Ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι με προορισμό την Κίνα το πρώτο κοντέινερ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με μπίρες Heineken, οι οποίες παράγονται στο εργοστάσιο της Πάτρας, μετά την πρόσφατη επένδυση 2 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ανάπτυξης των εξαγωγών από την Ελλάδα, σε Κίνα και Ιταλία, ελήφθη σε συνεννόηση με τη μητρική εταιρεία στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, ενδυναμώνοντας σημαντικά την απασχόληση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς αξιοποιεί ελληνικό κριθάρι και εγχώριες πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης, θα παράγονται περί τα 160.000 εκατόλιτρα μπίρας Heineken για τις δύο αυτές αγορές. Η ενισχυμένη παραγωγή θα απαιτήσει επιπλέον 5.000 τόνους κριθαριού.

Τα πρώτα βήματα των εξαγωγές στις αγορές της Κίνας και της Ιταλίας προχώρησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξάγοντας την μπίρα Heineken μέσω των λιμένων Πειραιά και Πάτρας. Η συμφωνία αφορά την παραγωγή 160.000 εκατολίτρων στη μονάδα που διατηρεί στην Πάτρα και τα προϊόντα που θα εξάγονται στις δύο χώρες παράγονται στο εργοστάσιο της Πάτρας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε συνολική επένδυση στη γραμμή παραγωγής ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, πρόκειται για επιτυχία που δημιουργεί οφέλη τόσο για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία όσο και για την Ελλάδα, καθώς ενδυναμώνει την απασχόληση στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων της χώρας με την Κίνα και την Ιταλία.

Για την τρέχουσα χρονιά, ο όγκος εξαγωγών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τα 400.000 εκατόλιτρα.

Η ανοδική αυτή πορεία οφείλεται στο δυναμικό και αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της εταιρείας, που αποτελούν αγαπημένες μάρκες μπίρας όπως οι Heineken, Amstel, ΑΛΦΑ, Fischer, το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, καθώς και καινοτόμα προϊόντα με βάση τη βύνη, που προορίζονται αποκλειστικά για αγορές του εξωτερικού, όπως η Fayrouz.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2008, σχεδόν από την αρχή της κρίσης δηλαδή, η αξία των εξαγωγών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχει ανέλθει στα 122 εκατ. ευρώ.

«Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για να φέρουμε στην Ελλάδα την παραγωγή Heineken για την Κίνα και την Ιταλία», όπως τονίζει ο Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, υπογραμμίζοντας πως «η επιτυχία μας οφείλεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας, στις υψηλές παραγωγικές μας δυνατότητες, στις αναμφισβήτητες ικανότητες των ανθρώπων μας και στην κορυφαία ποιότητα των προϊόντων μας σε ανταγωνιστικό κόστος.

Αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας στο μέλλον, δημιουργεί αξία για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που μας φιλοξενούν και ενδυναμώνει τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια ακόμα πιο δυναμικά».

26 χώρες
Στόχος της εταιρείας είναι οι εξαγωγές προς τις δύο αυτές χώρες τη φετινή χρονιά να αντιπροσωπεύσουν το 50% και πλέον των συνολικών εξαγωγών της, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 20,5 εκατ. ευρώ φέτος από 9,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.

Στην Κίνα το 10% των εισαγομένων προϊόντων κάλυψε η μπίρα το 2014, με τη μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση να αγγίζει τα 31 λίτρα.

Η εταιρεία σήμερα διανέμει τα προϊόντα της σε 26 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Οσον αφορά το 2014, αυτό αποτέλεσε χρονιά σταθεροποίησης για τα μεγέθη της εταιρείας, καθώς η αγορά μπίρας συνολικά πέρυσι παρέμεινε σε πτωτική τροχιά καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 3%. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του ομίλου Heineken N.V.

Το πρώτο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 και παρήγαγε την μπίρα Amstel, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, το 1975 εγκαινιάστηκε το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και το 1985 αγοράστηκε το τρίτο, στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Από το 1993 λειτουργεί στη Λαμία η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ιόλη.

Success story

  • Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V.
  • Το πρώτο εργοστάσιό της λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 και παρήγαγε την μπίρα Amstel.
  • Το 1975 εγκαινιάστηκε το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και το 1985 αγοράστηκε το τρίτο, στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.
  • Από το 1993 λειτουργεί στη Λαμία η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Ιόλη.

Πηγή:  www.imerisia.gr