Σε φάση τελικής διαδικασίας εισέρχεται η επιλογή στρατηγικού ή στρατηγικών επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους μέχρι 433,2 εκατ. ευρώ, την οποία θα αποφασίσει η γενική συνέλευση της τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα έχει -σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί από την τράπεζα- επιλεγεί ο στρατηγικός επενδυτής.

Οπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, τα funds που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου ανέρχονται σε πέντε, τα οποία ωστόσο ακολουθούνται και από άλλους επενδυτές σε ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Eurobank.

Η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ -βασικού μετόχου της Attica Bank- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ξεκινώντας από ένα ποσοστό 34% και το οποίο μπορεί να φθάσει ακόμη και στο σύνολο της αύξησης αν χρειαστεί, καθώς το Ταμείο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί την επένδυσή του, που μέχρι αυτή τη στιγμή του έχει «κοστίσει» περί τα 400 εκατ. ευρώ. Μολονότι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου θα έχει επιλεγεί ο στρατηγικός ή οι στρατηγικοί επενδυτές, εν τούτοις δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν στη γενική συνέλευση στο τέλος του μήνα. Το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank έχει προτείνει αύξηση με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, αφενός υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, αφετέρου με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό, η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, με περιορισμό του δικαιώματος προτιμήσεως των υφιστάμενων μετόχων.

Η εν λόγω αύξηση προτείνεται να λάβει χώρα μετά την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) και την επακολουθούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών. Όσον αφορά στην τιμή διάθεσης, σημειώνεται ότι θα καθοριστεί από την αρμόδια έκτακτη γενική συνέλευση που θα εγκρίνει την αύξηση, ενώ δεν θα υπολείπεται του 0,30 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο θέμα της Attica Bank αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ και ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η πιθανότητα η Attica Bank να διαδραματίσει ρόλο αναπτυξιακής δημόσιας τράπεζας. Ο «δημόσιος» χαρακτήρας της τράπεζας, όμως, μετά την αύξηση, λογικά δεν θα υφίσταται.

 

Πηγή: www.imerisia.gr