Την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το εξαιρετικά σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που να μην ανακόπτει την ανάκαμψη της οικονομίας επισήμανε ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

 

Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του ομίλου βεβαίωσε πως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με μεγάλη υπευθυνότητα το μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων» εξετάζοντας μία προς μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με τον Μιχ. Σάλλα, προτεραιότητα δίνεται σε εκείνες που λειτουργούν, που απασχολούν πολλούς εργαζομένους και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν οργανώσει τις αρμόδιες εσωτερικές υπερδιευθύνσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans/NPL s) αποτελούν ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το δραματικό ύψος των οποίων προϋποθέτει ρηξικέλευθες λύσεις μέσα στο 2014.

Η όλη προσπάθεια αποβλέπει, όπως ανέφερε, στην οικονομική ανόρθωση της χώρας και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Πειραιώς σημείωσε πως η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγων που συνεισφέρει στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα, της οικονομίας. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα αποτελεί για την Πειραιώς προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η «συμβολαιακή γεωργία», η οποία συμβάλλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό μέχρι τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων.

Συμβολαιακή γεωργία

Παράλληλα η Τράπεζα προχώρησε σε τρία νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν σε παραγωγούς αραβόσιτου του νομού Εβρου σε συνεργασία με την εταιρεία «Βιοκότ Α.Ε.».

**Η χρηματοδοτική πρόταση της συμβολαιακής γεωργίας στον τομέα του αραβόσιτου αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και την οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι την τελική αξιοποίηση του προϊόντος από την εταιρεία.

Η Βιοκότ Α.Ε. είναι μια εταιρεία καθετοποιημένης παραγωγής, με 60 χρόνια εμπειρίας στην πτηνοτροφία σε Ελλάδα και εξωτερικό, η οποία σήμερα έχει μια ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά κοτόπουλου.

**Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά σε παραγωγούς ρυζιού μέσω της Euricom Hellas. Η πρόταση της συμβολαιακής γεωργίας στον τομέα του ρυζιού αφορά ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και την οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση του προϊόντος από την εταιρεία.

Η εταιρεία Euricom δραστηριοποιείται στην επεξεργασία-λεύκανση και τυποποίηση όλων των ποικιλιών ρυζιού. Προμηθεύεται ρύζι από μεγαλοπαραγωγούς του νομού Θεσσαλονίκης και αφού το επεξεργαστεί το διοχετεύει μέσω εξαγωγέων και διανομέων τροφίμων παγκοσμίως.

**Και το τρίτο αφορά σε γαλακτοπαραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Καστοριάς, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας σε συνεργασία με την εταιρεία «Μπέλλας Α.Ε – Τυριά Βερμίου».

Η χρηματοδοτική πρόταση της συμβολαιακής κτηνοτροφίας στον τομέα του γάλακτος αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και την οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την εταιρεία.

Η εταιρεία «Μπέλλας» έχει παρουσία 80 χρόνων και λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με δυνατότητες αυξημένης παραγωγής. Διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο διανομής, έτσι ώστε η ποιότητα «Μπέλλας» να βρίσκεται σε όλα τα ψυγεία τόσο των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ όσο και των μικρών σημείων πώλησης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Πηγή: http://www.enet.gr