Με ιστορία 50 ετών υγιούς επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης, η ELPEN είναι από τις λίγες εταιρείες που αυξάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. “Θα προχωρήσουμε στο επενδυτικό μας πλάνο μόνον σε ένα σταθερό περιβάλλον και εφόσον η Πολιτεία αποδείξει ότι βλέπει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως ένα πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας” λέει στους New Times ανώτερος εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Έτοιμη να επενδύσει επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη τριετία είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Elpen που μετρά 50 χρόνια γόνιμης επιχειρηματικής δράσης. Οι νέες επενδύσεις που είναι έτοιμη να υλοποιήσει η Elpen θα πραγματοποιηθούν εφόσον η ελληνική Πολιτεία δεν δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στον δρόμο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Δ.Σ. της βιομηχανίας και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρο Τρύφων, μέσα στην επόμενη τριετία και εφόσον δεν υπάρξουν “δυσάρεστες εκπλήξεις”  εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, όσο και της φορολόγησης, η ELPEN θα λειτουργήσει νέο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα και μια ακόμη παραγωγική μονάδα στην Κερατέα.

Το ύψος της επένδυσης, ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ το ερευνητικό κέντρο βρίσκεται ήδη σε φάση αδειοδότησης. Συνολικά οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας για τα προσεχή χρόνια θα ανέλθουν σε 40 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η φαρμακοβιομηχανία κατατάσσεται στην 6η θέση σε μια αγορά με 400 και πλέον φαρμακευτικές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, με δυναμικό που φτάνει τους 870 εργαζόμενους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ELPEN ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει στην ιδιοκτησία της περίπου 10 χιλ. τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων στο Πικέρμι, όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής και το ερευνητικό της τμήμα, που ιδρύθηκε το 1996. Μέχρι στιγμής, πάνω από 210 εκατ. συσκευασίες έχουν παραχθεί στην υφιστάμενη παραγωγική μονάδα, ενώ σήμερα το ερευνητικό κέντρο της ELPEN, η οποία επενδύει το 6% του τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα, αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο πειραματικής- εφαρμοσμένης έρευνας στην Ελλάδα, καθώς και το μοναδικό στη χώρα μας που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι τέλος ένα από τα δέκα μεγαλύτερα εργαστήρια της Ευρώπης.

Η ELPEN πραγματοποιεί εξαγωγές 30 σκευασμάτων και έχει ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως. Τα τελευταία δέκα χρόνια μάλιστα έχει στενή συνεργασία με χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής. Το Φεβρουάριο του 2012 ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία,  τη ELPEN Pharma GmbH, ενώ διατηρεί θυγατρική και στη Σουηδία. Στο σύνολο το 15% των πωλήσεων του ομίλου αφορά σε εξαγωγές, οι οποίες σε αξία υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ.

 

WHO is WHO   

Η ELPEN αποτελεί την κορυφαία αμιγώς Ελληνική φαρμακοβιομηχανία με δραστηριότητα στην παραγωγή επώνυμων Ελληνικών φαρμάκων. Από την ίδρυσή της το 1965 έως σήμερα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών και της ιατροφαρμακευτικής κοινότητας χάρη στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητά των φαρμάκων της. Εφαρμόζοντας τις υψηλότερες παραγωγικές προδιαγραφές και τους αυστηρότερους ποιοτικούς ελέγχους, δραστηριοποιείται σε όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, κατέχοντας ηγετική θέση στους τομείς της Καρδιολογίας και της Πνευμονολογίας.  Μετρώντας ήδη 210.000.000 συσκευασίες που έχουν παραχθεί στην υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα της στο Πικέρμι, η ELPEN συνεχίζει την ανοδική της πορεία με γνώμονα την προσφορά στον Άνθρωπο, την Κοινωνία, την Απασχόληση και την Εθνική Οικονομία.

