Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες επιχειρηματίες για το 2017 στην τριμηνιαία έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο -56% για το 4ο τρίμηνο του 2016, αποτελώντας μάλιστα το 2ο χειρότερο ποσοστό απαισιοδοξίας που καταγράφεται στη χώρα μας κατά τα τελευταία δύο έτη.

Επίσης, με βάση την έρευνα, οι προσδοκίες για κερδοφορία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις το 24% των επιχειρηματιών να αναμένει κέρδη για το 2017. Πάντως μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στα ποσοστά των προσδοκιών για εξαγωγές (26% από 22%) και στις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα (46% από 40%).

Σημαντικότερο εμπόδιο η οικονομική αβεβαιότητα

Ως σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να αναδεικνύεται η οικονομική αβεβαιότητα (84%), ενώ ακολουθούν η έλλειψη χρηματοδότησης (58%) και η γραφειοκρατία (46%). Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρουν ότι κατά τους επόμενους 12 μήνες θα λάβουν κάποιες πρωτοβουλίες ανάπτυξης, όπως είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πωλήσεων (58%), η επέκταση στο εξωτερικό (40%), η ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (36%) και η αύξηση των επενδύσεων στο marketing (30%).

Αύξηση της αισιοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι στις αρχές του 2017 η αισιοδοξία έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Grant Thornton που διεξάγεται με τη συμμετοχή 2.600 επιχειρηματιών σε 37 χώρες. Όπως σημειώνεται, ενώ μερικές δυσχέρειες παραμένουν αμετάβλητες, οι επιχειρήσεις σταδιακά υποδέχονται με θετική διάθεση τη νέα χρονιά. Η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton διαπιστώνει ότι παγκοσμίως, στο τέλος του 4ου τρίμηνου του 2016, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών ανέρχεται σε 38%.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 3ο τρίμηνο του 2015. Στις ΗΠΑ, η αισιοδοξία έχει αυξηθεί από 43% στο 54% και παρόμοια τάση παρατηρείται παγκοσμίως. Παρόμοιες αυξήσεις έχουν καταγράψει και δύο άλλοι πολύ μεγάλοι οικονομικοί συνασπισμοί στον κόσμο, η Κίνα (από 30% στο 46%) και η Ε.Ε. (από 28% στο 34%).

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καζά, Managing Partner της Grant Thornton Greece, από τις συζητήσεις με τους συνεργάτες της εταιρείας συνεπάγεται ότι η αβεβαιότητα ήταν η «λέξη της χρονιάς» για το 2016, κυρίως λόγω του Brexit και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Τώρα που έχει παρέλθει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας, οι επιχειρηματίες θα έχουν σαφέστερη εικόνα για τα βασικά θέματα, όπως οι φόροι, οι θέσεις εργασίας και η εμπορική πολιτική.

«Εν όψει του έτους 2017, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα προκύψει από την αλλαγή προέδρου στην Ουάσιγκτον, πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ή ποια θα είναι η εξέλιξη των εμπορικών συνεργασιών στην Ασία. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι επιχειρηματίες στην Ευρώπη παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν για την Ευρωζώνη οι εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δεδομένου ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σε σχέση με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Όμως, κατά βάση, οι επιχειρηματίες δεν επικεντρώνονται πλέον στην αβεβαιότητα, αφού υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας IBR της Grant Thornton. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το Brexit πράγματι θα συμβεί, ξέρουν ποιος είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, και έχοντας επίγνωση αυτών των γεγονότων μεταβαίνουν στο νέο έτος με θετική στάση, όπως φαίνεται και από τις προσδοκίες για επενδύσεις και έσοδα», συμπληρώνει ο κ. Καζάς.

Τι δείχνει η έρευνα της Grant Thornton

* Μόλις το 24% των Ελλήνων επιχειρηματιών αναμένει κέρδη για το 2017

* Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών έχει αυξηθεί από 33% σε 38%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 3ο τρίμηνο του 2015

* Στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική αισιοδοξία έχει αυξηθεί από 43% σε 54%

* Στην Κίνα, η αισιοδοξία έχει αυξηθεί από 30% σε 46%

* Η αισιοδοξία των επιχειρηματιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί από 28% σε 34%

* Οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών