Η «καπετάνισσα» της WallStreet

Ίδρυσε και ηγείται ενός τεράστιου ομίλου. Τρεις εταιρείες της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η παγιωμένη ετήσια παρουσία του ονόματός της στη λίστα των 100 «μεγάλων της ναυτιλίας» των Lloyds έχει αρχίσει να αφήνει αδιάφορη την παγκόσμια ναυτιλία, λόγω του επιχειρηματικού μεγέθους της. Τα παραπάνω λόγια περιγράφουν εν τάχει ορισμένες από τις επιτυχίες της Χιώτισσας εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, η οποία είναι, αν λάβουμε υπόψη τη λίστα των Lloyds, προφανώς η ισχυρότερη Ελληνίδα στον χώρο της ναυτιλίας αλλά και μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο…

Αν και κατάγεται από οικογένεια με παράδοση στη ναυτιλία – η ίδια αποτελεί την τέταρτη γενιά –, σε πιο νεαρή ηλικία είχε χαράξει διαφορετική πορεία από αυτήν που ακολουθεί σήμερα. Μετά τις σπουδές της δεν απασχολείται ούτε στη ναυτιλιακή του πατέρα της ούτε καν στον κλάδο. Αντί αυτού, εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια στην Αμερική. Η ναυτοσύνη βέβαια είναι κάτι το οποίο φέρει κανείς στο DNA του… Ακριβέστερα, ναυτικός και εφοπλιστής γεννιέσαι δεν γίνεσαι. Η κυρία Φράγκου, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές και ναυτικοί, το είχε στο αίμα της. Έτσι στα 25 της στρίβει το πηδάλιο και το «πλοίο» αλλάζει ρότα. Από τα χρηματοοικονομικά στη Νέα Υόρκη, στη Βραζιλία και στην αναζήτηση του πρώτου πλοίου. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχει εντοπίσει το πρώτο βαπόρι της. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «Φούλβια», 14.000 τόνων. Καταβάλλει 1,5 εκατομμύριο, το αποκτά και ξεκινά το κτίσιμο της σημερινής αυτοκρατορίας της.

Η κίνηση ματ

Το γεγονός όμως που άλλαξε άρδην τον πλου της κυρίας Φράγκου και την απογείωσε επιχειρηματικά ήταν η εξαγορά της ναυτιλιακής Naviosτο 2005, την οποία ήλεγχε κατά 66% η οικογένεια Δαυίδ. Είχε προηγηθεί και η εξαγορά, έναντι 200 εκατ. δολαρίων, της International Shipping Enterprises, εταιρεία που είχε στήσει η United States Steel Corp. στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για τη μεταφορά σιδήρου από τη Βενεζουέλα στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια σε όλα αυτά συνεισέφερε και η εμπειρία της από τη θητεία της στη WallStreet, όπου έμαθε πολύ καλά για τις εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού, στις οποίες είδε το κατάλληλο εργαλείο για να αναπτύξει περισσότερο τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Σήμερα η Αγγελική Φράγκου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος και στις τρεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Navios Maritime Holdings Inc., Navios Maritime Partners L.P. και Navios Maritime Acquisition Corporation, με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 3,1 δισ. δολάρια.