Αρχίζουν πάλι οι προμήθειες αργού πετρελαίου από το Ιράν, μετά την άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί προ πενταετίας. Ο πρόεδρος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Στάθης Τσοτσορός,, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, περιγράφει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC αμέσως μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα, και τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν, ενώ τονίζει ότι ουδέποτε υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το ύψος της οφειλής, που είχε δημιουργηθεί λόγω του εμπάργκο.
Προκύπτει ότι ξεκινούν εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους οι προμήθειες αργού πετρελαίου από το Ιράν με προοπτική αυτές σταδιακά να καλύπτουν το ένα τέταρτο των αναγκών των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Τσοτσορός επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή, ισχυροποιεί τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς διευρύνει τις επιλογές του ομίλου στις προμήθειες αργού και αναφέρει:

Ερ: Πρόσφατα ανακοινώσατε την επίτευξη πλαισίου συμφωνίας με την ιρανική πετρελαϊκή εταιρία NIOC για την προμήθεια αργού και την αποπληρωμή του χρέους που προέκυψε λόγω της επιβολής των διεθνών κυρώσεων στη χώρα. Ποια θα είναι τα οφέλη από τη συνεργασία με το Ιράν;
Απ: Η Ελληνικά Πετρέλαια και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) διατηρούν μακροχρόνια εμπορική συνεργασία δεκαετιών, η οποία, μέχρι την επιβολή των ευρωπαϊκών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν το 2011, λειτούργησε άψογα και για τα δύο μέρη. Η πρόσφατη άρση των κυρώσεων επέτρεψε στις δύο εταιρείες να συμφωνήσουν την επανεκκίνηση της εμπορικής τους σχέσης και βεβαίως τη ρύθμιση της αποπληρωμής της οφειλής των ΕΛΠΕ που είχε δημιουργηθεί λόγω της επιβολής των κυρώσεων. Η συμφωνία αυτή είναι αμοιβαία επωφελής. Η NIOC αποτελεί παραδοσιακό, σημαντικό προμηθευτή αργού της αγοράς της Μεσογείου, όπου δραστηριοποιείται η ΕΛΠΕ. Με τη συμφωνία αυτή ισχυροποιείται η ΕΛΠΕ, καθώς διευρύνονται οι επιλογές μας στη προμήθεια αργού.

Ερ: Πότε προβλέπετε να αρχίσουν οι παραδόσεις Ιρανικού αργού πετρελαίου προς τα διυλιστήρια του Ομίλου; Ποιο θα είναι το ποσοστό των αναγκών σε αργό που αναμένεται να καλύψουν οι εισαγωγές από το Ιράν;
Απ: Ο προγραμματισμός εφοδιασμού των διυλιστηρίων της εταιρείας για τους πρώτους μήνες του 2016 δεν θα μπορούσε να έχει λάβει υπόψη του την άρση των κυρώσεων που έλαβε χώρα στα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο είναι πιθανόν, ανάλογα και με τον προγραμματισμό της NIOC να αγοραστούν κάποια φορτία αργού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016. Το ποσοστό των αναγκών της ΕΛΠΕ σε αργό που θα καλυφθεί από τη NIOC εξαρτάται από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι εμπορικοί όροι που θα αποδεχθεί η ιρανική εταιρεία. Στην παρούσα φάση προβλέπεται το ιρανικό αργό να καλύψει σταδιακά ποσοστό της τάξεως του 25% των αναγκών των διυλιστηρίων της ΕΛΠΕ.

Ερ: Έχετε καταλήξει σε συμφωνία ως προς τον προσδιορισμό του ύψους του χρέους; Με ποιόν τρόπο θα αποπληρωθεί;
Απ: Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, που είχαν ως αποτέλεσμα το “πάγωμα” της οφειλής της ΕΛΠΕ προς τη NIOC, η ΕΛΠΕ ουδέποτε αμφισβήτησε το ύψος της οφειλής αυτής και κατέστησε σαφές στους Ιρανούς ότι θα σπεύσει να επανεκκινήσει την εμπορική συμφωνία αμέσως μόλις αρθούν οι κυρώσεις. Ουδέποτε υπήρξε διαφωνία των δύο μερών ως προς το ύψος της οφειλής. Το πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας προβλέπει τμηματική αποπληρωμή της οφειλής, η οποία θα ολοκληρωθεί στα επόμενα έτη.

Ερ: Μέλος της ιρανικής κυβέρνησης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά ποσοστού μετοχών των ΕΛΠΕ. Έχουν γίνει συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;
Απ: Το θέμα αυτό προφανώς αφορά στους μετόχους της ΕΛΠΕ και όχι στην ίδια την εταιρεία, η οποία ουδέποτε έχει συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις.

Ερ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο επενδύσεων στην ιρανική αγορά;
Απ: Το συμβατικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΛΠΕ και της NIOC προβλέπει την επανεκκίνηση της ιστορικής εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών και όχι σε επενδύσεις της ΕΛΠΕ στο Ιράν.