 

Έργο καρδιάς

 Με καταγωγή από την Ανδριανούπολη, ο ιδρυτής της ELPEN, κ. Δημήτρης Πενταφράγκας, φαρμακοποιός από τον Έβρο, αποτελεί εκφραστή του προσφυγικού πληθυσμού των «αλησμόνητων πατρίδων». Το ανήσυχο πνεύμα και η φιλοπρόοδη κλίση του εκδηλώθηκαν από πολύ μικρή ηλικία κι ήταν αυτά που τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας στο χώρο του φαρμάκου.

Με όραμα την προσφορά στον συνάνθρωπο και στόχο τη δημιουργία μιας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο Δημήτρης Πενταφράγκας έστησε μια πρότυπη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε άξια εκπρόσωπο του ελληνικού φαρμάκου στο εξωτερικό. Βαφτίζοντάς την ELPEN, από τη συντομογραφία του ονοματεπώνυμου της εκλιπούσας συζύγου του, Ελένης Πενταφράγκα, εξέφρασε το πάθος δύο νέων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες.

 

Σταθερά ανοδική πορεία

 Η εξέλιξη της ELPEN από την ίδρυσή της το 1965 έως σήμερα πέρασε από διάφορες αποφασιστικές καμπές σε κάθε δεκαετία της πορείας της. Το 1965, ο Δημήτρης Πενταφράγκας, πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετρά ήδη πέντε χρόνια εργαζόμενος στο φαρμακευτικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό του, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία της δικής του εταιρείας. Ιδρύει την ELPEN σε ένα χώρο 25 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Τα πρώτα προϊόντα που παρασκευάζει είναι γενόσημα αντιβιοτικά, τα οποία λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ελλήνων ιατρών. Η εκτενής γνώση του ιδρυτή της ELPEN γύρω από τα ζητήματα της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς του επιτρέπει να επιλέγει τα κατάλληλα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, γεγονός που εξηγεί την αρχική επιτυχία των φαρμάκων του.

Ακολούθησε η κατασκευή της παραγωγικής μονάδας,  στο Πικέρμι Αττικής, σε εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ., εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κατά το διάστημα αυτό, διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, εντάσσοντας βιταμίνες και καρδιολογικά φάρμακα. Η ELPEN βιώνει πλέον επιχειρηματική αναγνώριση και καταξίωση τόσο από τις κρατικές αρχές υγείας, όσο κι από την ιατρική κοινότητα, ενώ συνάπτει ένα σημαντικό αριθμό συμφωνιών παρασκευής με πολυεθνικές.

Κατά τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, η οποία οδήγησε στην κατάταξή της ανάμεσα στις 50 πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της προστίθεται επιπλέον χώρος 7.000 τ.μ., ενώ ξεκινά η παραγωγή αρκετών φαρμάκων, με κάποια από αυτά να αποτελούν μέχρι σήμερα τα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της.

Η δεκαετία του 1990 σηματοδοτεί τη ραγδαία ανάπτυξη της ELPEN, που της χαρίζει τη 13η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 250 φαρμακευτικές εταιρείες. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της διευρύνεται με αρκετά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, ενώ εμπλουτίζεται με πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Το 1997 θέτει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής με τεχνολογία αιχμής για ενέσιμες κεφαλοσπορίνες, όπου παρασκευάζονται φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση.  Το 1999, η ELPEN αγοράζει ένα κτίριο 1.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο στεγάζονται έκτοτε τα εμπορικά τμήματα. Η δεκαετία του ‘90 σηματοδοτεί επίσης και την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων Έρευνας & Τεχνολογίας της ELPEN με το ερευνητικό της τμήμα να εξοπλίζεται με τεχνολογία αιχμής και να βρίσκει στέγη σε εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ.  Τον Φεβρουάριο το 2012 ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία της ELPEN στη Γερμανία, η ELPEN Pharma GmbH,  με σκοπό να γίνει μια ουσιαστική και αναγνωρίσιμη δύναμη στη Γερμανική Φαρμακευτική αγορά.  Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα η ELPEN αναδεικνύεται ως η κορυφαία Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία σε πωλήσεις στην ελληνική εξωνοσοκομειακή αγορά ανάμεσα στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Σήμερα, η εταιρεία κατατάσσεται στη 6η θέση σε μια αγορά με 400 και πλέον φαρμακευτικές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές.

