Γιάννης Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ)

 

Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες εξόρυξης εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τη διαμόρφωση προοπτικών για ύπαρξη αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας ενώ σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμα τα χωροταξικά σχέδια σε 12 περιφέρειες της χώρας. Αυτό ανέφερε στη διάρκεια της παρέμβασής του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Αναλυτικά ο ίδιος είπε:

 

Χαίρομαι πραγματικά γιατί για μία ακόμη χρονιά βρίσκομαι στην εκδήλωση DiamondsoftheGreekEconomy. Χαίρομαι γιατί είμαι μαζί σας. Για ανθρώπους σαν και εμένα ή την κυρία Νίκη Τζαβέλλα, που συμμετέχουμε στο δημόσιο γίγνεσθαι της χώρας, έχει μεγάλη σημασία να αισθάνεσαι ότι κάποια χρονική στιγμή μπορείς να απευθυνθείς στον επιχειρηματικό κόσμο με μια άλλη προοπτική. Και φέτος νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μετά από πολλά χρόνια μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια εσάς, τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας – είτε λάβετε διακρίσεις είτε όχι – και να σας πούμε για πρώτη φορά ότι μάλλον η δημόσια διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, η πολιτεία είναι σε καλό δρόμο. Όλα δείχνουν ότι από εφέτος θα αρχίσουμε να έχουμε ακόμη πιο θετικά μηνύματα.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι έχει μεγάλη σημασία στην εφετινή εκδήλωση να αναδείξουμε για άλλη μια φορά τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα – την αναγκαιότητα αν θέλετε – στήριξης της επιχειρηματικότητας, μακριά και πέρα από κομματικές, κυβερνητικές ή κρατικές παρεμβάσεις. Οφείλουμε να στηρίξουμε την καινοτομία, η οποία δεν είναι ελληνική αλλά πανευρωπαϊκή πρόκληση. Και γνωρίζουμε όλοι ότι η Ευρώπη γηράσκει πλυθησμιακά, δημογραφικά ενώ δεν ενσωματώνει νεές τεχνολογίες και καινοτομίες στην παραγωγική της διαδιακασία. Και όλα αυτά καταγράφονται σε ένα περιβάλλον που έχει βαθιά ανάγκη από κοινωνική ευαισθησία, από εταιρική κοινωνική ευθύνη, από σεβασμό στο περιβάλλον, από αειφόρες δράσεις. Ουσιαστικά υπάρχει ανάγκη από μια επιχειρηματικότητα ελεύθερη, δημιουργική, καινοτόμα που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να σέβεται το περιβάλλον. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε σε χώρες όπως η Ελλάδα ή και άλλες χώρες του Νότου που βρίσκονται σε κρίση ή που πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, με έναν λαό που βλέπει την ανεργία του να εκτινάσσεται σε απάνθρωπα ύψη, αν έχει νοήμα κανείς να συζητά για αειφορία, για βιωσιμότητα, για κοινωνική εταιρική ευθύνη. Μήπως πρέπει να προσγειωθούμε στην ανώμαλη πραγματικότητα και να γίνουμε πιο κυνικοί και πιο πεζοί. Επιτρέψτε μου από την εμπειρία μου να πω πως αν θέλουμε πράγματι να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο δεν θα επιτρέπονται τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών, τότε δεν μπορούμε παρά να στηριχτούμε στις αρχές, στις αξίες και στις λέξεις που προανέφερα: καινοτομία, επιχειρηματικότητα, μικρότερη παρέμβαση του κράτους, ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, σεβασμός στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε και ασφαλώς – το μέγιστο θέμα – δεν θέλουμε ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη, παραγωγή πλούτου και κερδών που δεν έχουν αντανάκλαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι καθόλου χρήσιμη για μια χώρα. Χαίρομαι πάρα πολύ διότι, κοιτώντας τον κατάλογο των φετινών εταιρειών που θα αναδείξουμε ως πρωτοπόρες – την καθεμία στο δικό της τομέα –, βλέπω πάρα πολλές που υπακούουν απολύτως σε αυτές τις βασικές αρχές που ανέφερα.

