Υπεγράφησαν οι συμβάσεις ύψους 240 εκατ. μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Prysmian, ΕΛΚΑ, ALSTOM , ABB

Υπογράφτηκαν χθες οι συμβάσεις για την Α΄φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις συμβάσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των τεσσάρων εταιρειών που ανέλαβαν την καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Ειδικότερα η Α φάση του έργου διαχωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:

Ομάδα Α: Υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150kV Λαυρίου – Σύρου, συνολικού μήκους 108 χλμ. Ανάδοχος του έργου επθλέχθηκε η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσης του είναι 22 μήνες.

Ομάδα Β: Υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV, από την Σύρο προς Τήνο, Μύκονο, και Πάρο και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο. Ανάδοχος του έργου επιλέχθηκε η εταιρεία Ελληνικά καλώδια και ο χρόνος παράδοσης του είναι 22 μήνες.

Ομάδα Γ: Υποσταθμός Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το KYT 400kV Λαυρίου καθώς και 3 υποσταθμοί Υποβιβασμού 150 kV προς Μέση Τάση στις νήσους Σύρο, Πάρο και Μύκονο. Ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία Alstom Grd S.p.A. και ο χρόνος υλοποίησης του έργο είναι οι 22 μήνες.

Ομάδα Δ: Συγκρότημα ‘SVC’, αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος +/- 100 MVAr στην Σύρο. Ανάδοχος του έργου επελέγη η σύμπραξη της Ελληνικής ABB με την ABB Σουηδίας και χρόνος παράδοσης του είναι 18 μήνες.

 

Σε χαιρετισμόπου απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, σημείωσε μεταξύ άλλων: ‘μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης, που ακολουθεί, θα δουν μειώσεις κατά ακόμη 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Και φυσικά θα θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας’.

 

Σε δήλωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Γιαρέντης ανέφερε τα εξής: ‘Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων δεν είναι μόνο ένα έργο υποδομής. Εϊναι ένα έργο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Γίνεται πράξη η ηλεκτρική ζεύξη των 4 μεγάλων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο σύστημα με πρώτο στόχο την ασφάλεια και αξιοπιστία του εφοδιασμού με Ηλεκτρική Ενέργεια και πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον.”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος, αναφέρθηκε στο ρόλο της αρχής μέσω της οποίας, και σε συνεργασία με το ΕΜΠ, συντάχθησαν οι αρχικές μελέτες του έργου.

Όπως τόνισε, μετά την έναρξη της διασύνδεσης των Κυκλάδων η διασύνδεση της Κρήτης θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης που θα προσφέρει από την μείωση των ΥΚΩ κατά 400 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρ. ερβός, τόνισε ιδιαίτερα ότι σε παρόμοια έργα, το κυριότερο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία και οι φορείς της τοπικές αυτοδιοίκησης.

Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο βάσει του σχεδιασμού του 2009 όταν ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός, θα έπρεπε να λειτουργεί φέτος.

 

Πηγή: Χρηματιστήριο (Έντυπη Έκδοση)