Ελέγχοντας το 67% της νόμιμης αγοράς τυχερών παιγνίων

Η ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου) Α.Ε. είναι μία από τις 4 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες μάλιστα κάνουν τζίρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ η καθεμία. Οι άλλες τρεις είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ελέγχεται από τον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Σπ. Λάτση και το ελληνικο Δημόσιο), η Μότορ Όιλ του κ. Βαρδή Βαρδινογιαννη και η υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. Αν μάλιστα συμπεριλάβει κανείς και τα έσοδα των υπόλοιπων επιχειρήσεων του ΟΠΑΠ, ο συνολικός τζίρος του ομίλου των τυχερών παιχνιδιών φθάνει τα 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα καθαρά προ φόρων κέρδη μειώθηκαν από 644 εκατ. ευρώ το 2012 σε 190,7 εκατ. ευρώ το 2013, αφού με το «καλημέρα» το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε (από τον ιδιωτικό πλέον ΟΠΑΠ) 344 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα προ φόρων. Το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε άλλα περίπου 50 εκατ. από το φόρο εισοδήματος. Τι μέλλει γενέσθαι με την εν λόγω επιχείρηση, η οποία ελέγχει το 67% της νόμιμης ελληνικής αγοράς παιγνίων, διαθέτει 4.869 σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Κύπρο και κρατά στα χέρια της το υπερόπλο που λέγεται «μονοπωλιακό δικαίωμα ως το 2030» και στο οποίο περιλαμβάνονται και όλα τα νέα παιχνίδια – ιντερνετικά, λοταρίες, λαχεία; Ας σημειωθεί ότι το δικαίωμα αυτό, που ο κρατικός ΟΠΑΠ απέκτησε πληρώνοντας στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1 δισ. ευρώ, περιήλθε στον ιδιωτικό ΟΠΑΠ δωρεάν. Πώς εμφανίζεται η πορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία τον Μάρτιο του 2014 είχε κεφαλαιοποίηση 3,8 δισ. ευρώ;

Εν αρχή ην το προσωπικό. Η διοίκηση αποφάσισε να υλοποιήσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην ΟΠΑΠ Υπηρεσιών (καθαρίστριες, κλητήρες, επιμελητές, οδηγοί, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι στην ασφάλεια). Ας σημειωθεί ότι από τους 839 υπαλλήλους του ΟΠΑΠ οι 653 εργάζονταν σε αυτή την επιχείρηση.

Δεύτερον, η ΟΠΑΠ επέλεξε την εταιρεία GTECH – με ανοικτό διαγωνισμό – ως πάροχο για τη διαχείριση του κεντρικού πληροφορικού συστήματος του δικτύου των VLTs (Video Lottery Terminals), των λεγόμενων «κουλοχέρηδων». Όπως όλα δείχνουν, η εξέλιξη του έργου λειτουργίας των VLTs ακολουθεί τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, τα VLTs θα αρχίσουν να λειτουργούν ως το τέλος του 2014. Είναι αλήθεια ότι τα VLTs θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων του κράτους, όμως θα εθίσουν τα μέλη μιας χειμαζόμενης κοινωνίας με δύο εκατομμύρια ανέργους στον τζόγο. Το βέβαιον πάντως είναι ότι από τη διαχείριση των VLTs θα υπάρξει αισθητή βελτίωση τζίρου και κερδοφορίας για την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Τρίτον, η δοίκηση της ΟΠΑΠ, όπως είναι, φυσικό θα μειώσει αισθητά τις παροχές προς το κοινωνικό σύνολο, αφού πλέον τα κριτήρια λειτουργίας της είναι κυρίως ιδιωτικά. Είναι γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έδινε 12 εκατ. ευρώ στον τομέα της υγείας (εξοπλισμό νοσκομείων κτλ.), χρηματοδοτούσε 180 αρχαιολογικούς χώρους και 40 θέατρα, παρείχε σχολικό εξοπλισμό και χρηματοδοτούσε σχολικούς αγώνες, προσέφερε τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, χρηματοδοτούσε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα καθώς και 155 αθλητικές ομάδες που συσπείρωναν 30.000 αθλητές. Εκτός από τις παραπάνω σημαντικές χορηγίες, η ΟΠΑΠ Α.Ε. «κινούσε τα νήματα» και στο σύστημα της ενημέρωσης της χώρας, μέσω της χρηματοδότησης εκατοντάδων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτά αποτελούσαν και αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο επηρεασμού της κοινής γνώμης, που όμως θα χρησιμοποιηθεί με φειδώ… Το μεγάλο «όπλο» ασφαλώς θα είναι οι επιστροφές, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, στους παίκτες.

 

Επικεφαλής και κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι ο 52χρονος κ. Kamil Ziegler, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2013 είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε.). Ο κ. Ziegler είναι το ένα από τα δύο πρόσωπα που κάνουν κουμάντο στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Το δεύτερο είναι ο κ. Michal Houst, ο οποίος μαζί με τον κ. Ziegler είναι τα μόνα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ποιος είναι λοιπόν ο κ. Ziegler και ποια είναι η πορεία του μέχρι το κτίριο του Κηφισού στο Περιστέρι; Ο ίδιος διετέλεσε γενικός διευθυντής Οικονομικών στο PPF Group NV.

Από τον Μάρτιο του 2001 είχε αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή, διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της Raiffeisenbank A.S. Διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Τμήματος Aaa Auto Group NV, από τον Μάιο του 2008 και υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου ως τον Ιούνιο του 2008. Ήταν υπεύθυνος για τις οικονομικές, επενδυτικές σχέσεις, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ελέγχου, και υπηρεσιών τεχνολογίας των πληροφοριών.

Στην επαγγελματική πορεία πέρασε επίσης και από τις θέσεις του διεθύνοντος συμβούλου της Konsolidacní Banka Praha spu και του διευθύνοντος συμβούλου της Raiffeisenbank Praha.

Τον Απρίλιο του 2004 είχε ενταχθεί στο PPF Group. Όλη η προηγούμενη επαγγελματική καριέρα του ήταν στον τραπεζικό τομέα, όπου κατείχε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις.

Το βασικό «όπλο» του κ. Ziegler όμως, ο οποίος αποφοίτησε το 1984 από την Εμπορική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Πράγας, είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τον ταλαντούχο κ. JiriSmejc(κύριο μέτοχο της κοινοπραξίας που εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ) και τους συνεργάτες του.