 

Προσήλωση στην έρευνα: Η καινοτόμα συσκευή ELPENHALER®

Εδώ και 50 χρόνια, η ELPEN τοποθετεί ως βασικό άξονα της δραστηριότητάς της την έρευνα. Επενδύοντας το 6% του τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα, ανοίγει τον δρόμο για καινοτόμα φάρμακα υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας.  Σπουδαίος καρπός των ερευνητικών προσπαθειών της αποτελεί η πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler, μια εφεύρεση του προέδρου και ιδρυτή της, κ. Δ. Πενταφράγκα, η οποία έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και φέρει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη.

Elpn

Η ανάπτυξη του καινοτόμου Elpenhaler οδήγησε σε μια ακόμα διεθνή πρωτοπορία για την ELPEN, καθώς αποτελεί την πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, η οποία έλαβε έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη ενός generic σταθερού συνδυασμού για το αναπνευστικό σύστημα. Να σημειωθεί επίσης, ότι ο συγκεκριμένος συγκαταλέγεται μεταξύ των δυσκολότερων τομέων για έγκριση, ενώ η χορήγησή του να γίνεται μέσω της συσκευής Elpenhaler.

Η εξέλιξη του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN από την ίδρυσή του το 1996 μέχρι σήμερα οδήγησε στη σημερινή διάκρισή του ως:

  • Το μεγαλύτερο εργαστήριο Πειραματικής – Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα, καθώς επίσης και το μοναδικό που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας.
  • Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο Μεταφραστικής Έρευνας στην Ελλάδα. Τονίζεται, πως ο αριθμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα υπερβαίνει τα 700, τα 120 από τα οποία ως Ερευνητικές Υποτροφίες.
  • Ένα από τα δέκα μεγαλύτερα εργαστήρια στην Ευρώπης.

Παράλληλα, οι περισσότερες από 220 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του στην δημιουργία επιστημονικής γνώσης, καθώς επίσης και την πρακτική υποστήριξη της ELPEN προς την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ELPEN

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά 226
Ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια 320
Δημοσιεύσεις σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά 78
Ανακοινώσεις σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια 350
Βραβεύσεις από ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς 150
Διαλέξεις – ομιλίες >300
Οργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων >700
Εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και masters 300
Eκδόσεις 15 βιβλία και εκδόσεις
Οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων στις εγκαταστάσεις (παραγωγή και έρευνα έως το 2013) 700 επισκέψεις11.000 επισκέπτες

 

OSirMagdiYacoub, στα εγκαίνια του νέου Πειραματικού και Ερευνητικού Εργαστηρίου της ELPEN, τον Σεπτέμβριο του 2010, χαρακτήρισε το ευρύτερο έργο που γίνεται στο Ερευνητικό Κέντρο της ως «φανταστικό καινοτόμο project» και της απέδωσε Αριστείο Έρευνας.  Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η ευρύτερη υποχρηματοδότηση της υγείας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όχι μόνο δεν ανέκοψε, αλλά εντατικοποίησε τις ερευνητικές δραστηριότητες της ELPEN, προωθώντας ταυτόχρονα τη δημιουργική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Πρεσβευτής του Ελληνικού Φαρμάκου στις διεθνείς αγορές

Με εξαγωγές 30 σκευασμάτων υψηλής θεραπευτικής αξίας και ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως, η ELPEN πρωτοπορεί και αναγνωρίζεται διεθνώς. Κερδίζοντας εδώ και 50 χρόνια μια θέση σε κάθε Ελληνική οικογένεια, τα φάρμακα της ELPEN άνοιξαν τα φτερά τους και στις διεθνείς αγορές, αναπτύσσοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Ασία και την Αφρική.

elpn2

Η διεθνής αυτή καταξίωσή έχει οδηγήσει στην αναγνώρισή τους ως εφάμιλλα των αντίστοιχων σκευασμάτων που κυκλοφορούν από τις πολυεθνικές εταιρείες. Τα τελευταία δέκα χρόνια η ELPEN έχει πετύχει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυστηρές και αδιάβλητες διαδικασίες αδειοδότησης και εμπορίας φαρμάκων.  Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και επενδύσεων στο εξωτερικό, η ELPEN προχώρησε το 2012 στην ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας ELPEN Pharma GmbH, στη Γερμανία. Η προσφορά των φαρμάκων της ELPEN στο Γερμανικό σύστημα υγείας επέτρεψε την ανάδειξή της ως μια αναγνωρίσιμη δύναμη στη Γερμανική Φαρμακευτική αγορά.

