε., ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ του Oaktree Capital Management – αμερικανικού επενδυτικού fund που διαχειρίζεται πάνω από 80 δισ. δολάρια και που τώρα μπαίνει δυναμικά στο εγχώριο τουριστικό real estate – και της εταιρείας Σάνη Α.Ε. Ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund ιδρύθηκε το 1995 από τον Χάουαρντ Στάνλεϊ Μαρκς και τον Μπρους Καρς ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, κυρίως στη ναυτιλία, στον τομέα του τουρισμού αλλά και στον τραπεζικό κλάδο. Θεωρείται ο κορυφαίος επενδυτής distress-debt στον κόσμο, αφού το 2008 κατάφερε να συγκεντρώσει 10,9 δισ. δολάρια για τη δημιουργία του Opportunities Fund VII. Οι βασικοί πελάτες της Oaktree είναι κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα και κρατικά επενδυτικά ταμεία

 

Ποιοι όμως είναι αυτοί που κατευθύνουν τις τύχες της Σάνης Α.Ε.;

Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου. Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στις οικογενειακές επιχειρήσεις που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και στον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 είναι πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου Σάνη Α.Ε. Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι επίσης πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυσή της το 1996. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 ως τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου. Ο μικρότερος αδελφός, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, είναι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του στο London University από όπου απέκτησε το διδακτορικό του. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Σάνης Α.Ε., εταιρείας Αναπτύξεως και Τουρισμού στην οποία ανήκει το Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, καθώς και διευθύνων σύμβουλος της Ανδρεάδης-Ζησιάδης Α.Ε., κατασκευαστικής εταιρείας η οποία αναλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά έργα. Διετέλεσε επί δεκαετία πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Σήμερα είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.