logoΣτην φώτο διακρίνεται ο κ. Μηνά Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας έχοντας ήδη συμπληρώσει πάνω από μισόν αιώνα παρουσίας στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1963) και διαθέτει τέσσερις συνολικά παραγωγικές μονάδες (τρεις μονάδες παραγωγής ζύθου και μία μονάδα για την παραγωγή του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ).

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει και συσκευάζει στην Ελλάδα 25 προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα σήματα Amstel, AmstelPils, AmstelBock, Heineken, Άλφα, Fischer, Buckler, BIOΣ 5, από το 2014 Amstel Free με % αλκοόλ, Amstel Radler με χυμό λεμονιού και 2% αλκοόλ, ΑΛΦΑ Strong (Lager με 7% αλκοόλ), ΑΛΦΑ σταρένια Weiss, Heineken σε νέα φιάλη 25 cl. καθώς και τα σήματα Zorbas, Marathonκαι Athenian μόνο για εξαγωγικές αγορές. Παράλληλα εισάγει και δεκάδες ετικέτες μπίρας που παράγονται και συσκευάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως AmstelLight, McFarland, Erdinger, SOL, Murphy’s, Duvel, Chimay, Kirin, Moretti, Desperados, Krusovice, Affligem κ.ά.

Atheninan Brewery

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών μπίρας (σε ποσότητα και σε αξία) πραγματοποιούνται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε 25 χώρες (μεγαλύτερες Κύπρος και Αλβανία), ενώ αποτελεί την πρώτη εν Ελλάδι επιχείρηση η οποία ακολουθεί το διεθνές πρότυπο ISO 26000 ως πλαίσιο ενσωμάτωσης των αρχών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη λειτουργία της. Απασχολεί 900 περίπου εργαζομένους συνεχίζοντας να επιδεικνύει ένα εξαιρετικό (και πολυβραβευμένο) «κοινωνικό πρόσωπο» και ικανοποιεί των 100% των αναγκών της παραγωγής της από ελληνικό κριθάρι συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία 830 θέσεων εργασίας. Η εταιρεία το 2014 κατέκτησε την Διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CRIndex) και αναδείχθηκε TrueLeader στον ομώνυμο θεσμό του Ομίλου ICAP. Ταυτόχρονα, διατήρησε υψηλούς στόχους βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις με μετρήσιμους στόχους σε κάθε στάδιο της παραγωγικής της διαδικασίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί μέλος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ομίλου ζυθοποιίας (και τρίτου μεγαλύτερου στον κόσμο – HeinekenN.V.), ο οποίος δραστηριοποιείται σε 178 χώρες του κόσμου, διαθέτοντας 200 περίπου διαφορετικά σήματα και παράγοντας μπίρα σε 140 ζυθοποιία 71 χωρών. Το 2013 ο όμιλος πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 19,2 δισ. ευρώ με κέρδη 3,1 δισ. ευρώ.

Η σημαντική απώλεια μεριδίων στην ελληνική αγορά την τελευταία πενταετία οδήγησε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2013, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, σε αρνητική οικονομική χρήση με ζημιές. Η εταιρεία, στο ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης του ανταγωνισμού, συνεχίζει να εφαρμόζει το επενδυτικό της πρόγραμμα (19 εκατ. ευρώ το 2014 και 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία) προγραμματίζοντας – μεταξύ άλλων – τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας με μονάδα μικροζυθοποιίας μέσα στις εγκαταστάσεις της.

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε. ***

Έτος       Κύκλος Εργασιών        Μεικτά κέρδη     Καθαρά κέρδη προ φόρων       Σύνολο υποχρεώσεων

2009       448.320.418                  102.467.248                    64.861.632                             164.561.816

2010       440.794.375                   78.076.057*                    29.791.715*                             167.449.934*

2011        389.331.938                    61.401.692                     48.613.685                             154.642.926

2012       341.033.558                     29.169.603                   140.957.741

2013       314.512.108                      -6.368.797                   -10.910.766**                            123.068.763

2014 296.251.641                                 -                                 14.030.310                                106.195.275

 

** Αναπροσαρμοσμένα ποσά

** Ζημιές μετά φόρων

*** Τα ποσά σε ευρώ