Θα τελειώσω λέγοντάς σας σε ορισμένους τίτλους αυτά που δοκιμάζουμε και εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να διαμορφώσουμε ως δική μας συνεισφορά σε αυτή την Ελλάδα του νέου παραγωγικού μοντέλου, την Ελλάδα της μεγαλύτερης γνώσης, της μεγαλύτερης σοφίας, την Ελλάδα που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

Πρώτον, στον τομέα της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες εξόρυξης εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τη διαμόρφωση προοπτικών για ύπαρξη αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας, τη συνολική γεωπολιτική μας αναβάθμιση, που αυτό σημαίνει και συνολική αναβάθμιση της εθνικής μας οικονομίας και της κοινωνίας μας. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι είμαστε πλέον σε ένα στάδιο ισορροπίας στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό πυλώνα ενός αειφορικού μοντέλου ανάπτυξης. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που πρέπει να έχει ανταγωνιστικότητα προκειμένου να έχουμε χαμηλές τιμές στην ενέργεια, ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις και ασφαλώς χαμηλό ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά της χώρας και τις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, στον τομέα της χωροταξίας που πάντα αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του τόπου μας, ουσιαστικά ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο κορυφαίο ερώτημα, δεν μπορεί να απαντήσει ούτε η πολιτεία, ούτε επιχειρηματίας «πού, να κάνει τι». Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση σε αυτό. Θα έχουμε ολοκληρώσει πάρα πολύ σύντομα – είναι θέμα ελαχίστων μηνών – πρώτα από όλα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια για τις 12 περιφέρειες της χώρας. Την επόμενη Τετάρτη στο Εθνικό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα συζητήσουμε και – φαντάζομαι σε ένα δεκαήμερο περίπου – θα περάσουμε και από την ολομέλεια της Βουλής το ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής – Αθήνας και το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης και ευρύτερης περιοχής. Στην πραγματικότητα θα έχετε, θα έχουμε έναν οδηγό χάρτη για τα επόμενα 25 χρόνια για το «πού μπορούμε να κάνουμε τι» σε αυτές τις δύο μεγάλες αστικές συγκεντρώσεις, τα μεγάλα πολεοδομικά συγροτήματα της χώρας. Και ολοκληρώνουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση με πολύ λιγότερα επίπεδα λήψεως απόφασεων και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στην ολοκλήρωση κάθε είδους παρεμβάσεων στον χώρο. Και μια φράση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που πάντα αποτελούσε σε αυτόν τον τόπο μια αντένδειξη, ένα αντικίνητρο για την επαγγελματικότητα: μπορώ να σας πω ότι τώρα πια είμαστε η χώρα που από εκεί που το 2011 παρήγε 23.000 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ουδόλως ήταν χρήσιμες, σήμερα παράγουμε όχι πάνω από 1.000 το χρόνο, όσες περίπου οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα αντίστοιχα πλυθησμιακά μεγέθη της χώρας μας. Έχουμε επίσης μεταφέρει τη διαδικασία ελέγχου του κράτους από την εκ των προτέρων στην εκ των υστέρων λειτουργία της επιχείρησης.

Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι μερικά σημαντικά βήματα. Είναι απολύτως βέβαιον ότι χρειάζονται και πολλά ακόμη. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Η Ελλάδα των δανεικών τελείωσε, η Ελλάδα της παραγωγής νέου πλούτου, της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ώστε στο τέλος της ημέρας να μοιράζεται με κοινωνική δικαιοσύνη ο πλούτος, είναι μπροστά μας, είναι εδώ. Και για μια τέτοια Ελλάδα σας καλώ όλους μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτό το μεγάλο προσκλητήριο. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι και ευχαριστώ πολύ.