Η παραγωγική τεχνογνωσία και η ποιότητα των προϊόντων της ELPEN έχει οδηγήσει, εκτός των άλλων, και στη δημιουργία μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών συνεργασιών με σημαντικές διεθνείς εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτών, η ELPEN δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της και στην παροχή υπηρεσιών ιατρικής ενημέρωσης και προώθησης συγκεκριμένων σκευασμάτων. Η εξωστρέφεια που αναπτύσσει η ELPEN τα τελευταία δέκα χρόνια προσφέρει αναμφίβολα ένα στίγμα αισιοδοξίας και χαράζει τον δρόμο για το Ελληνικό Φάρμακο, που δίνει μια διέξοδο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Με ανθρωποκεντρική αντίληψη

Η ELPEN στέκεται δίπλα στον Άνθρωπο, προωθώντας ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον εργασίας και αναπτύσσοντας σημαντική κοινωνική αντίληψη κι ευθύνη.  Έχοντας πλήρη συναίσθηση της συμβολής της στην κοινωνική συνοχή και κινούμενη ενάντια στο ρεύμα των μαζικών απολύσεων, όχι μόνο διατήρησε, αλλά και ενίσχυσε το προσωπικό της κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης με το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό της να ανέρχεται σήμερα στα 900 άτομα.

pinakas

elpen3

 

Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανά την Ελλάδα (με έμφαση στην ακριτική χώρα) αλλά και εξωτερικό (π.χ. ιεραποστολή Congo). Το πρόγραμμα ΕΚΕ της ELPEN στηρίζει πέντε άξονες: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Αθλητισμός και Φιλανθρωπία, με αντίστοιχες δράσεις υπέρ αθλητών, κοινωφελών οργανισμών, κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, πολιτιστικών/περιβαλλοντικών συλλόγων της περιφέρειας, άπορων αριστούχων και παιδιών πολυτέκνων οικογενειών.

 

Με σημαντικές βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας της, η ELPEN έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), καθώς επίσης και από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς ως επιστέγασμα της υγιούς επιχειρηματικής της δράσης και ανάπτυξης.

Ο πρόεδρός και ιδρυτής της, κ. Δημήτρης Πενταφράγκας, έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών βραβείων από επιστημονικές οργανώσεις για την μακρόχρονη ερευνητική του δράση με πιο πρόσφατα τα βραβεία που έλαβε από την Ελληνική Εταιρεία Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας και τον οργανισμό CRS (Controlled Release Society).  Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι διακρίσεις του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN για τη συμβολή του στην επιστημονική γνώση με τις βραβεύσεις που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα από ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς να ανέρχονται στις 150.

 

 

Αλογλιπτίνη: μία νέα πρόταση από την Elpen για τους ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2

 Η αλογλιπτίνη είναι μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2 και ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του ενζύμου DPP-4. Η αλογλιπτίνη μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικό γλυκαιμικό έλεγχο με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας και αύξησης του σωματικού βάρους σε σύγκριση με άλλες διαθέσιμες θεραπείες. Είναι κατάλληλη για ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα καθώς δεν εμφανίζει αλληλεπιδράσεις. Είναι επίσης κατάλληλη για νεφροπαθείς, ηπατοπαθείς και ηλικιωμένους ασθενείς. Προσφέρει, επίσης, αποδεδειγμένη καρδιαγγειακή ασφάλεια με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης ΕΧΑΜΙΝΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Αποτελεί προϊόν έρευνας της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA, που είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ενώ η φαρμακοβιομηχανία ELPEN έχει αναλάβει την επιστημονική ενημέρωση και προώθηση της αλογλιπτίνης.