Όμιλος ΟΤΕ, η καλύτερη θυγατρική της DeutscheTelekom!

 

Μπορεί τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να ψέγουν τους Έλληνες εκτοξεύοντας εναντίον τους κατηγορίες περί «διαφθοράς», «τεμπελιάς» και άλλων τινών, όμως στην Ελλάδα, και υπό ελληνική διεύθυνση, ελέγχουν μία από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θυγατρικές τους ανά τον κόσμο! Ο λόγος για τον όμιλο του ΟΤΕ, θυγατρική της DeutscheTelekom. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικό ότι η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, κατέκτησε μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας. Ποιο είναι όμως το πρόσωπο που κρατά το τιμόνι του σημαντικού αυτού επικοινωνιακού κολοσσού;

Γεννήθηκε στην Καισαριανή. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας ενώ της μητέρας του από τα Χανιά της Κρήτης.Μεγάλωσεα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στον Άγιο Δημήτριο. Το επώνυμό του προέκυψε από ένα λάθος! Κάποιος δημόσιος υπάλληλος, γράφοντας ένα πιστοποιητικό, παρέλειψε ορισμένα γράμματα από το κανονικό, που είναι Τσαμπάζης. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός σε λατομείο και η μητέρα ήταν αυτή που συγκέντρωνε και φρόντιζε όλους.

Από την Καισαριανή – και την εποχή που ως πιτσιρικάς, για να βγάλει το χαρτζιλίκι του, δούλευε κρυφά στη μεταφορική εταιρεία «Κάργας» – ως τον 13ο όροφο του μεγάρου του ΟΤΕ έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και της Cosmote. Κατέχει τη θέση του επικεφαλής της Cosmoteαπό τον Σεπτέμβριο του 2007 και του ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2010. Αυτά που ο ίδιος πιστώνει στη διοίκησή του είναι: Πρώτον, τη μείωση του υπέρογκου δανεισμού του ΟΤΕ που ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, την πώληση του 20% της TelecomSerbia που ανήκε στον ΟΤΕ έναντι τιμήματος 380 εκατ. ευρώ. Τρίτον, την πώληση του δορυφόρου της HellasSat– με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για τη θέση του δορυφόρου. Τέταρτον, τη μείωση του προσωπικού του Οργανισμού. Πέμπτον, την πώληση της GloBulκαι GermanosTelecomBulgaria στη νορβηγική Telenor έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ. Έκτον, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου με μέτρα όπως οι 1.000 καμπίνες VDSL , που δίνουν ταχύτητες μέχρι 50 Μbps. Έβδομον: η Cosmote να είναι, σε επιδόσεις, ίσως η καλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη και ο Όμιλος ΟΤΕ να είναι η καλύτερη θυγατρική εταιρεία της DeutscheTelekom. Όγδοον: την προσδοκία σε λίγα χρόνια ο ΟΤΕ να είναι ελεύθερος από χρέη βγαίνοντας από την κρίση με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης.

Ο κ. Τσαμάζεντάχθηκε στον Όμιλο ΟΤΕ το 2001, αναλαμβάνοντας σειρά θέσεων ευθύνης σε θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ, όπως εκτελεστικός αντιπρόεδρος της OTEInternational, διευθύνων σύμβουλος της OTEInvestments και διευθύνων σύμβουλος της OTEGlobe. Παράλληλα του είχε ανατεθεί η ευθύνη της παρακολούθησης της εξέλιξης του προγράμματος μετασχηματισμού της μητρικής εταιρείας στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας. Έχει επίσης διατελέσει μέλος των διοικητικών συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ και της Cosmoteστο εξωτερικό.

Πριν από την ένταξή του στον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς του Marketing και των Πωλήσεων, αλλά και Γενικής Διεύθυνσης. Από το 1998 ως το 2001 εργάστηκε στη Vodafone Ελλάδος ως εμπορικός διευθυντής και αργότερα ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Εμπορικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Από το 1991 ως το 1998 εργάστηκε στη PhilipMorris, κατέχοντας διαδοχικά τις θέσεις του διευθυντή Marketing Ελλάδος και Ισραήλ, του διευθυντή Πωλήσεων Ελλάδος και του διευθυντή Ανάπτυξης Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, υπεύθυνου για 16 χώρες.

Ο κ. Τσαμάζ είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και κατέχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του NewBrunswick του Καναδά.