Οι Ελληνες της Διασποράς κρατούν βαθιά μέσα τους την ιδανικότερη εικόνα της χώρας. Οσο κι αν στο εσωτερικό αλληλοτρωγόμαστε, στο εξωτερικό 37 και πλέον εξέχοντες Ελληνες της ομογένειας των ΗΠΑ αποφάσισαν να ενωθούν. Κινητοποίησαν φιλέλληνες και στέκονται δίπλα μας, όχι με ελεημοσύνες, αλλά κάνοντας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της η Eλληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative-H.I.) δημιουργεί fund για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια 150 εκατ. δολαρίων.  Η χρηματοδότηση θα γίνεται με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ύστερα από αξιολόγηση.

Τo 2012, λοιπόν, επιφανείς Ελληνες της Διασποράς αλλά και φιλέλληνες ίδρυσαν την Ελληνική Πρωτοβουλία. Ανάμεσά τους συναντάμε ονόματα που έχουν γράψει ιστορία στην επιχειρηματική ζωή των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι κύριοι Andrew Liveris (ceo της Dow Chemical Company), Dean Dakolias (managing director του Fortress), Γιώργος Δαυΐδ (πρόεδρος της Coca-Cola), Muhtar Kent (ceo της Coca-Cola), George Logothetis (ceo της Libra ) και George Sakellaris (ceo της Ameresco).

Στα μέλη του board συναντάμε επίσης τον κ. Τζον Kατσιματίδη (ceo της Red Apple Group), τον κ. John Chanos (Κynikos Associates), την κυρία Arianna Huffington, τον κ. Νicholas G. Pappas (Pappas & Co), τον κ. Νίκο Σταθόπουλο (της BC Partners), τον κ. John Koudounis (της Μizuho Securities), τον κ. Αχιλλέα Κωνστακόπουλο (managing director), τον κ. Πάνο Μαρινόπουλο, τον κ. Drake Bechrakis (της Marwick Associates), την κυρία Αria Αllwin, τον κ. Douglas Band (ceo της Τeneo), τον κ. Αris Candris (της Westinghouse Electric), τον κ. Jeremy Downward (της Alpheus Advisors), τον κ. Κ. Karides (της Reed Smith), την πρώην πρεσβευτή Ελενη Κουναλάκη, τον κ. Nicholas Lazares (της Admirals), τον κ. Ted Leonsis (της Monumental Partners), τον κ. Nick Mitaros (της Jalouise Pty limited), τον G. Markus (της Markus & Μillichap), τον κ. Ν. Μουγιάρη (των Mana Productions), την κυρία Ολγα Τσούνη, την κυρία Corinne Mentzelopoulos (της Chateaux Margaux) και τον κ. George Svokos (της Albany).

Οι προαναφερόμενοι επιχειρηματίες αλλά και δεκάδες άλλοι δεσμεύτηκαν, όπως αναφέρουν, «να αφιερώσουμε τον χρόνο μας, τους πόρους και τα δίκτυά μας για να  εξασφαλιστεί ένα διαφορετικό μέλλον». Οπως λένε, «στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα επειδή έχουμε εμπιστοσύνη για το μέλλον που μπορεί να είναι διαφορετικό και επειδή είμαστε οικογένεια. Και επειδή δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε ότι σταθήκαμε στους ώμους γιγάντων που περπάτησαν πριν από εμάς: όχι μόνο εκείνων από τους αρχαίους χρόνους, αλλά σε εκείνους από τους γονείς μας και τους παππούδες μας».

Οταν το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας λέει ότι δεσμεύεται, έτσι είναι, διότι η πρωτοβουλία, όπως λέει ένα μέλος της στο «business stories», «δεν είναι ελεημοσύνη, ούτε πρόκειται για μια διαδικασία μέσω της οποίας οι ομογενείς θα επιχειρήσουν να γίνουν γνωστοί παγκοσμίως ανέξοδα. Κάθε ένα μέλος που συμμετέχει στην Η.Ι. πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2 εκατ. δολ.».

Οι δραστηριότητες της H.I έγιναν πιο γνωστές από ένα φιλανθρωπικό γκαλά όπου συγκεντρώθηκαν 2 εκατ. δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2103, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, είχε συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Mπιλ Κλίντον. O οργανισμός έχει ήδη προσφέρει βοήθεια σε φιλανθρωπικούς και μη οργανισμούς (Χωριά SOS, Πράξις, Γιατροί του Κόσμου). Σε επιχειρηματικό επίπεδο έχει θεσπίσει βραβεία επιχειρηματικότητας (7 εκατ. ευρώ), το οποίο δίνεται σε επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία, την αειφορία, την ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Η Η.I. είναι ένα fund που στοχεύει σε μια διπλή γραμμή επενδυτικών αποδόσεων και ανάπτυξης θέσεων εργασίας.

Με κεφάλαια 150 εκατ. δολάρια, το fund θα διαχειρίζεται η Vector Partners (Αχιλλέας Ζομπανάκης), η οποία θα  παρέχει κεφάλαια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, της οποίας η επιτυχία είναι σημαντική για να έχει αποθεμάτα η ανόρθωση της οικονομίας. Στο fund πολλά μέλη θα είναι anchor investors. Η Vector Partners δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στις αγορές και τις επιχειρήσεις με έδρα σε Αγγλία και Ελλάδα.