ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ EUROBANK

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε ο Ν. Καραμούζης στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με αίσθημα ευθύνης και πρέπει να έχει τη στήριξη όλων. Ο πρόεδρος της τράπεζας, αναφερόμενος στους εταίρους, σημείωσε πως και αυτοί από την πλευρά τους θα πρέπει να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης και «να μην έχουν τιμωρητική διάθεση». «Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας διασφαλίζονται με το να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, μέσα από μια δίκαιη συμφωνία με τους εταίρους, την οποία πρέπει να στηρίξουμε όλοι», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τη χώρα είναι η συμφωνία.

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο -περισσότερο από κάθε άλλη χώρα σε μνημόνιο- προς την κατεύθυνση της εξάλειψης δημοσιονομικών ανισορροπιών και των μεταρρυθμίσεων, με τεράστιο κόστος στην απομείωση του πλούτου και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει στάσιμη και δέσμια εκβιασμών, και πρέπει να εξαλειφθεί ο φόβος του Grexit προκειμένου να σταματήσει η αφυδάτωση της οικονομίας.

Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πρέπει να προβλέπει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3%, επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη:

Πρώτον, η κάλυψη του κενού της αποταμίευσης. Η αποταμίευση στην Ελλάδα κινείται στο 9% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου 19% στην Ευρωζώνη, και 20% προ κρίσης, ενώ οι καταθέσεις υπολείπονται κατά 90 δισ. ευρώ από τα δάνεια.

Δεύτερον, η σύνταξη πενταετούς προγράμματος δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, για την ώθηση στην ανάπτυξη. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ, έναντι 19,5% στην Ευρωζώνη και 23% προ κρίσης.

Τρίτον, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν επάρκεια προβλέψεων και πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν για να εξυγιάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τέταρτον, η εκπόνηση σχεδίου για τον τραπεζικό τομέα, την επιστροφή του στην ομαλότητα και στις χρηματαγορές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να προβλέπει σταδιακή απεξάρτηση τόσο από το κράτος όσο και από το Ευρωσύστημα, για κεφάλαια και ρευστότητα.

Πέμπτον, η ύπαρξη αναπτυξιακής πρότασης με μετάβαση του μοντέλου από την κατανάλωση στη βιομηχανική παραγωγή, τον αγροτικό τομέα και τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι το «παρών» στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας έδωσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των προηγούμενων διοικήσεων, ο Ν. Νανόπουλος και ο Β. Μπαλής, ενώ ο Χ. Μεγάλου λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραστεί, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε το σημαντικό του έργο, καθώς συνέβαλε στη μετάβαση της τράπεζας από το ΤΧΣ στον ιδιωτικό τομέα με τη διάθεση του 65% σε ξένους επενδυτές.

 

Πηγή: www.imerisia.gr