Όρθιοι μέσα στη θύελλα

 

Εμφάνισε σημαντική υποχώρηση τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Παρά τις απώλειες όμως, η επιχείρηση Γένεσις Φάρμα άντεξε διατηρώντας μια αξιοζήλευτη θέση στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Το κούρεμα των ομολόγων ήταν «γροθιά μεγατόνων» στο στομάχι των μετόχων και των διοικούντων την επιχείρηση. Δεν ήταν όμως αρκετή για να τους ρίξει κάτω. Η εμφάνιση κερδών της τάξης των 21 εκατ. ευρώ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την εταιρεία που διευθύνεται από τον κ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη και η οποία κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κ. Ευριπίδης κατά την παραλαβή της διάκρισης DiamondsoftheGreekEconomy 2014.

«Είναι πολύ σημαντική η διάκριση αυτή για εμάς. Αναφέρθηκε κάτι προηγουμένως για τα ομόλογα, ίσως για πολλούς να είναι έκπληξη γιατί το 2012 η εταιρεία μας, αντιμετωπίζοντας την κρίση, έχασε 170 εκατ. ευρώ σε ένα βράδυ. Για οποιαδήποτε εταιρεία οποιουδήποτε μεγέθους, όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια ζημιά είναι αρκετά σοβαρή. Είχαμε τη μεγαλύτερη ζημιά μετά από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Καταφέραμε και επιβιώσαμε και βρισκόμαστε εδώ ξανά στο δρόμο μιας μικρής ανάπτυξης, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η φαρμακευτική αγορά έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια… Επίσης χαίρομαι πάρα πολύ που είδα σήμερα εδώ μαζί μας 4-5 από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση και να παίρνουν διάκριση. Αυτό δείχνει ότι είμαστε καλοί στο να ανταγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω ότι πρέπει το κράτος να δει τις φαρμακευτικές εταιρείες με άλλο μάτι, γιατί αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα.

Θα ήθελα να πω και δύο λόγια ως πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Δεν θα κουράσω, μην ανησυχείτε… Πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση και να ξεχωρίσουν μέσα από αυτή, γιατί αυτές αποτελούν τη μαγιά του νέου υγιούς πυρήνα για την οικονομία που αναζητούμε. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους ένα παραγωγικό ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με έμφαση στην ποιότητα, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην υπευθυνότητα. Πρέπει να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που θα καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε προϊόντα. Πολλά θα μπορούσαν να παράγονται στην Ελλάδα που έρχονταν τόσα χρόνια από το εξωτερικό. Βλέπουμε τώρα ότι με τη μείωση των εισαγωγών δεν αυξήθηκαν πολύ οι πωλήσεις των ελληνικών προϊόντων. Άρα τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο προκάλεσε η μείωση των εισαγωγών. Xρέος όλων μας είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη νέων εταιρειών που θα παράγουν προϊόντα υπεραξίας και θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν στο νέο περιβάλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ».